Tarihi Damlacık'ta kamulaştırma krizi
Temeli geçtiğimiz yıl içerisinde atılan Ulaştırma Bakanlığı’nın çılgın projesi Konak Tünelleri tarihi Damlacık semtinde hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Tünel projesi için evleri boşaltmak yerine Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne karşı mülkiyet hakları için direnen ve devlet ile mahkemelik olan vatandaşlar, hem bir kez daha “tünel mağduru” oldu, hem de evsiz kalma tehlikesi yaşamaya başladı.
- Ege Postası
- 30.08.2014 - 13:44
KONUT SAHİPLERİ YÜZDE 30 HAK KAYBI YAŞIYOR
Geçtiğimiz aylarda evlerine gelen gayrı resmi kamulaştırma evrakları nedeniyle sıkıntılı günler geçiren ve huzursuzlukları gün geçtikçe artan Damlacık semti sakinlerinin tünel mağduriyeti ikiye katlandı. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün “Evlerinizi boşaltın” evrakları gönderdiği semt sakinleri, kamulaştırmayı kabul etmek yerine mülkiyet haklarını savunduğu ve eyleme gittiği için hak kayıplarına uğradığını savundu. Bölgedeki rayiç bedellerine göre yüzde 30 oranında hak kaybı yaşadıklarını dile getiren Damalcık halkı, gelişmeler sonrasında konuyu mahkemeye taşıdı.
EVLER UCUZA GİTMESİN DİYEN KAÇIYOR
Damalcık sakinlerinin bir kısmı tünel inşaatı nedeniyle yıkılması planlanan evlerine ödenen bedellerde indirime giden Karayollarına karşı itiraz ederek mahkemeye giderken, bir kısmı da evleri ucuza gitmesin diye kendi rızaları ile kamulaştırmaya razı geldi. Ancak, kamulaştırma bedellerinde adaletsizlik yaşandığını ve mahallenin gün geçtikçe boşalmaya başladığını aktaran vatandaşlar, Namık Kemal Mahallesi Muhtarı İbrahim Cebeci’nin tek katlı evine 240 bin TL verildiğini, ancak aynı sokakta üç katlı bir başka eve ise 100 bin TL verildiğini söyledi.
VATANDAŞLAR İSYANDA
Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün açtığı kamulaştırma davası sonrasında bilirkişi heyeti tarafından 425 ve 426 Sokak’ta yer alan 4 katlı bir eve 230 bin TL, 2 katlı evlere 130 bin TL ve 100 bin TL, yine 2 katlı bir eve 150 bin TL değer biçilirken, belirlenen rakamlar ise davaya göre düşüyor. Öte yandan, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü bölgenin tamamında kamulaştırma çalışması yapmak yerine konutları 10’arlı gruplara ayırarak yavaş yavaş kamulaştırma çalışması yürütüyor. Evlerine taşındıkları 50’li ve 60’lı yıllarda teklif edilen bedellerin üstünde fiyat ödeyerek bölgeden konut satın aldıklarını belirten tünel mağduru mahalle sakinleri, verilen tutarları adaletsiz bulduklarını belirterek, “Devlet bize acımadı. Sokakta mı kalalı? Biz nereye gideceğiz'” dedi ve yaşadıklarına isyan etti.
Yorum Yazın