Dolar 34,5993
%-0.11
Euro 36,5997
%0.01
Altın 2.936,200
%-0.02
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tanrıkulu'ndan vagon çıkışı

Tanrıkulu'ndan vagon çıkışı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin beşer vagondan oluşan 17 tren seti (85 adet vagon) için çıktığı ihalede yerli firmalara şans tanımadığını öne sürerek, "Ülkemizde vagon yapan birçok yerli firma var. İstenilen şartlar, ihalenin adrese teslim olduğunu ortaya koyuyor. Bu ihale şartları düzeltilmeli, yerli firmalar gözetilmeli" dedi.

  • Ege Postası
  • 28.11.2014 - 12:22
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 17 tren seti için açtığı ihalenin şartnamesinin yerli sanayicinin önünü kestiğini, adrese teslim niteliği taşıdığını öne sürerek, şöyle konuştu: 

"İhaleye katılan firmanın ortalama yıllık cirosunun 100 milyon Euro olması gerekiyor, 65 milyon Euro teminat göstermesi gerekiyor. Beş yıl içinde en az iki sözleşmede başarılı olmuş, önerilen tren setine benzer 120 adet hafif raylı aracın teslimini yapmış bir firma olması gerekiyor' deniyor. Bu şuna yol açıyor; Yerli firmaların girme şansı kalmıyor. Tam anlamıyla adrese teslim ve yurtdışı firmalara göre hazırlanmış. Rakamlar bize böyle yerli bir firma olamayacağını gösteriyor. Büyükşehir Belediyesi, 'Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan kredi kullandık onların şartnamesi böyle' bahanesine sığınabilir. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bunu yerli firma şeklinde düzenlemiş. Belediye, vapur ihalesinde de aynı hatayı yaptı, iptal edilince ihaleyi yerli firma aldı. Beklediğimiz bu ihalenin düzeltilip ihale şartlarının kaliteli ve ucuz yapacak yerli firmaların da girmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve yerli sermayenin gözetilmesi. Bursa Durmazlar, Ankara Bozankaya, Kayseri Rail Tur, İzmir Safkar, Adapazarı Özbir Vagon, İstanbul Medel, Eskişehir Savronik demiryolu ve yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren ve yeterlilikleri olan firmalar."

Tanrıkulu, 57. Hükümet döneminde kendisi Sanayi ve Ticaret Bakanı iken yüzde 40 olan yerli katkı payını, yüzde 50'ye çıkardıklarını belirterek, sonraki hükümetlerin buna uymadığını, soru önergeleriyle nedenini sorduğunda ise "Belediyeler ihtiyaçlarını yerli ürünle karşılayacaklar" yanıtı aldığını, ancak orada da yerli üretimin gözardı edildiğini öne sürdü.  (ELİF DEMİRCİ/DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.