Toplumsal travmaların filmleri akademik çalışma oldu
YAŞAR Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez, Türkiye'de yaşanan toplumsal travmaların sinemaya nasıl aktarıldığını, "Filmlerle Hatırlamak" ismini verdiği kitabında ele aldı. 1996-2011 yılları arasında üretilmiş filmleri inceleyen İzmirli akademisyen toplumun travmalarla tam anlamıyla yüzleşebilmesi ve geçmişle hesaplaşabilmesi için daha fazla ve daha gerçekçi filmlere ihtiyaç olduğunu söyledi.
- Ege Postası
- 09.11.2015 - 12:23
GERÇEK ANLAMDA YÜZLEŞMEYE AÇIK DEĞİLİZ
Salkım Hanım'ın Taneleri, Eve Dönüş, Güz Sancısı gibi filmleri inceleyen Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez, "Türkiye'de son 10-20 yıldan bu yana geçmişle hesaplaşma ve yüzleşme zaman zaman belli konular ve olaylar üzerinden gündeme geliyor. Bu tutum sinemaya da yansıyor. Türkiye'de toplumsal belleğin yeniden kurgulanmasında eleştirel ve sorgulayıcı filmlerin yapılması umut verici bir durum. Ancak çekilen filmler henüz yeterli değil. Travmalarla toplumsal olarak yüzleşmek ve geçmişle hesaplaşmak için daha fazla, daha eleştirel ve daha gerçekçi filmler çekilmeli. Bunlarla yüzleşmek elbette zor. Ancak yalnızca izleyiciye ulaşmak ve beğenilmek için değil gerçek anlamda yüzleşmeye açık filmler çekilmeli" eleştirisinde bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez'in incelediği filmler; Işıklar Sönmesin (1996), Salkım Hanım'ın Taneleri (1999), Yazı Tura (2004), Eve Dönüş (2006), Eve Dönüş, Güz Sancısı (2009), Nefes (2009), Press (2010) ve Gelecek Uzun Sürer (2011) oldu.
Yorum Yazın