Tire Süt Kooperatifi Başkanı'ndan 'yem' uyarısı: Eğer hammaddeyi alamazsak...
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Bugünkü süt fiyatlarıyla yemin çuvalı 180 TL olması gerekirken 300 TL düzeyinde. Üretici yem alamaz hale geldi ve ineklerini kestirmeye başladı. Bunun dışında bir de yem bulamama tehlikesi oluştu. Çünkü bu hammaddenin büyük çoğunluğunu Rusya ve Ukrayna’dan alıyorduk. Buradaki çatışma nedeniyle eğer hammaddeyi alamazsak ineklerimiz aç kalacak" dedi.
- Ege Postası
- 10.03.2022 - 16:31
Ege Bölgesi'nin en büyük süt üretici ve tedarikçilerinden Tire Süt Kooperatifi'nin Başkanı Mahmut Eskiyörük, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, çiftçinin, yem, akaryakıt ve gübre maliyetleri karşısında ezildiğini ve üretim yapamaz hale geldiğini söyledi.
"2008'DEKİ KRİZİ 3 MİLYAR DOLARLIK İTHALATLA KAPATMIŞTIK"
Eskiyörük, Türk hayvancılığının en büyük krizi 2008 yılında yaşadığını anımsatarak, şöyle konuştu:
“O zaman bu krize seyirci kalınmıştı ve Türkiye bu kesilen hayvanların açığını 3 milyar dolarlık hayvan ithalatı yaparak kapatmıştı. Şimdi sadece yem değil, şu anda çiftçimiz, başta akaryakıt olmak üzere, gübre fiyatlarının artmasıyla artık bu şartlarda üretemez. Çiftçimiz üretemezse Türkiye aç kalır. Biz bugün üreticiyi kurtaramazsak Türkiye açlık tehlikesi yaşar. Ben çok üzülüyorum. Bugün Türkiye’nin tüm insanlarına yetecek bir Anadolu var elimizde. Eğer doğru bir tarım politikasıyla üretimi planlayabilirsek, bu ithalat politikasının yanlış olduğunu anlayabilirsek, kısa zamanda biz kendi kendimize yeten bir ülke haline gelebiliriz.”
“İNEKLERİMİZ AÇ KALACAK”
Yem fiyatlarındaki aşırı artışın sebebi olarak ithalat bağımlılığını gösteren Eskiyörük, şöyle konuştu:
“Bugün yem fiyatlarındaki aşırı artışın nedeni hammaddesinin yüzde 70’ini yurt dışından ithal etmemiz. Bugün artık üretici hayvanlarına yem veremez hale geldi. Bugünkü süt fiyatlarıyla yemin çuvalı 180 TL olması gerekirken 300 TL. Üretici yem alamaz hale geldi ve ineklerini kestirmeye başladı. Bunun dışında bir de yem bulamama tehlikesi oluştu. Çünkü bu hammaddenin büyük çoğunluğunu Rusya ve Ukrayna’dan alıyorduk. Buradaki çatışma nedeniyle eğer hammaddeyi alamazsak ineklerimiz aç kalacak. Şunu çok iyi anlamalıyız ki dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız. Bu hammaddelerin hepsini Türkiye kendisi üretmeyi hedeflemelidir. İthalat politikasının yanlış olduğunu, yerli üretime önem vermemiz gerektiğini, bu pandemi ve çatışma süreci sonucunda umarım anlarız. Umarım Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke olma yoluna girer.”
"ÇÖZÜM; YERLİ ÜRETİM"
Yem krizinin çözümünün yerli üretimden geçtiğini vurgulayan Mahmut Eskiyörük, şunları söyledi:
“Şu an ineklerimiz aç kalırsa, kesime giderse, insanlarımızın aç kalması söz konusu. Çözüm ithalat değil, yerli üretim. İthalat politikasının ne kadar yanlış ve tehlikeli olduğunu kabul etmeliyiz. Ben bunu uzun yıllardır dile getiriyorum. Tüm Türkiye’ye yetebilecek bir Anadolu var elimizde. Biz Türkiye olarak bu zenginliğe sahibiz. Türkiye şu anda varlık içinde yokluk yaşıyor. Bu Türkiye’ye yakışmıyor. Bu Türkiye’nin ayıbıdır. Türkiye, doğru bir tarım politikasıyla ve kaynakları doğru kullanarak, bugün bu tehlikeyi ortadan kaldırabilecek kadar güçlü bir ülke. Yeter ki yanlışlarımızı görüp, doğruyu belirleyelim. Kısa zamanda biz bu sorunları çözeriz.” (ANKA)
Yorum Yazın