Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Torba tepkisi çığ gibi

Torba tepkisi çığ gibi

​TBMM’de hazırlıkları devam eden torba yasa kapsamında yetkilerinin kısıtlanması ve etkisizleştirilmesi gündeme gelen Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği’nin (TMMOB) isyanı gün geçtikçe artıyor. 9 Şubat’ta Ankara’ya yürümeye hazırlanan meslek odaları ellerinde meşaleler ile gerçekleştirdikleri eylemde bir kez daha hükümete seslenerek, “TMMOB’un sesini kısmaya, susturmaya, bize engel olmaya çapınız yetmez” dedi. 'SİZİN ÇAPINIZ YETMEZ'

  • Ege Postası
  • 06.02.2015 - 11:59
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Her Perşembe Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanarak “#direnTMMOB” sloganı altında torba yasayı protesto eden mimar ve mühendislerin isyanı yine sokaklara taştı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen meşaleli yürüyüşe TMMOB’a bağlı odaların yanı sıra, DİSK, KESK, TTB, sendikalar, emek örgütleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yanı sıra, CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam ve Mustafa Moroğlu da destek verdi. TMMOB’a bağlı odaların temsilcileri, hükümeti ve torba yasayı protesto  etmek amacı ile “TMMOB halktır torbaya sığmaz”, “AKP elini TMMOB’dan çek”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “AKP elini kentimden çek”, “TMMOB yürüyor, mücadele sürüyor” sloganları ve ellerinde  meşaleler eşliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüdü.
 
 
MEŞALELER İLE İZMİR HALKINA SESLENDİLER
Yürüyüşün ardından mimar ve mühendisler adına bir basın açıklaması gerçekleştiren TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, AK Parti iktidarının ülkeyi torba yasalarla yönettiğini belirterek, “Ülkeyi torbalarla yöneten AKP hükümeti bütün ülkeyi bir torbanın içinde boğmaya çalışıyor.  Bilindiği üzere bunların son örneği ile TMMOB’yi hedef alıyor. 13 ayrı yasada değişiklik öngören “İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın hazırlıkları devam etmekte. Bizlerin bu ülkenin mühendis, mimar, şehir plancısı örgütleri olarak; yağmaya, talana engel olmak amacıyla yürüttüğümüz “Ülkemize, Halkımıza, Mesleğimize, Örgütümüze Sahip Çıkıyoruz” içerikli kampanyamız devam ediyor ve bugün yine bunun için sokaklara çıktık. Hazırlanan bu torba AKP’nin rant odaklı, yağma ve talan politikaları için hazırlanmış altın vuruş niteliğindedir” dedi.


 
BAŞKENT SEFERİ ÖNCESİNDE SON EYLEM
Sözlerinin devamında yaşanabilir kentler ve doğa için TMOOB’un vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizen TMMOB İKK Sekreteri Yalçın, “Bu torba köylerimiz, kentlerimiz, ormanlarımız, yaşam alanlarımız, kıyılarımız, kültürel ve tarihi bütün değerlerimiz yapılaşmaya, ticarete açılsın diye hazırlanıyor. Bu torba Urla’da, Karaburun’da ormanlık alanların yapılaşmaya açılması, binlerce ağacın katledilmesi, köylünün meralarına, yaşam alanlarına en konulması için hazırlanıyor. Bu torba termik santral yapılacak diye Soma Yırca’da ve daha birçok kırsal alanda binlerce zeytin ağacı sökülebilsin, yok edilsin diye hazırlanıyor. Bu torba kent merkezlerinde yaşayan yoksul yurttaşların evlerine, arsalarına el koyulsun, onlar kentin dışına sürülsün, bu alanlara alışveriş merkezleri, rezidanslar, plazalar yapılsın diye hazırlanıyor. Bu torba parklarımıza, yaşam alanlarımıza, mezarlarımıza dahi para vermeden giremeyelim diye hazırlanıyor. Bu torba kent içinde kalmış okullarımız, hastanelerimiz taşınarak yerlerine lüks siteler, alışveriş merkezleri yapılsın diye hazırlanıyor. Bu torba Karabağlar’da, Uzundere’de kentsel dönüşüm adı altında vatandaşı soymak, yeni rant alanları yaratmak ve bu alanları yandaşlara peşkeş çekmek için hazırlanıyor. Bu torba köyümüzde kentimizde misafir gibi yaşayalım, inşaat tekelleri bütün yaşam alanlarımızı talan etmesine ses çıkaramayalım diye hazırlanıyor” diye konuştu.
 
“AK SARAYI VE URLA VİLLALARINI YARGIDAN KAÇIRIYORLAR”
TMMOB adına yaptığı açıklamada meslek örgütlerinin doğa için direndiği alanları tek tek özetleyen Melih Yalçın, “Bu torba Akalan’da, Gökçealan’da, Karakuyu’da köylerin, meraların, tarım arazilerinin, ormanların, içme sularının taş ocaklarıyla yok edilmesi için hazırlanıyor. Bu torba şimdiye kadar yapılmış bütün yağmanın, talanın, tahrifatların affedilmesi için hazırlanıyor. Bu torba Atatürk Orman Çiftliği’ndeki “Kaç-Ak Saray”ı, Urla’daki şaibeli kaçak villaları affetmek, yargıdan kaçırmak için hazırlanıyor. Bütün bunların yanında yalana talana, soyguna engel olmaya çalışan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni de talan ve yağma yolunda ayak bağı olmasın, vatandaşın malını, kamu malını korumasın diye dağıtmak için hazırlanıyor. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Başaramayacaksınız. Ne TMMOB’u teslim alabileceksiniz, ne de bu halkı” ifadelerini kullandı.
 
“SİZİN ÇAPINIZ YETMEZ”
Yalçın son olarak torba yasa ile getirilen düzenlemelere karşı sonuna kadar direneceklerini duyurarak şunları söyledi: “Bizler bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları, bu yüreği insan ve doğa sevgisi ile dolu bilim insanları, yolsuzluk, hırsızlık, yalan, talan, yağma düzenine karşı çıkmaya, yoksul halkımızın, köylümüzün yanında durmaya, onların haklarını savunmaya devam edeceğiz. Yıllardır susturamadınız, engelleyemediniz, bundan sonra da susturamazsınız, engel olamayacaksınız. Sizin çapınız buna yetmez. Yurttaşlarımıza çağrımızdır: Bu saldırı sadece TMMOB’a değil, tüm halkımızadır. Gelin, bu yağma ve talan düzenine, gözü doymaz bu hırsızlara dur diyelim, gelin kentlerimizi köylerimizi, ormanlarımızı, kıyılarımızı koruyalım.”
 
MİMAR VE MÜHENDİSLERDE YENİ ROTA ANKARA
TMMOB üyeleri, gerçekleşen yürüyüş ve basın açıklamasının ardından eylemlerine alkışlar eşliğinde son verdi. Diğer yandan, İzmir halkına seslenerek destek isteyen ve tüm vatandaşları kentine sahip çıkmaya davet eden TMMOB, 14 Şubat’ta Ankara’da genel kurul kararı alırken, meslek odaları 9 Şubat tarihinde İzmir’den ve Türkiye’nin diğer illerinden başkente dev bir yürüyüş gerçekleştireceklerini duyurdu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.