Dolar 34,2620
%0.05
Euro 37,6247
%-0.04
Altın 2.882,700
%-0.14
Bist-100 9.045,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tiryaki engelli, yılın öğretmeni seçilince sigaraya savaş açtı

Tiryaki engelli, yılın öğretmeni seçilince sigaraya savaş açtı

Erzurum’da yaşayan işitme engelli öğretmen Burhanettin Yeşilyurt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yılın öğretmeni seçilince hayatı değişti. Önceleri sigara tiryakisi olan Yeşilyurt, “Yılın öğretmeni hem öğrencilerine hem...

  • Ege Postası
  • 16.05.2013 - 13:16
Erzurum’da yaşayan işitme engelli öğretmen Burhanettin Yeşilyurt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yılın öğretmeni seçilince hayatı değişti. Önceleri sigara tiryakisi olan Yeşilyurt, “Yılın öğretmeni hem öğrencilerine hem de topluma örnek olmalı” diyerek 'Yaşam Gülü' adını verdiği projeyi başlattı. Yeşilyurt, bu projenin ilk adımında kendisine önemli bir rol yükledi. Yapması gerekeni sigaradan biran önce kurtulmak olarak belirleyen Yeşilyurt, ardından sigaranın gerçekte insana nasıl zarar verdiğini tespit etti.

Birçok hastane dolaşan Yeşilyurt, sigaradan dolayı yataklara düşmüş tiryakilerle birebir görüştü. Yeşilyurt, projenin asıl kısmında ise öğrencilerine ve halka yönelik çalışmalar başlattı. Yılın öğretmeni, bu girişimleri sayesinde birçok öğrencisini sigaradan kurtardı. Bu öğrencilerden bazıları TÜBİTAK projeleri üreterek Türkiye finaline katıldı.

Erzurum Hilalkent Lisesi’nde fizik dersi öğretmenliği yapan işitme engelli Burhanettin Yeşilyurt, 10 yıla yakın bir süre sigara içtiğini ifade etti. Yeşilyurt, “2012’de 700 bin öğretmen arasından Londra Olimpiyat Şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ile birlikte yılın öğretmeni seçildim. Öğrencilerime örnek bir öğretmen olma arzum, bana sigarayı bırakmam gerektiğini söylüyordu. Oturup düşündüm; yılın öğretmeni olmuş bir kişi sigara içer m? Tabii ki içmez. Bu son düşünmem oldu. O günden sonra sigarayı bıraktım. Öğrencilerimi ve insanları bu sinsi düşmana karşı korumak için Yaşam Gülü Projesi’ni başlattım.” şeklinde konuştu.

Biyonik kulak kullanıcısı olan Yeşilyurt’un birçok mesleki başarısı var. Son iki yılda öğrencileriyle birlikte 12 TÜBİTAK projesi hazırladığını ifade eden örnek öğretmen, “Bu projelerden üç tanesi TÜBİTAK proje yarışmalarında birincilik, ikincilik ve üçüncülük gibi ciddi manada başarılar elde etti.” dedi. Yeşilyurt’un, 3 başarı belgesi 5 adet de teşekkür belgesi bulunuyor. Öğrencilerine sürekli olarak hayatın zorluklarına karşı mücadele etmeyi anlatan öğretmen, sigaraya yenik düştüğü için kendini huzursuz hissetmeye başladı.

Yeşilyurt, hem kendisini hem de öğrencilerini sigara bağımlılığından kurtarmak için elindeki bütün imkanları seferber etti. Yeşilyurt, okulda ve ilde sigara içen ve içmeye yatkın olan bireylere yönelik çalışmalar hayata geçirdi. Ardından bu çalışmaları Yaşam Gülü Projesi ile sistematik hale getirdi. Yaptığı araştırmalarda sigara bağımlılığının sadece kendisinin değil birçok insanın sorunu olduğunu tespit eden Yeşilyurt, “TÜİK’in 2012 verilerine göre sigara; Erzurum’da ölüm nedenlerinde üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye genelinde de rakamlar olukça ürkütücü.” dedi. Projesiyle sigaraya karşı bireysel mücadelenin kitlesel bir mücadeleye dönüştürülmesini amaçlayan öğretmen, öğrencileri ile birlikte özel ve devlet kurumlarını dolaşarak buradaki yetkililere beyaz gül ile bilgilendirme metinleri dağıtıyor. Beyaz gülün ayrılık manasını taşıdığını ifade eden Yeşilyurt, insanların bu kötü alışkanlıktan kurtulmasını güzellikle istemenin oldukça etkileyici olduğunu kaydetti.

Ayrıca, proje kapsamında öğrencileriyle birlikte resim, şiir ve karikatür sergisi açan Yeşilyurt, sergide yarışma sonucu birinci olan öğrencileri, maaşından aldığı çeyrek altın ve kitaplarla ödüllendirdi. Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atilla Eroğlu’nun desteğiyle 600 öğrenciye sigara ve sigaranın zararları konusunda seminer verdirdi. Yaptıkları çalışmaların daha etkili olmasını isteyen öğretmen, sigara içen öğrencilerini hastaneye götürerek, burada sigaradan dolayı kansere yakalanmış hastalarla görüştürdü. Öğrenciler, bu hastaların yaşadıkları acıları ve hikayelerini dinleyip çevresindekilerle paylaştı.

Hilalkent Lisesi’nde öğrenci ve öğretmenlerin sigara bağımlılığı konusunda hassasiyet kazandığını ifade eden Yeşilyurt, sigarayı terk eden öğretmen ve öğrenci sayısının artmaya devam ettiğini söyledi. Yeşilyurt, projesini, Türkiye’deki bütün okullara yaymak için destek bekliyor.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.