Dolar 34,1759
%-0.07
Euro 37,8472
%0.05
Altın 2.907,640
%-0.55
Bist-100 9.050,00
%0.41

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tillo'da Bilim ve Kültür Günleri başladı

Tillo'da Bilim ve Kültür Günleri başladı

İnanç turizminde büyük bir potansiyele sahip olan Siirt'in Tillo ilçesinde her yıl düzenlenen Bilim ve Kültür Günleri, Vali Ahmet Aydın'ın da katılımı ile başladı. Evliyalar diyarı Tillo'da düzenlenen Bilim ve Kültür Günleri ile astronomi...

  • Ege Postası
  • 20.09.2013 - 17:43
İnanç turizminde büyük bir potansiyele sahip olan Siirt'in Tillo ilçesinde her yıl düzenlenen Bilim ve Kültür Günleri, Vali Ahmet Aydın'ın da katılımı ile başladı.

Evliyalar diyarı Tillo'da düzenlenen Bilim ve Kültür Günleri ile astronomi bilimi açısından büyük önem arz eden ilginç güneş hadisesinin uluslararası boyutta tanıtılması amaçlanıyor. 20-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan etkinlikler, Cuma namazının ardından Tillo Tepesi'ne ziyaretle başladı. İsmail Fakirullah Hazretleri'nin yaptığı dua tepesinde Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Ardından Vali Ahmet Aydın ve vatandaşlar bölgeyi gezerek ziyaretgahları ziyaret etti. Akşam da festival çerçevesinde kitap fuarı açıldı. Türbedeki ışık hadisesinin ise pazartesi günü gerçekleşmesi bekleniyor.

Her yıl 21 Mart ve 23 Eylül'de yani ekinokslarda ışık hadisesi gerçekleşiyor. Işık hadisesinin mimarı ise İbrahim Hakkı Hazretleri idi. İbrahim Hakkı Hazretleri, vefat eden hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre doğusunda bulunan tepenin başında, bugünkü adı ile Kaletül Üstat'ta harçsız olarak, ortasında 40×50 santimetrelik açık bir pencerinin de bulunduğu taştan bir duvar inşa eder. Güneş yeni yılın başlangıcı olan 21 Mart ́ta bu duvarın ardından doğmakta. Duvardaki pencereden giren güneş ışığı, türbenin kulesine, oradan da kırılarak türbenin penceresinden içeri girer ve hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatır.

İbrahim Hakkı Hazretleri, yaptığı ışık hadisesi ile ilgili olarak, “Yeni yılda doğan güneş, ilk olarak hocamın başucunu aydınlatmazsa, ben o güneşi neyleyim'” diyerek, hocasına olan saygısını göstermiş ve astronomi ve mimari açıdan büyük bir bilim harikasına imza atmıştı. Her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşen bu hadise, 1960’lı yıllarda türbenin onarılması sırasında bir pencerenin yerinin kaydırılması ile bozulmuştu. Geçtiğimiz yıllarda yapılan onarımdan sonra aynı ışık hadisesi gerçekleşmeye başladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.