Tarihi bölge diyaloğu
İZMİR Büyükşehir Belediyesi, İzmir Tarih Projesi kapsamında oteller, havralar ve Anafartalar Caddesi'ni canlandırma, koruma amacıyla yapılan operasyson planı önerilerini, kamu kurumları, meslek odaları, üniversiteler, Kemeraltı esnafıyla düzenlenen diyalog konferansında kamuoyuna açıkladı. Şimdi diyalog zamanı
- Ege Postası
- 25.02.2015 - 15:46
İzmir Tarih Projesi kapsamında olan oteller, havralar ve Anafartalar Caddesi 2. Etap bölgeleri ile ilgili planlar Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen diyalog konferasında değerlendirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılış konuşmasında Akdeniz Akademisi'nin kurulması, Kadifekale, antik tiyatro ve Agora'nın bulunduğu bölgenin düzenlenmesi, tarihi bölgenin gün ışığına çıkarılması, restorasyonların yapılması, bölgenin kalkınması amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi. Katılımcı yönetim anlayışıyla bu çalışmaları yapmaya dikkat ettiklerini belirten Kocaoğlu, “Agora ve çevresi kamulaştırmalar, kazı çalışmaları, İkiçeşmelik ve Anafartalar Caddesi cephe düzenlemesi, tarihi yapıların restorasyonlarını yapıyoruz. Bu çalışmaları hızlandıracağız. Bizden sonrakiler de devam edecekler. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi elini bu bölgeden hiç çekmeyecek" dedi.
Başkanlık Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, İzmir Tarih Projesi'nin uygulamaya geçmesi için operasyon planları hazırlandığını, planların rafta durmaması gerektiği için bu uygulamaların yapılması gerektiğini söyledi. Büyük kentlerin merkezlerinin çöküntü alanı olması tehlikesinin olduğuna dikkat çeken Tekeli, “İzmir tarihi kimliğini bir çöküntü alanı olmaktan kurtarmaya çalışıyoruz. Katılımcı süreçle bu İzmir'in ortak başarısı olacaktır. Bu izmirlilerin ortak başarısı olacak. Diğer kentler bu örnekten esinlenerek benzer uygulamalar gerçekleştirecektir. Kent merkezlerindeki çöküntü alanlarını canlandırmak gerekir. Bizim amacımız İzmir'deki bu bölgenin kentlilerin kıskançlıkla korunduğu bir yer haline gelmesidir" dedi.
ÖNERİLER
İzmir Tarih Projesi Koordinatörü Gökhan Kutlu ise tarihi bölgeyle ilgili Operasyon planlarını anlattı. Oteller bölgesinin hem mültecilere yönelik hem de ucuz konaklama özelliği olduğunu belirten Kutlu, bu özellik korunarak turizm ve tarihi özelliklerin öne çıkarılmasına ilişkin çalışmalar planlandığını söyledi. Bölgenin dışa açık nitelik kazanması için tarihi niteliklerin öne çıkması, geleneksel ticaret, yeme-içme mekanları, otellerin fiziksel koşullarının iyileştirilmesi, kültürel aktivitelerle yeni nitelikler kazandırılmasıyla çekim sağlanmasının planlar içinde yeraldığını söyledi. Mültecilere yönelik sosyal ve kültürel merkez yapılmasının barınma gibi acil destek hukuki, eğitim gibi önemli işlevleri üstleneceğine de dikkat çeken Kutlu, bölgede güvenlik ve otopark alanları yaratmak gibi yan planlamalar olduğunu dile getirdi.
TAK VE ÜSTGEÇİT
Havralarla bölgesiyle ilgili olarak havların korunması, erişim alternatiflerinin yaratılması, Musevi cemaatinin önerisi olan Musevi Müzesi, İkiçeşmelik Caddesi'ni havralar bölgesine bağlayan üst geçit gibi öneriler olduğunu belirten Kutlu, Anafartalar Caddesi'yle ilgili Altınpark Çevre Düzenlemesi, Lüks (Kadı) Hamam Restorasyonu, Anafartalar Caddesi Takı,Anafartalar Caddesi Sağlıklaştırma Projesi, mezarlıkpaşı otoparkı düzenlemesi gibi proje önerileri olduğunu söyledi.
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, katılımcığın yeterince aktif olmadığı eleştirisi getirdi. Konuyla ilgili hazırladıkları raporların Büyükşehir Belediyesi tarafından dikkate alınmasını istedi. Bölgeyle ilgili kavramsallıktan çıkılması gerektiğini belirten Kocaer, “Çöküntü alanı kavramı var. Biz bu alanların kullandığını düşünüyoruz. Çöküntü alanı olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Gereksiz boşalmalar gibi kavramsal yaklaşımlar var. Bunlarla ilgili envanterler, tespitleri göremiyoruz. Mevcut plana göre değerlendirmeler, çalışmalar yapılmalı. Sosyal dokuya dair analatik çalışma da göremedik" dedi. Kocaer'e yanıt veren Tekeli ise Türkiye'de ilk kez olan bu çalışmayla ilgili heyecanı Şehir Plancıları Odası'nın da duymasını istediklerini, çalışmaya katılmalarını istedi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fügen Selvitopu ise plan dışında bir çalışma yapılmadığına dikkat çekti.
İki bölümde gerçekleşyen konferansın ilk bölümüne Büyükşehir ve Konak Belediyesi yöneticileri, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Eziz, Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, Tarkem Başkanı Yardımcısı Uğur Yüce, meslek odaları başkan ve temscileri, üniversite temsilcileri muhtarlar katıldı. İkinci oturuma ise işadamları örgütleri ve belediye bürokratları katıldı.
Sözde değil eylemde..
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konferansın açılışında şunları kaydetti:
“270 hektarlık tarihi bölgeyi kalkındırarak eski günlerine kavuşturmayı hedefleyen bir çalışma yapıyoruz. Geçmişten gelen mirası yeniden ayağa kaldırırken, bir yandan da burada yaşayan insanları doğup büyüdükleri yerden ayırmadan nasıl geliştirebileceğimizi araştırıyoruz. Katılımcı yönetim anlayışıyla, kentin tüm dinamikleriyle, bu bölgede söz sahibi olacak herkesle birlikte değerlendirip doğruya en yakını bulup, ama sürekli yenileyerek, tartışarak devam etmek ve hedefe ulaşmak durumundayız. Burada katılımcı ve sorgulayıcı yönetim modelini sözde değil eylemde gerçekleştirmek ve sürdürmek istiyoruz. Hem bizim hem Konak Belediyesi’nin hiç elini çekmeyeceği bu bölgede, öncelikli olarak çalışmaya ve kaynaklarımızı ayırmaya devam edeceğiz.”
İş adamların çağrı
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, bölgenin gelişmesi için işadamlarına çağrıda bulundu. Pekdaş şunları söyledi:
“Bölgede yapacak çok işimiz var ama etkin, noktasal dokunuşlarla tetikleyici olabiliriz. Örneğin Hatuniye Meydanı girişindeki sokak girişlerinin sağlıklaştırılması ve düzenlemesinin yapılması çok önemli. Ancak Valilikten gelecek fonları alamadık, yapmamız gerekenleri yapamadık. Bu nedenle başka kaynaklar yaratmak gerekiyor. Bu nedenle iş adamlarının bölgede yatırım yapmasını istiyoruz.”
İzmir Tarih Projesi Koordinatörü Gökhan Kutlu, Açılış konuşmalarının ardından, 19 bölgeyi kapsayan Tasarım Stratejisi’nde yer alan ve ilk etapta 3 bölge için oluşturulan operasyon planı hakkında bilgi verdi. Toplantıda, bu 3 bölgenin tarihi nitelikleri ve kültürel değerleri gözetilerek fiziksel, sosyal ve ekonomik ölçülerde canlandırılması ve sağlıklaştırılması amacıyla geliştirilen somut proje önerileri tartışıldı.
KOCAOĞLU: “BİR BAYINDIR'A BİR DE KONAK'A VERİLENE BAK"
Toplantıda, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Eziz de emlak vergilerinden alınan paylardan oluşan fondan gelen projelere destekler verildiğini söyledi. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyelerin topladığı emlak vergilerinin yüzde 10'undan tarihi binaların restorasyonu için ayrılan fonun dağıtılmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Fondan her ilçe belediyesinin ufak tefek yararlandığını belirten Kocaoğlu, geçen dönem AK Parti'de olan Bayındır Belediyesi'ne verilen desteğe dikkat çekerek, “Ancak geçen dönem Bayındır Belediyesi'nin aldığı fonla Büyükşehir Belediyesi'nin veya Konak Belediyesi'nin aldığını kıyaslamak gerekir. İnşallah Bayındır Belediyesi'ne destek bu dönem de devam eder" dedi.
Fondan yararlandırılan projelere Valilik'ten bakış açısını üç örnekle açıklayan Kocaoğlu, Konak'taki tiyatro binası, Basmane'deki emniyet müdürlüğü binası ve Özel İdare Binası'na verilen desteğe dikkat çekti. Kocaoğlu, “Bunlara ne kadar para gittiğini fondaki üyeler bilir. Fonun ne kadarı üç binaya gitti bunun hesabını verirler. Vali'de yetki var. Destek verebilir. Özel İdare Binası Özel İdare'nin bütçesinden yapılabilir. Merkezi Hükümet'in, genel bütçeten yapılacak yatırımları bu fondan karşılaması, büyük çoğunulğunun buraya gitmesi konusu irdelenmelidir. Yapılmış iyi olmuştur o ayrı. Ancak bu konu irdelenmelidir" diye konuştu.
İzmir Tarih Projesi kapsamında oteller, havralar ve Anafartalar Caddesi'ni canlandırma, koruma amacıyla yapılan operasyson planı önerilerinin konuşulduğu toplantının günboyu sürecek. (Utku BOLULU /DHA)
Yorum Yazın