Tire’de jeotermal ihalesine tepki
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, ilçede jeotermal santral kurulmasına karşı olduklarını açıkladı. Başkan Duran konuşmasında, "Bu ve benzeri çalışmalar için doğaya, insana ve ürünlerimize zarar gelmeyecek yeni teknoloji getirildiyse gelin bizleri ikna edin. Tireliler ikna olmadan bizler ikna olmayacağız, biz Tire’de bu haliyle bir çalışma istemiyor, jeotermale hayır diyoruz." dedi. Başkan Duran'dan jeotermal ihalesine tepki
- Ege Postası
- 12.11.2019 - 15:31
Belediye binasında çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü temsilcisinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Duran, yarın yapılacak jeotermal kaynak arama ihalesinin iptalini istediklerini ifade etti.
Aydın’daki jeotermal tesislerin tarımsal üretime zarar verdiğini, huzursuzluğa neden olduğunu savunan Duran, "Komşu ilimiz Aydın'da jeotermalle ilgili tesislerin açtığı yaraları çok iyi biliyoruz. Üreticilerimiz mutsuz, ürünlerinin kalitesi eskisinden uzak. Oralardan edindiğimiz izlenim, 14 Kasım'da Tire merkez ve 5 mahallesi için yapılacak jeotermal ihalesi öncesi bizleri tedirgin etmekte. Devlet büyüklerinden isteğimiz şu, jeotermal arama çalışmalarının götürüsü getirisinden fazladır. Bizler havamızın, doğamızın, ürünlerimizin ve geleceğimizin kirletilmesini istemiyoruz. Bu ve benzeri çalışmalar için doğaya, insana ve ürünlerimize zarar gelmeyecek yeni teknoloji getirildiyse gelin bizleri ikna edin. Tireliler ikna olmadan bizler ikna olmayacağız, biz Tire’de bu haliyle bir çalışma istemiyor, jeotermale hayır diyoruz." dedi.
Yerel enerjiye karşı olmadıklarını vurgulayan İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Halil Çulhaoğlu ise, "Avrupa standartlarında olduğu gibi verimli topraklardan uzakta kurulmuş, insan sağlığını tehdit etmeyen ve tam denetimli bir tesisin karşısında değiliz. Bizler üreticimizin ve insanlarımızın emeğinin, sağlığının kaybetmesine karşıyız, bu yüzden hayır diyoruz" dedi.
Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu da ilçede ihaleye çıkarılacak 6 jeotermal sahasının bulunduğunu, buralarda santral kurulması halinde ilçede tarımın olumsuz etkileneceğini öne sürdü.
Aydın'da jeotermal santral bulunan yerlerde tarım alanlarını incelediğini ifade eden İbişoğlu, "En temiz enerji jeotermal deseler de zararı apaçık görünüyor. Reenjeksiyonların tekniğe uygun yapılmaması, kimyasal gazların doğaya salınması, bitki örtüsüne ve yer altı sularına da zarar veriyor. Biz topraklarımıza sahip çıkmalıyız. 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu, zeytinlik alanların 3 kilometre yakınına sanayi tesisi kurulamayacağını söylüyor. İlçemizin tamamında zeytinlik var. Jeotermal arama bu anlamda yasaya uygun değil. Biz bağımızı bahçemizi bırakıp gitmeyeceğiz." dedi.
Panelde bulunan diğer konuşmacılarda jeotermal hakkında düşüncelerini paylaştı.
(Ajanslar)
Yorum Yazın