Tarihi semtte yıkım başladı
İzmir’in tarihi semtlerinden Damlacık’ta yaşanan tünel çilesi bölgedeki halkı bir kez daha isyanın eşiğine getirdi. Hükümetin “çılgın projesi” olarak da adlandırılan Konak Tünelleri Projesi nedeniyle mülkiyet hakları elinden alınan semt sakinleri, bugünlerde savaş alanlarını aratmayan bölgede yaşam mücadelesi veriyor. Yıkım çalışmalarının başladığı Damlacık’ta bir tarih tünele kurban edilirken, İzmir’in gözde semtinden geriye sadece mezbelelik hali ve viraneleri andıran manzaralar kaldı.
- Ege Postası
- 12.11.2014 - 10:55
SOKAKLAR BOŞALDI, EVLER YIKILIYOR
Damlacık semtinde devam eden kontrolsüz yıkım çalışmaları, ortaya çıkan çevre ve gürültü kirliliğinin yanı sıra son günlerde baş gösteren hırsızlık vakaları ve asayiş eksikliği vatandaşları isyan ettirdi. Evlerinin yıkılıp yıkılmayacağı konusunda bilgi verilmeyen ve çaresizce kaderlerini bekleyen yöredeki vatandaşlar, karşılarında muhatap olarak devleti değil, sadece inşaat işlerini üstlenen yüklenici firmayı bulabildiklerini söyleyerek yaşadıkları sürece tepki gösterdi. Bölgede parça parça gerçekleşen kamulaştırmalar sonrasında tarihi semtteki konutlar boşalmaya başlarken, sokaklar ise ölüm sessizliğine büründü.
HALK KADERİNE TERK EDİLDİ
Bölgedeki konutların boşalmasıyla birlikte kamulaştırma aksı dışında kalan ve evleri kamulaştırılmayan semt sakinleri ise çile çekmeye başladı. Boş konutlarda başlayan yıkım faaliyetleri sonrasında ortaya çıkan gürültü ve çevre kirliliği sebebiyle hayatlarının kabusa döndüğünü belirten halk, yıkım çalışmaları sırasında çevrede can ve mal güvenliğine yönelik önlemler alınmamasından şikayet etti. Evlerinin her an başlarına çökebilecek durumda olduğunu belirten halk, “Karayolları’ndan parayı alan gitti, biz burada kendi kaderimize terk edildik. Evlerimiz devlet tarafından zorla ve cebren gasp ediliyor” dedi.
TARİHİ SEMTTE HIRSIZLAR CİRİT ATIYOR
Tarihi semtte yer alan evlerin kamulaştırılması ve boşaltılması ile birlikte mezbelelik hale gelen binalar ve viraneyi andıran sokaklarda hırsızlar, hurdacılar ve uyuşturucu bağımlıları kol gezmeye başladı. Damlacık sakinlerinin verdiği bilgilere göre, emniyet birimlerine yapılan ihbarlar sonuçsuz kalırken, halk “Yapabileceğimiz bir şey yok” yanıtı aldıklarını ve geceleri uykusuz kaldıklarını belirterek ellerinde sopalar ile hırsız kovaladıklarını söyledi. 426 ve 428 sokak üzerinde kalan bir çok konutun kapılarını ve camlarını kırarak içeri giren kimliği belirsiz şahıslar buldukları kablo, demir, kapı, cam ve konut sakinlerinden geriye kalan taşınabilir malları talan ettiği gözlendi. Tünel inşaatını yürüten yüklenici firmadan kira yardımı alarak geçici süreliğine evlerinden taşınan hak sahipleri ise, geride bıraktıkları eşyalarının çalınmasına tepki göstererek bölgede güvenlik zafiyeti yaşandığını belirterek yetkilileri göreve davet etti.
TARİHİ DAMLACIK CAMİSİ YIKILDI YIKILACAK
Yüzlerce yıllık geçmişe sahip bölgede en önemli tarihi değerlerden bir tanesi konumunda olan Tarihi Damlacık Camisi’nin içler acısı hali ise görenleri üzmeye devam ediyor. geçmişi 1800’lü yıllara kadar uzanan dini yapıda meydana gelen tahribat tüm çıplaklığı ile dikkat çekerken, tünel inşaatı ve bakımsızlık nedeniyle dış cephesi dökülmeye başlayan, yıkılmaya yüz tutan tarihi caminin kapısına vurulan kilitler de hırsızlara çare olamadı. Camları ve kapısı da kırılan Damlacık Camisi eski halini mumla aratırken, etrafına çekilen demir levhaların ile kesilerek açıldığı dikkat çekti.
MUHTARI BİLE YERİNDEN ETTİLER
“Tünel mağdurları” yaratan projede tarihi semtte evler bir bir boşalırken, kimi vatandaşlar mülkiet hakları için dava açarken, kimi de ödenen kamulaştırma bedellerine razı gelerek evlerini terk edip diğer ilçelere göç etti. Ulaştırma Bakanlığı’nın yaklaşık 150 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdiği proje kapsamında Karayolları Bölge Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen kamulaştırmalardan Namık Kemal Mahallesi Muhtarı da nasibini aldı. Mahallesinde neredeyse kimsenin kalmadığı Muhtar İbrahim Cebeci kendisine ödenen kamulaştırma bedelini alarak evini Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne bırakırken, aynı bölgedeki bir başka sokakta yer alan bir diğer konuta taşınmak zorunda kaldı.
TÜNEL ÜÇ KOLDAN DAVALIK OLMUŞTU
Öte yandan, vatandaşların mülkiyet haklarının ellerlinden alındığı ve kamu yararı gözetilmediği gerekçesiyle isyan ettiği tünel projesiyle ilgili olarak Şehir Plancıları Odası ve Konak Belediyesi tarafından açılan davalarda yargı süreci devam ediyor. Geçtiğimiz ay içerisinde tünel projesinin “ÇED raporu gerekli değildir” kararı ile yürütülmesi Konak Belediyesi tarafından mahkemeye taşınırken, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin yine geçtiğimiz dönemde hazırlanan imar planlarının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı iki ayrı davada ise bilirkişi süreci devam ediyor.
Yorum Yazın