Dolar 34,6045
%-0.09
Euro 36,6187
%0.07
Altın 2.937,470
%0.02
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“Teknolojide kırmızı alarma geçmeliyiz”

“Teknolojide kırmızı alarma geçmeliyiz”

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Bahadır Kaleağası, Türkiye’nin Avrupa’nın Asya’ya açılan kapısı olduğu zaman güçlü bir ülke olduğuna işaret ederek, “Türkiye’nin Avrupa’nın Avrasya merkezi olması milli menfaatinedir” dedi. Başta Çin olmak üzere dünyadaki yapay zeka ve teknolojik değişimler ile ilgili olarak büyük bir dönüşümün yaşandığını da ifade eden Kaleağası, “Bu alanda hiç vakit kaybetmeden kırmızı alarma geçmeliyiz” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 09.01.2018 - 12:33

Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), Ege Sanayicileri ve İş adamları Derneği (ESİAD) ve Ege Genç İş adamları Derneği (EGİAD)  işbirliğiyle Movenpick Otel ‘de “Küresel Gelişmeler Işığında Avrupa ve Türkiye” konulu toplantıda konuşan TÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası dünyanın bugün geldiği noktaya dikkat çekerek, Türkiye’nin gelecekte dünyada etkin olması için hangi alanlarda atılım yapması gerektiğini anlattı.

“Avrupa’nın Avrasya kapısı bizi güçlendirir”

Türkiye’nin dünyadaki coğrafi konumunun çok değerli olduğuna işaret eden Kaleağası, “Türkiye, Avrupa ile doğu arasında koridor bir ülke. Bize en çok kazandıran  Avrupa’nın Asya’ya açılan kapısı olmamız. Avrasya enerji koridoru olma özelliğini harekete geçirmeli ve ortaya çıkarmalıyız. Enerji, ihracat, teknoloji gibi konuları Avrasya merkezi konumuzu kullanmak için güçlendirmeliyiz. Bir siyasetçinin bir demeci,  çıkan bir yasa v.b. Türkiye’nin bu konumunu güçlendiriyorsa milli menfaate katkıdır. Bu pozisyonu zayıflatıyorsa milli menfaate ihanettir” dedi.

“Açık sarı alarmdayız”

Küresel bakışı bölgesel ve ulusal bakış ile birleştirerek bir metod çizmek gerektiğini belirten Kaleağası, “Dünyada başta Çin olmak üzere teknoloji ve dönüşüm anlamında çok hızlı bir süreç yaşanıyor. Çin dünyanın önceden atölyesi idi şimdi Ar-Ge üssüne dönüştü. Çok büyük bir ilerleme var. Türkiye’de bu anlamda yapılan çalışmalar var ama yetersiz kalıyor. Bu konuda Türkiye kırmızı alarm durumunda olmalıdır. Ancak şu anda açık sarı alarm konumundayız” diye konuştu.

“Teknoloji değişimin katmanlarını değiştiriyor”

Kaleağası, insanların artık aynı kent kültüründe yaşadığını belirterek, bu kültürün tüketimi, ekonomik, sosyal duruşu ve kültürel eğilimi de yaklaştırdığını söyledi. Sanayi devriminin toplumları değiştirdiğini dile getiren Kaleağası, “Özgürlük de değişimleri etkileyen kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bugün büyük bir sanayi devriminin içindeyiz. Etkilerini daha ölçemiyoruz. Yapay zeka çok önemli bir rol oynayacak. Yapay zekanın geldiği noktada büyük bir patlama eşiğindeyiz. Tarımdan reklama, perakendeden sanayiye her alanı değiştiren dönüştüren bir unsur.Bütün yapıları değiştirecek bir teknolojiden bahsediyoruz. İnsan,  zaman-mekan ekseni içerisindeki hareketlilikte toplumu yükselten yeteneklerde gelişiyor. Hatta değişimin katmanları da değişiyor” dedi.

Kaleağası, büyük bir ilgiyle izlenen sunumunun ardından iş insanlarından gelen soruları yanıtlarken, sonrasında da “Dünya Nasıl Değişiyo? Türkiye nereye gidiyo? G20 Gezegeni 2” isimli kitabını imzaladı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.