Dolar 34,6065
%0.15
Euro 36,3489
%0.13
Altın 2.916,080
%-0.06
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi gün, kritik saatler

Tarihi gün, kritik saatler

Dört yılı aşkın süredir devam eden “Ergenekon” davasında hangi sanık için hangi cezanın talep edileceği duruşmada olaylar çıktı. Mahkeme önündeki kalabalığa gaz ve tazyikli suyla müdahale edilirken, duruşma salonunda da gerginlik yaşandı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, salonu terk etti. Yeni taleplerde bulunan savcı mütalaa vermedi, sanıklar için ek süre verildi.

  • Ege Postası
  • 13.12.2012 - 19:17

İSTANBUL - Dört yıldan fazla bir zamandır devam eden, 66'sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı ''Ergenekon'' davasının 270. duruşması büyük gerginliğe sahne oldu.

Türkiye'nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere aralarında CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu grupları taşıyan otobüsler, sabahın erken saatlerinde Silivri'ye ulaştı.

Kalabalık gruplar Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin önünü miting meydanını çevirdi.

Ellerinde Türk bayrağı, flamalar ve sanıkların fotoğraflarını taşıyan gruptakiler, ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde sloganlar attı. Gruplar, 10. Yıl Marşı ve Gençlik Marşı ile çeşitli marşlar ve şarkılar söyledi.

CHP otobüsünden bir kişinin ''Ergenekon'' davası sanıklarının adlarını tek tek sayması üzerine vatandaşlar da ''Burada'' diye karşılık verdi.


İÇERİ GİRMEK İSTEYENLERE BİBER GAZI VE TAZYİKLİ SU

Bu arada, sanıklara destek vermek üzere yerleşkeye gelenler ile jandarma arasında arbede yaşandı.

Jandarma barikatını aşarak içeriye girmek isteyen kalabalığa cop, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Müdahale sırasında bazı kişiler yaralandı. Jandarmanın kullandığı gazdan aralarında yaşlıların da bulunduğu çok sayıda kişi etkilendi.

CHP’LİLER DE GAZDAN ETKİLENDİ

Bu arada, bazı CHP milletvekilleri ile jandarma arasında da tartışma yaşandı. CHP’li Veli Ağbaba, jandarmanın kendisinin kolundan çektiğinini belirterek, kimliğini çıkarttı ve tepki gösterdi.

Arbedenin yaşandığı dakikalarda içeriye girmek isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, sıkılan biber gazından etkilendi. CHP Milletvekili Süheyl Batum da içeriye girmekte zorlandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in sakin olunmasını istemesi üzerine duruşma salonu önündeki tansiyon biraz düştü.



82 SANIK HAZIR BULUNDU
Tarihi duruşmaya eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık katıldı. Duruşmada, tutuksuz yargılanan Kemal Alemdaroğlu ve emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da aralarında bulunduğu 29 tutuksuz sanık ile bu davadan tutuksuz yargılanan ''Odatv'' davasından tutuklu Yalçın Küçük ile başka suçtan tutuklu Sami Hoştan da hazır bulundu.

Duruşmaya emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık katılmadı.

Salon önünde yaşanan gerginliğin milletvekillerinin de aralarında olduğu izleyiciler, avukatlar ve gazeteciler salona alındı.

SANATÇILAR SALONA GİREMEDİ
Aralarında Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, genel başkan yardımcıları Umut Oran ve Gürsel Tekin'in bulunduğu 40'a yakın CHP milletvekilinin de izleyici olarak yerini aldığı duruşma salonunda, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da hazır bulundu.

Sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Ali Sirmen'in aralarında bulunduğu sanatçılar duruşma salonuna giremedi.

Duruşmaya, Türkiye'nin kimi illerinden baro temsilcileri, gözlemciler ve sanık müdafilerinin de bulunduğu yaklaşık 200 avukat katıldı. Halk müziği sanatçılarından Sadık Gürbüz de Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın avukatı olarak duruşmaya geldi.



SANIKLARA ALKIŞ
İzleyiciler salona giren sanıkları alkışlarken, ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' sloganı attı. Sanıklar da izleyicilere el sallayarak ve yumruk yaparak karşılık verdi.

İzleyicilerden hepsi CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan’ı ayağa kalkarak alkışladı.

El sallayarak izleyicilere hitap eden Tuncay Özkan, ''Adalet için, Türkiye için'' diye bağırdı. İzleyiciler de aynı cümleyle slogan attı.

ÖZKAN: BURADA HUKUK YOK
Özkan, izleyici ve milletvekillerine hitaben ''Adalet istiyoruz. Burada hukuk yok. Bu dava açıldığı gün, cezalarımız verildi. Önemli olan halkın vicdanıdır. Kendimizi halkın vicdanına bıraktık'' dedi.

‘TUNCAY BEY’ SLOGANLARI
Mübaşirin ''Tuncay Bey lütfen oturun'' diye uyarması üzerine de Tuncay Özkan, izleyicilere dönerek, ''Siz de bağırın Tuncay Bey diye'' şeklinde seslendi. Seyirciler de ''Tuncay Bey'' diye sloganı attı.

BALBAY: YEDİVEREN GÜLLERİYİZ
CHP’lilerin yoğun ilgi gösterdiği Mustafa Balbay da ellerini kaldırarak ''Adalet istiyoruz'' dedi.

Mustafa Balbay, “Burada çürümeyeceğiz. Biz, Türkiye'nin yediveren gülleriyiz. Sizinle birlikte adalet arayacağız'' diye konuştu.

Seyirciler de ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' ve ''Namus, ahde vefa, vatan'' şeklinde sloganlar attı.

BAŞBUĞ EL SALLADI
Duruşmaya uzun zaman sonra katıldığı gözlenen tutuklu sanıklardan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın da izleyicilere el salladıkları görüldü.

İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolan ve Mehmet Haberal'ın, sanıkların bulunduğu alandaki en ön sırada oturdukları görüldü.

AYAKTA İZLEDİLER
350 kişilik salon tamamen dolarken, bazı milletvekilleri ve gazeteciler duruşmayı ayakta izledi. Gazeteciler ile izleyiciler arasında zaman zaman yer darlığı nedeniyle tartışma yaşandı.

ARSLAN YİNE ÇIKARTILDI
Tutuklu sanıklardan Alparslan Arslan, duruşmaya katıldıktan kısa bir süre sonra salondan jandarma eşliğinde çıkarıldı.

Tutuklu sanıklarla tutuksuz sanıklar arasına jandarma görevlilerinin yerleştirilmesi de dikkati çekti.

ÜÇ SAVCI DA DURUŞMADA
Duruşmaya, İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Murat Dalkuş ve Nihat Taşkın da uzun zaman sonra bir arada katıldı.

SEYİRCİLER SALONDAN ÇIKARTILDI

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin birleştirilen davaya ilişkin iddianameyi okumak istemesi üzerine sanık avukatları itiraz etti.

Avukatların tepkilerini artırmaları üzerine salondaki izleyiciler de alkışlayarak onlara destek verdi. Gerginlik üzerine duruşmaya ara verildi.

ROBOCOPLAR SALONA GİRDİ
Mahkeme heyeti başkanı söz almak isteyen sanık avukatlarına izin vermedi. Avukatlardan Vural Ergül, ayağa kalkarak, 3 kere ''Savunma, söz hakkı istiyor'' diye bağırdı.

Ergül'ün ifadelerini ''slogan'' olarak nitelendiren ve tutanağa geçiren hakim, avukata salondan çıkmasını söyledi.

Avukat Ergül'ün salondan çıkmayacağını belirtmesi üzerine hakim jandarmaya ''Zorla çıkarın'' emri verdi. Bu duruma sanık avukatlarının tümü itiraz etti.

Basın mensuplarının bulunduğu bölümde oturan CHP milletvekilleri arasındaki 2 vekil, avukatlara ayağa kalkmaları yönünde telkinde bulundu. Avukatlar da ayağa kalkarak, mahkemenin kararını protesto etti.

Bu sırada avukat Ergül, ''Beni zorla dışarı çıkaramazsınız'' diye bağırdı. Bağırmaya devam eden ve arka sıralara yönelen Ergül'e, meslektaşları da etrafında çember oluşturarak destek verdi.

CHP’LİLER SALONDA LAHMACUN YEDİ
Duruşmaya verilen arada milletvekilleri, avukatlar ve tutuksuz sanıklar bir süre salondan ayrılmadı. CHP'li bazı milletvekillerinin, yiyecekle girilmesi yasak olan salonda, dışarıdan getirttikleri lahmacun ve ayrandan oluşan öğle yemeklerini yedikleri görüldü.

Aranın ardından sanık avukatları, meslektaşları Vural Ergül’ün robocoplar tarafından değil, kendi isteğiyle salondan ayrıldığını savundu.

HAKİM: DİNLEMEYEN DIŞARIYA ÇIKSIN
İddianamenin okunmasına tepki gösteren sanık avukatları, kendilerine söz verilmesi konusunda ısrarlarını sürdürdü.

İddianame okunurken Başkan Özese ile sanık avukatları arasında sözlü tartışma yaşandı.

Avukatlar, ayağa kalkıp bağırırken, CHP'li vekiller de avukatları desteklemek amacıyla alkışladı.

Hakim ''Yargılamayı kesintiye uğratmayın. Dinlemek istemeyen dışarı çıkabilir. Söz vermiyorum'' dedi.

KÜÇÜK’ÜN KIZI: KORKARAK NEREYE KADAR GİDECEKSİNİZ'

Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı olan kızı Zeynep Küçük, iddianamenin birleştirilmesi kararına tepki gösterdi.

Küçük, ''Duruşmada söz isteyen avukatlara, jandarmayla gözdağı veriyorsunuz. Avukatları, robokoplarla salondan atarak, dışarıdaki kalabalıktan korkarak, yüz binleri yok sayarak, nereye kadar gideceksiniz''' diye konuştu.

Küçük'ün bu sözleri salonda bulunan avukatlar ve milletvekilleri tarafından alkışlanırken, avukatların masalarına elleriyle vurarak, heyeti protesto ettikleri görüldü.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, salondakileri sakin olması konusunda uyarırken, Zeynep Küçük'ün de mikrofonunu kapattırdı.

SALONDA KARMAŞA

Salonda yaşanan karmaşa sırasında üye hakim Haşıloğlu, iddianameyi okurken yer yer ara vermek zorunda kaldı. Başkan Özese de söz vermeyeceğini yineledi.

BAŞBUĞ SALONU TERK ETTİ

Bu sırada, salondaki sanıklar da ayağa kalkarken, tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız duruşma salonunu terk etti.

Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un salondan ayrılırken ''Yargılamayı görün!'' dediği duyuldu.

Mahkeme Başkanı Özese, yaşanan karmaşa üzerine duruşmaya bir kez daha ara verdi.

SAVCIYA DA SÖZ YOK
Hakim, avukatların tüm taleplerine rağmen kimseye söz vermeyerek, “Mahkemenin yargılama yetkisine karışmayın. Avukatlar her duruşmada konuşamaz'' diye uyardı.

Avukatlar ve milletvekilleri, hakimi yuhaladı ve masalara vurarak protesto etti.

Bu sırada Savcı Mehmet Ali Pekgüzel de söz almak için araya girdi. Ancak hakim, savcıya da söz vermedi.

Avukatların itirazları üzerine duruşmaya 5. kez daha veridi.

MÜTAALA ÇIKMADI
Esas hakkındaki mütalaanın açıklanması beklenen Savcı Pekgüzel, talepler hakkında görüşleri ve dosyadaki eksikler konusunda istekleri olduğunu söyledi.

Davanın önceki duruşmasında esas hakkındaki mütalaayı hazırlaması için süre verilen Savcı Pekgüzel, Meclis’e yazı yazılarak, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun rapor ve eklerinin dosyaya gönderilmesini talep etti. (NTVMSNBC ve Ajanslar)






Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.