Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Toplu sözleşme krizinde son perde: İki yıl sonra yeniden greve

Toplu sözleşme krizinde son perde: İki yıl sonra yeniden greve

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaklaşık 3 bin 500 İZENERJİ çalışanını ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin tıkanması üzerine sendikadan greve gitme kararı aldı. Belediye yönetiminin sunduğu yüzde 10’luk maaş zammı taraflar arasında çıkmaza yol açarken, anlaşma sağlanmadığı takdirde işçiler 60 gün içinde greve çıkarak iş bırakacak. Diğer yandan, personel belediyeyi protesto etmek amacı ile önümüzdeki haftadan itibaren sakal bırakacak. Toplu sözleşme krizinde son perde:

  • Ege Postası
  • 05.06.2015 - 11:44
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi haftanın son iş gününe eylemle başladı. Belediyeye bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.’de çalışan sözleşmeli personeli ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinde yaşanan kriz grev kararını da beraberinde getirdi. Sabah saatlerinde Konak Pier önünden belediyeye yürüyen işçiler, belediye yönetimini protesto etti.
 
 
GREV EYLEM KARARI ASKIYA ÇIKTI
Mesai saatlerinin başlangıcında “Sadaka değil, toplu sözleşme”, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Sözleşme hakkımız, grev silahımız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları ile belediye önüne yürüyüş gerçekleştiren İZENERJİ personeli, grev eylem kararını askıya çıkardı. Toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan uyuşmazlık nedeniyle, belediye ve sendika arasında 60 gün içerisinde anlaşma sağlanamadığı takdirde İZENERJİ işçileri greve çıkacak.   
 


SENDİKADAN AZİZ KOCAOĞLU’NA ÇAĞRI
Yaklaşık 3 bin 500 İZENERJİ işçisinin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı yaptığı açıklamada uzlaşmadan yana olduklarını söyleyerek, “Haftalardır çeşitli yollarla ve düzenlediğimiz eylemler ile derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Bizim ekmekten, emekten başka bir derdimiz yok. Bizim meselemiz siyaset değil. Ama demek ki derdimizi anlatamadık. Ekmeğimiz için, geleceğimiz için, çocuklarımız için alanlardayız. Bize greve çıkamazsınız dediler, ama takdir işçinin. Umarız greve gitmeden önce bu sorun çözülür ve toplu sözleşme olumlu şekilde sonuçlanır” diye konuştu.



 
“KİMSENİN CEBİNDEKİ PARAYI İSTEMİYORUZ”
“Kimsenin cebindeki parayı istemiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Taner Şanlı, “Buradan Aziz Kocaoğlu’na sesleniyoruz. Biz sizden alın terimizin karşılığını, insanca yaşanabilecek bir ücreti istiyoruz. Bu bir savaş ya da bir kavga değil. Bundan sonraki süreçte kimsi bizi bölmeye kalkışmasın, biz hep birlikte, tek yumruk, tek ses olacağız. Burada 3 bin 300 kişi varsa, 3 bin 301’inci kişi de benim. Sırf heyecan olsun diye grev kararı almadık. Biz kendimiz için değil, geleceğimiz için mücadele ediyoruz. Günü geldiğinde bütün İzmir’i buraya dökeceğiz” dedi ve belediyenin sunduğu yüzde 10’luk maaş zammı ve ilave ikramiyelerle birlikte toplamda yüzde 16’yı bulan teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.
 



PAZARTESİ’NDEN İTİBAREN PROTESTO
Geçtiğimiz toplu sözleşme sürecinde yaşanan YHK krizi ve gelen grev yasağını hatırlatan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, coşku ve mücadele ruhu içerisinde greve çıkacaklarını duyurarak, “Gerekirse eski haklarımızı da alacağız” dedi. Yapılan açıklamanın ardından alkışlar eşliğinde grev eylem kararını asan sendika yönetimi yaptığı duyuruda ayrıca, Pazartesi’den itibaren iş yerlerine sakal tıraşı olmadan giderek süreci protesto etme kararı aldıklarını açıkladı. Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan memurlar da hizmet binasına astıkları “İZENERJİ işçisi yalnız değildir” pankartı ile İZENERJİ personeline destek sunarken, işçiler eyleme katılan Praksis müzik grubunun çaldığı şarkılar eşliğinde halaylar çekerek eyleme son verdi.



KİMLER GREVE ÇIKACAK'
Önümüzdeki iki yıl süresince geçerli olacak toplu iş sözleşmeleri, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.'de çalışan ve belediyenin Park ve Bahçeler, Yeşil Alanlar, İdari İşler, Kültür-Sanat, Mezarlıklar, Huzurevleri, Aşevleri, Eşrefpaşa Hastanesi ile İZSU Genel Müdürlüğü gibi 17 farklı biriminde çalışan yaklaşık 3 bin 600 sözleşmeli personeli kapsıyor. İki yıl önceki toplu sözleşme sürecinde işveren Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’ya başvurusu sonrasında YHK’ya (Yüksek Hakem Kurulu) giden süreç gelen grev yasağı ve düşük ücret artışları ile noktalanmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.