Dolar 34,6105
%0.16
Euro 36,3290
%0.08
Altın 2.919,870
%0.07
Bist-100 9.660,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi Kentler Birliği’nden İzmir’e 4. ödül

Tarihi Kentler Birliği’nden İzmir’e 4. ödül

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlediği yarışmada 4. kez ödüle layık görüldü. Birliğin ödül gerekçesinde, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente bütünsel bir bakış açısı ve sahip olduğu mirasa layık bir bilinç seviyesi sergilemesi nedeniyle bu ödüle layık görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

  • Ege Postası
  • 18.11.2014 - 10:49
Türkiye’den 352 belediyenin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği tarafından “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda ‘Uygulama Ödülü’ne layık görülen İzmir Büyükşehir Belediyesi ödülünü aldı. Antalya’da düzenlenen törene katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in ödülünü Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in elinden aldı. Tarihi Kentler Birliği’nin 2002, 2009 ve 2011 yıllarında düzenlediği yarışmalarda da ödül alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, birlikten 4. kez ödül almış oldu.

Tarihi Kentler Birliği'nin yarışmasına 30 belediyenin 18 proje ve 32 uygulama ile katıldığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin tarihi değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yaptıkları çalışmaların ödüle layık bulunmasından mutluluk duyduklarını belirtti. Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, hayata geçirdiği ‘Buca Kasaplar Meydanı Semt Merkezi Restorasyonu’, ‘Ahmetağa Konağı Restorasyonu’ ve ‘Pazaryeri Mahallesi Semt Merkezi ve Tasarım Atölyesi Restorasyonu’ projeleriyle yarışmaya katıldıklarını ve üç projenin de Birlik tarafından ödüllendirildiğini hatırlattı.
 
İzmir, ödüle doymuyor
Tarihi Kentler Birliği, ‘Uygulama Ödülü’nü “İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente bütünsel bir bakış açısı ve sahip olduğu mirasa layık bir bilinç seviyesi sergilemesi nedeniyle bu ödüle layık görülmüştür” gerekçesiyle verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nden ilk ödülünü 2002 yılında düzenlenen yarışmada aldı. Uygulama dalında “Bakımlı Cepheler-1448 Sokak Uygulaması” ve projelendirme dalında “Agora Çevresi Koruma- Geliştirme ve Yaşatma Projesi” ödüle değer bulundu. 2009 yılında “Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”nü kazanan Büyükşehir Belediyesi; 2011 yılında düzenlenen yarışmada ise “Agora Kazı Evi Restorasyon Projesi”, “Pınarbaşı Hamamı Restorasyon Projesi”, “Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenlemesi 3. ve 4. etap uygulamaları”, “Ayavukla Kilisesi Restorasyon Uygulaması” ve “Beith Hillel Sinagogu Restorasyon Projesi” ile başarı ödüllerinin sahibi olmuştu.



Konak’a Tarihi Kentler Birliği’nden ödül
Türkiye genelinde 30 belediyenin, 18 proje ve 32 uygulama ile katıldığı yarışmanın ödülleri Antalya Expo Centre’daki YAPEX Yapı Fuarı’nda düzenlenen törenle verildi. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından hazırlanan sunumla başlayan ödül törenine; ÇEKÜL Kurucu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Antalya Büyükşehir Başkanı Menderes Türel İLE birçok belediye başkanı katıldı.

EN İYİ PROJE ÖDÜLÜ
Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu’nun jüri olarak değerlendirmede bulunduğu yarışmada İzmir’in en çok tescilli yapıya sahip ilçesi Konak, tarihi gün yüzüne çıkartılması için hazırladığı Altınpark Arkeolojik Alanı Koruma Yapısı Projesi ve Çankaya’daki Eski Tekel Tütün Deposu Restorasyonu ile Tarihi Kentler Birliği Proje Ödülü’ne layık görüldü. Tarihi yapıları koruyarak geleceğe taşıma adına önemli çalışmalara imza atan Konak Belediyesi’nin ödülünü Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun elinden aldı.

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK
Tarihi Kentler Birliği’nden ödül kazanan projeler arasında yer alan Altınpark Arkeolojik Alanı Koruma Yapısı Projesi, Konak’ın tarihi semti Basmane’de beş yıllık bir kazı sonrasında günışığına çıkarılan Roma ve Bizans eserlerinin korunması ve sergilenmesine yönelik hazırlandı. Proje tarihi buluntuların üzerini örten ve üç parçadan oluşan bir strüktürün yanı sıra alanın sergilenmesine imkan veren mekansal ve bölgesel çevre düzenlemelerini içeriyor. Çağdaş ve nitelikli tasarımı ile dikkat çeken proje ile kazı alanı korunurken, çevresinin de kent içinde kalan bir rekreasyon alanına dönüştürülmesi planlanıyor.

ÖRNEK OLDU
Konak Belediyesi'nin ödül alan bir diğer projesi ise Çankaya’daki Eski Tekel Tütün Deposu’nun Restorasyonu oldu. 1931 yılında Tekel Tütün Bakım Deposu olarak inşa edilen binayı kent kültürüne kazandırmak için hazırlanan proje ödüle layık görüldü. Konak Belediyesi’nin çalışmalarıyla yıpranmış durumdaki tarihi yapının önce güçlendirilmesi yapıldı. Restorasyonu tamamlanarak şu anda İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne ait hizmet binası olarak kullanılan bina, yapılan çalışmalarla kente kazandırıldı. Özgün mimarisi korunarak onarılan tarihi yapının yeniden ayağa kaldırarak bir kamu kurumu tarafından sahiplenilmesine öncülük eden proje benzer yapılar için de örnek oldu.


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.