Tanrıkulu: 'Üretimi daha çok artırıp, daha adil paylaşacağız'
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı, 57. Hükümet Dönemi Sanayi Bakanı ve İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir’de seçim çalışmalarına Bornovalı esnaf ve sanayicilerin sorunlarını dinleyerek başladı.
- Ege Postası
- 20.04.2015 - 15:51
Önemli projelere imza
Gerek 57’nci Hükûmet döneminde, gerekse milletvekilliği döneminde Bornova için bir çok projeye imza attığını Bornova – Turgutlu – Salihli karayolu inşaatı için gereken ek ödeneğin çıkarılması ve buradaki sanayi sitelerinin çevre yolu bağlantılarının yapılmasını sağladıklarını anlatan Tanrıkulu, “57’nci Hükümet’in Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak; Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü’nün kurulması ve Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinin yeniden yapılandırılmasını sağlayacak kanunlar çıkartıldı. Benzer şekilde, Küçük Sanayi Sitelerine büyük önem ve özen gösterilerek, her daim destek sağlanmıştır. En önemlisi bu çalışmaları yaparken, daima ilgili kesimlerle birlikte çalışmaya özen gösterdik. Ancak gelinen noktada Küçük Sanayi Siteleri bir başlarına bırakılmışlardır” dedi.
Sanayici ve esnaf yüksek vergi ve primle boğuşuyor
İzmir Milletvekili olarak bugüne kadar TBMM’de Bakanlara verdikleri yazılı önergelere verilen cevaplardan Bornova ve İzmir’e beklenen hizmetlerin yapılmadığını gördüklerini anlatan Tanrıkulu, şöyle konuştu: “Bugün halen esnafımız yüksek vergi ve prim oranlarıyla boğuşuyor. Bankaların yüksek faiz oranları ve istedikleri teminatlar yüzünden sıkıntı yaşıyorsunuz. Elektriği en yüksek fiyatla kullanıyor, doğalgazı olanlar yüksek fatura öderken, olmayanlar yüksek bağlama bedeli nedeniyle bu imkândan faydalanamıyor. 2002 yılında 100 TL’ye 41 litre mazot alınırken, bugün sadece 22 litre alınıyor. 2002 yılında 11,34 kuruş olan elektriğin kilovat saati, yüzde 100’ün üzerinde artışla bugün 22,20 kuruşa çıkmıştır. 2002 yılında 100 TL ile 276 m3 doğalgaz alınabiliyorken, bugün sadece 92 m3 alınabiliyor. Esnaf ve sanatkârımız borç içinde bankaların eline ve vicdanına terk edilmiş, birçoğunun bankalara olan borcundan dolayı malına el koyulmuş ve icradan satışa çıkarılmıştır.”
İnsan odaklı büyüme
Türkiye’nin büyüme modelinin farklılaşması gerektiğini düşündüklerini ve daha fazla üretim yaparak, elde edilen gelirin daha adil bölüşüleceği bir sistemi kuracaklarını dile getiren Tanrıkulu, daha düşük gelire sahip ekonomik ve sosyal kesimlere öncelik verilmesi ve tekrar üretime dönülmesi, yerli kaynakların harekete geçirilmesini sağlayacaklarını kaydetti. Toplantıda Tanrıkulu esnaf ve KOBİ temsilcilerinin sorularını da yanıtlarken, yaşanan sıkıntıların çözümünü ortak akılla birlikte gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
Esnafa ve sanayiciye tam destek
Girişimciliğin artırılması için bürokrasi en aza indirilecek
İhracat endüstri bölgeleri ve ihtisas organize sanayi bölgeleri oluşturulacak
Ar-Ge ve ileri teknoloji çalışmalarına özel teşvikler verilecek
Küçük Sanayi Sitelerinin 12 yıldır süren sorunları çözülecek.
Esnafın, emeklilik dönemindeki sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak
Aracını yenilemek isteyen şoför esnaftan yeni aracından KDV ve ÖTV alınmayacak. Market zincirleri nedeniyle küçük esnaf aleyhine haksız rekabet ortadan kaldırılacak.
Esnaf ve sanatkâra 5 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti getirilecek.
Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun değişecek
Yorum Yazın