Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi tesis yok pahasına satıldı

Tarihi tesis yok pahasına satıldı

İzmir’de büyük tartışmalara neden olan ve kent gündeminin başlıca konuları arasında yer alan kamu arazilerinin özelleştirme yolu ile satışında yeni gelişmeler yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde faaliyete geçen ilk üretim ve sanayi tesisleri arasında yer alan Ağaçlıyol’daki SEKA Kağıt Fabrikası için düzenlenen özelleştirme ihalesinde gelen teklifleri değerlendiren Özelleştirme Yüksek Kurulu, taşınmazın 9 milyon 650 bin TL karşılığında satışını onayladı.

  • Ege Postası
  • 07.05.2014 - 12:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bornova Ağaçlıyol’da yer alan kamu arazilerinin özelleştirme yolu ile satışı devam ediyor. Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin tüm tepkilerine rağmen Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait iki ayrı arazinin satışının ardından, yine aynı bölgede yer alan ve eski SEKA fabrikası olarak da bilinen 3,6 dönüm büyüklüğündeki taşınmazın satış ihalesi tamamlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede taşınmaza 9 milyon 650 bin TL ile en yüksek teklifi veren Sümen İnşaat firmasına satışı onaylanırken, ilgili tebliğ resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
 
PLAN DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLEBİLİR
İmar planlarına “Kentsel Çalışma Alanı” olarak kayıtlı bulunan SEKA mülkiyetindeki arazide fabrika binaları ve çeşitli depolar yer alıyor. 8 kata kadar yapı inşaat izni verilen alan için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın tarafından 21 Ocak 2014 tarihinde gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde yatırımcılardan gelen teklifler değerlendirildi. Satışı gerçekleşen diğer kamu arazilerinde olduğu gibi belediyelerin bu alanda da imar yetkileri bulunmazken, ÖYK tarafından ilerleyen süreçte taşınmazın yapılaşma koşullarına dair imar değişikliği yapılabileceği öğrenildi.
 
YATIRIMCI AVM YAPABİLECEK
Mevcut koşullar itibarı ile AVM yapılabilecek söz konusu kamu arazisi için ÖİB ile ihaleyi kazanan yatırımcı firma ile önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanması bekleniyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından alınan karar doğrultusunda, Sümer Holding A.Ş. ile birleştirilerek tüzel kişiliği sona erdirilen T. Selüloz ve Kağıt Fabrikası A.Ş. adına kayıtlı, Bornova İlçesi Kazımdirik Mahallesi'nde yer alan taşınmazın 9 milyon 650 bin TL bedelle en yüksek teklifi veren Sümen İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin sözleşme imzalamaktan vazgeçmesi durumunda ihalede en yüksek teklifi veren 2’inci ve 3’üncü firmalara davet gönderilecek. Her üç firma ile sözleşme imzalanmadığı takdirde ise ihale iptal edilecek.


 
DÖRT KOLDAN İTİRAZ SİNYALİ
İçerisinde tarihi ağaçların ve yeşil dokunun da yer aldığı cumhuriyetin tarihinin en büyük üretim tesislerinden birisi olan SEKA arazisinin ticari yapılaşmaya önü açık bulunurken, konut izni ise bulunmuyor. Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşu olan ve 1998 yılında özelleştirme kapsamına alınarak 2005 yılında da kapatılan SEKA’ya ait depoların yer aldığı 3,6 dönüm büyüklüğündeki alana dair satış ihalesi sürecinde de tepki gösteren birçok kesim “İzmir’in rantla imtihanı devam ediyor” diyerek kaygılarını dile getirmişti. Başta yerel yönetimleri temsil eden belediyeler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları söz konusu taşınmaz ile ilgili olarak geçmiş dönemde yaptıkları değerlendirmelerde alanın satışına ve olası plan değişikliğine karşı duracaklarını kaydederek, kamu arazilerinin özelleştirilmesine izin vermeyeceklerini belirtmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.