Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer için istenen ceza belli oldu
Binlerce kişiyi dolandırdığı iddiasıyla kaçtığı Arnavutluk’ta yakalanarak Türkiye'ye getirilen tutuklu sanık kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Özer hakkında 40 bin 462 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
- Ege Postası
- 18.07.2023 - 16:51
- Güncelleme: 18.07.2023 - 16:53
Kırmızı bültenle aranırken 30 Ağustos'ta Arnavutluk'ta yakalanan kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 21 sanığın dolandırıcılık suçlamasıyla yargılandığı davaya Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada Özer ve tutuklu 4 sanıkla avukatları hazır bulundu. İki sanık da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI
Mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, Thodex platformuna ait veri tabanında söz konusu hesaplara gerçekte var olmayan ve kripto para cüzdanlarına aktarılmayan varlık bakiyesi tanımlamasının yapıldığı, yönetici yetkisiyle varlık oluşturma ve varlık silme işlemlerinin sanıklar Faruk Fatih Özer, Rana Azap, Serap Özer ve Ergün Acar tarafından yapıldığını belirtti.
Mütalaada, 2018 yılında varlık yatırma ve silme işlemlerine başlandığı, yoğunlaştığı diğer dönemin ise 2020 haziran ve 2021 nisan dönemi olduğu aktarıldı. Faruk Fatih Özer’in şirketin kurucusu ve en üst yönetici olduğu, sanık Güven Özer’in Faruk Fatih Özer’in ağabeyi olduğu, şirket veri tabanının 15 numaralı yöneticisi olduğu, sanık Serap Özer’in de Faruk Fatih Özer’in kardeşi ve şirket veri tabanının 14 numaralı yöneticisi olduğu kaydedildi. Sanıkların, müşterileri dolandırmak kastıyla hareket ettiklerinin ifade edildiği mütalada, Thodex’in suç örgütü olduğunun açıkça anlaşıldığı ve 2 bin 27 mağdurun toplam zararının 257 milyon 862 bin 432 TL olduğu belirtildi.
MÜTALAADA ÖZER HAKKINDA 40 BİN 462 YILA KADAR HAPİS TALEP EDİLDİ
Mütalaada, Özer hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme”, “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından toplamda 12 bin 142 yıldan 40 bin 462 yıla kadar hapsi istendi. Diğer sanıkları için de değişen oranlar ceza talep edildi.
SANIK AVUKATLARI MÜTALAAYA İLİŞKİN EK SÜRE TALEP ETTİ
Sanık avukatları, mütalaaya ilişkin beyanda bulunmak için süre istedi. Mahkeme heyeti, kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi.
MAHKEME HEYETİ DURUŞMAYI ERTELEDİ
Aranın ardından mahkeme heyeti, sanık avukatlarına süre verilmesine, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdiğini açıklayarak, duruşmayı 7 Eylül'e erteledi.
Yorum Yazın