Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tılsımlı gömlekler, kadına şiddete karşı sergileniyor

Tılsımlı gömlekler, kadına şiddete karşı sergileniyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ile Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite Kurnaz tarafından hazırlanan, kadına şiddete karşı hazırlanan 'tılsımlı gömlekler' Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı.

  • Ege Postası
  • 09.01.2016 - 13:27
Türklerde İslamiyet öncesinde kişiyi hastalıktan, düşmanlardan gelecek tehlikelerden koruduğuna ve hastalara şifa verdiğine inanılan, elde dikilen tılsımlı gömleklerden oluşan serginin açılışına Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite Kurnaz ve çok sayıda davetli katıldı. 

Prof. Dr. Adanır, Topkapı Sarayı'nda sergilenen tılsımlı gömleklerden çok etkilendiklerini, Kurnaz ile bu gömlekleri şiddete uğrayan kadınlara dikkat çekmek amacıyla yapmaya karar verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Adanır, “Gömleğin tılsımının işler olması için ipliğin eğrilmesi, kumaşın dokunması, üzerindeki tılsımların işlenmesi sırasında bir dizi kurala uyulur. Biz de tılsımlı gömlekleri oluştururken bu kurallara sadık kaldık. Önce gömlekler kesildi, üzerlerine yazılar yazıldı ve elde dikildi" dedi.



Sergiyi kadın hemcinslerine yardım etmek, onların yanlarında oldukları göstermek amacıyla hazırladıklarını kaydeden Prof. Dr. Adanır, İzmir, İstanbul, Antalya, Hatay ve Vilnius'tan 65 kadının beyaz gömleğiyle projeye destek verdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Adanır, 20 gömleğin sergilendiğini, gömleklerin üzerine çocuk yaşta evlendirilenler, annesinden koparılan genç kızlar, onların yakarışları, türküleri, Türkiye, Litvanya ve dünyada kadınların uğradığı şiddet hakkında istatistiki verilerin yazıldığını bildirdi.

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da, kadına karşı şiddetle mücadelenin her zaman destekçisi olacaklarını söyledi.

20 tılsımlı gömlek Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde 29 Ocak'a dek sergilenecek. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.