Tartışılan gemiye izin çıktı
Söküm için, İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki tesislere getirilmek üzere 6 mil açıkta demirletilen 'Kuito' adlı gemiye, uzmanların incelemelerinin ardından, 'zararlı bir bulguyu rastlanmadığı' raporu verildi. Rapor üzerine girişine izin verilen geminin, söküm için karaya çıkartılması çalışmaları başlatıldı. İZİN ÇIKTI
- Ege Postası
- 05.02.2015 - 16:09
UZMANLAR İNCELEME YAPTI
Bu iddialar üzerine, Basel sözleşmesine uygun olarak raporlarının alındığı söylenen gemiye, dün de Türkiye'ye girişine izin verecek olan akredite kurumlar olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Gümrük Muhafaza ve Çevre İl Müdürlüğü'nden ekipler çıktı. Uzmanlar kendi yönlerinden gemide inceleme yaptı. Çeşitli ölçümlerde bulundu. Elde ettikleri bu verileri değerlendiren kurumlar, 'Zararlı bir bulguya rastlanmadığı' raporu verdi.
Rapor üzerine girişine izin verilen gemi, Aliağa'daki tesislere doğru yüzdürülmeye başlandı. Geminin burada söküm için karaya çıkartılacağı açıklandı.
Çevre Mühendisleri Odası'ndan açıklama
İzmir açıklarına getirilen ve Aliağa’da söküme başlanmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onay verilen Kuito petrol gemisi limana çekiliyor.
Geminin Türk karasularına girmesinin bile büyük hata olacağını bugüne kadar yaptıkları açıklamalarla eleştiren Çevre Mühendisleri Odası izne itiraz edecek.
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Tam bir rezalet bilimdışı bir uygulama. Şu anda büyük bir tiyatro dönüyor” sözleriyle izne karşı çıktı. Bozoğlu, “Sadece 4 saatlik bir denetim sonrası hem radyasyon hem patlayıcı ve parlayıcı madde yoktur açıklaması geldi. BU incelemeyi TAEK yapsın demiştik. Bakanlık da açıklamasında TAEK ve AFAD’ın yapacağını söylemişti. Ancak bu incelemeyi özel ve TAEK’ten yetkili olmayan bir şirket yaptı.
‘Kuito temiz çıktı’
Bu gemi yaklaşık 350 metre boyunda 53 metre genişliğinde. Türkiye’ye uzun zamandır gelen en büyük gemi. Böyle bir geminin sadece etrafından 5 metre uzaklıktan inceleme yapılması mümkün değil. Angola’dan gelirken bu gemiye birileri nükleer bomba yerleştirdiys? Bunu bile bilmiyoruz. Ayrıca raporda birim olarak radyan yazılmış. Ancak radyan yoktur. Röntgendir. Bu bile işin ciddiyetinden ne kadar uzak olunduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.
Türkiye’ye zehirli dev gemi geliyor
Geminin bir petrol rafinerisi olduğunu vurgulayan Bozoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dolayısıyla metrelerce uzunlukta bir boru sistemi var. Ve bu sistemden petrol geçiyor. Geçen petrol tortu oluşturuyor. Burada sökümde çalışacak işçiler kaynak ve kesme yaparken cihaz kullanacak. Ve kesinlikle bu petrol tortusundan dolayı parlama patlama olacak. Bu kadar devasa bir gemiyi, borularını incelemek günler alır. Tamamen bir tiyatro dönüyor. Biz buna bilim insanları olarak karşıyız. Ayrıca aspestle ilgili olur raporunda hiçbir açıklama yok"
KARAYA OTURTULDU
Söküm yapılmak üzere Angola'dan, getirilen ve gerekli izinleri alınan 'Kuito' adlı gemi, 5 romörkör tarafından İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki, gemi söküm tesislerine çekildi.
Söküm yapılmak üzere Angola'dan, getirilen ve gerekli izinleri alınan 'Kuito' adlı gemi, 5 romörkör tarafından İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki, gemi söküm tesislerine çekildi. Gemi burada da, karaya oturtuldu. 50 bin ton ağırlığındaki geminin, yaklaşık iki yılda 150 işçitarafından sökümünün yapılacağı açıklandı.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, "Biz bir zafer kazandık. Çünkü gemide hiçbir zararlı durum yoktu. Çevreciler geçmiş yıllardaki belgelere göre konuştular ama bizim elimizde aralık ve ocak aylarının verileri vardı. Bunlara güvendik. Zaten yapılan araştırmalardan da bir şey çıkmadı. 50 milyon dolara yakın bir gelir getirecek" dedi.
Şimşek ayrıca, geminin girişine izin veren Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Gümrük Muhafaza ve Çevre İl Müdürlüğü'nden gelen ekiplerin, sadece geminin çevresinde değil, üzerinde de incelemelerde bulunduğunu, ölçümlerde tüm değerlerin sınır değerlerin çok altında çıktığını açıkladı.
Yorum Yazın