Dolar 34,6580
%0.04
Euro 36,6795
%0.83
Altın 2.942,970
%0.39
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Torbadan yurt çıktı

Torbadan yurt çıktı

Geçtiğimiz yıl Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) öğrenci yurtlarında yapılan yeni düzenleme ve “Haremlik-selamlık” tartışmaları sonrasında İzmir’deki çeşitli üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin yaptıkları eylemlerle gündeme taşıdıkları konaklama çilesi son buluyor. Yürürlüğe giren torba yasa kapsamında hükümetin yerel yönetimlere yurt açma yetkisi vermesi öğrenciler tarafından olumlu karşılanırken, İzmir’in kalbi olan iki ayrı ilçede belediyeler yurt projeleri için çalışmalara başladı.

  • Ege Postası
  • 02.10.2014 - 10:05
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- TBMM tarafından çıkartılan Torba Yasa kapsamında, belediyelere yurt açma yetkisi getirildi. Buna göre, yerel yönetimler de orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapacak veya yaptıracak. Çıkan karar çeşitli kentlerden İzmir’e gelen ve eğitimi süresince uygun fiyatlı konaklama alternatifi bulmakta güçlük çeken öğrencileri sevindirirken, önümüzdeki dönemde belediyelerin hayata geçirmeyi planladığı yurt projeleri ile konaklama alternatifleri de çoğalacak.  
 
 
BELEDİYELER ÖĞRENCİ YURTLARI YAPACAK
Geçtiğimiz haftalarda TBMM’de görüşülerek yürürlüğe giren “Torba Yasa” kapsamında İzmirli öğrencileri sevindiren bir gelişme yaşandı. Kent genelinde artan üniversite sayısı ve öğrenci yoğunlunun giderek yükselmesiyle birlikte uygun fiyatlı konaklama imkanı bulmakta güçlük çeken üniversite öğrencilerinin imdadına belediyeler yetişecek. Özellikle geçtiğimiz yıl hayata geçen yeni uygulama ile okullarından farklı ilçelerde yer alan yurtlarda kalmak zorunda kalan ve yüksek ev kiraları nedeniyle öğrenciliği sırasında konaklayacak yer bulmakta sıkıntı yaşayan üniversiteliler yapılacak yeni yurtlar sayesinde rahat bir nefes alacak.
 
YAŞANAN KRİZ ÇADIR EYLEMİ İLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Ege Üniversitesi’nde uygulamaya konak yeni yurt uygulaması sonrasında mağdur olan öğrencilerin hayata geçirdikleri çadır eylemleri ile gündeme gelen yurt krizinin ardından soruna çözüm arayan ve çeşitli projeler üreten ilçe belediyeleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaşanan yetki sınırlaması nedeniyle yurt projelerini uygulamaya koyamamıştı. Ev pansiyonculuğu ve benzeri uygulamaları teşvik etme kararı alan, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve derneklerle ortaklaşa proje çalışması yapan yerel yönetimler Ankara’dan gelen haber sonrasında öğrencilere yönelik projelerini uygulamaya koymak için kolları sıvadı. Belediyelere yurt açma yetkisi sunan torba yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte İzmir’de yapılacak çağdaş, modern, uygun fiyatlı ve konforlu öğrenci yurtlarının da önü açılmış oldu.
 
BORNOVA’DA YURT MÜJDESİ
İzmir’de üniversite öğrencilerinin en yoğun olduğu ve gençliğin kalbi olarak da nitelendirilen Bornova ilçesinde Büyükşehir Belediyesi ile birlikte öğrenci yurtları açabilmek için ortak  hizmet projesi hazırlığında olduklarını müjdeleyen Olgun Atilla, “EVKA-3 bölgesinde metro yakınında bir yurt yatırımı yapabilmek için üniversiteler ve öğrencilerle görüşmelerimiz sürüyor. Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık ve elimizde yurt projelerimiz var. Büyükşehir Belediyesi ve  üniversitelerimiz ile birlikte öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmek adına mücadele ediyoruz. Bunu dışında öğrencilerimizin ekonomik hayatına da katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bornova öğrencilerimizin yuvası. Kentimize de büyük bir moral veriyor. Gençlerin olduğu her yerde olumlu yönde bir değişim ve aydınlanma vardır. Biz kentimizi gençlerimizle birlikte yönetme ve onlara katkı sağlamak istiyoruz. Bununla birlikte halkımızla birlikte ev pansiyonculuğunu da geliştirmek istiyoruz” dedi.
 
BUCA BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE DESTEK
Bornova ile birlikte öğrencilerin yoğunlukta bulunduğu bir diğer ilçede gençlere yönelik önemli çalışmaların altına imza atan, 9 Eylül Üniversitesi ve üniversite öğrencileriyle birlikte ortak akılla harekete ederek “Gençlik Merkezi” projesini hazırlayan Buca Belediye Başkanı Levent Priştina ise “Bugüne kadar yaşanan yurt sıkıntısını bizler de dile getirmiş ve yetki verildiği takdirde bu konuda çalışmalar yürütebileceğimizi dile getirmiştik. Hatta yurt açma yetkisi elimizden alınmış olmasına rağmen, Atatürkçü Düşünce Derneği ve diğer kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüterek sorunu çözme anlamında önemli hamlelerde bulunmuştuk. Yetkiyi aldıktan sonra var gücümüzle çalışmaya başlayacağız ve en kısa sürede ilçemize yurt ve yurtlar kazandırabilmek için canla başla çalışacağız. Önümüzdeki süreçte bu konuda yatırımlarımız ve projelerimiz olacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.
 


KOCAOĞLU DA BELEDİYELERE YURT AÇMA YETKİSİ İSTEMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan “kızlı-erkekli” yurt tartışmalarıyla ilgili tepkisini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Bornova’da olduğu gibi aynı kampus içinde kız ve erkek öğrencilerin farklı bloklarda kalmasını bile uygun görmeyen, nasıl bakıldığı, hangi cepheden bakıldığı belli olmayan, zihniyet bile denemeyecek bakış açısının dayatılması hepimizi, geleceğimizi, gençlerimizi, anne baba olarak bizleri ve halkımızı derin bir üzüntüye soktu. Yaşama müdahalede yarın neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Hepimiz huzursunuz, endişe içindeyiz. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin 90 yıllık döneminde hiç rastlanmayan süreçtir. Nereye gidiyoru? Ne kadar geriye gitmemiz hedefleniyor'" demiş ve “Belediyeler olarak yurt ihtiyacını görüp tam projeleri hazırlamaya başlarken ‘yurt yapamazsınız’ dediler. Burs ihtiyacını gördük “burs veremezsiniz” şeklinde konuşmuştu. Belediyelere yurt yapmaları ve işletmeleri için izin verilmesini isteyen Başkan Kocaoğlu, üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacının, onların istediği standart, konfor ve nitelikte karşılanması gerektiğini belirtmişti. Kredi Yurtlar Kurumu’nun nitelikli yurtlar yapmasını ve açığı kapatmasını dileyen Kocaoğlu ayrıca, eğitimin ve sağlığın sübvanse edilmesinin devletin görevi olduğunu hatırlatarak, "Devlet olmanın gereği budur. Geleceğimiz olan gençlerimize gözbebeğimiz gibi bakmalıyız. Bu yanlıştan dönülmeli. Bu yol, yol değil. Bu gidiş, gidiş değil” demişti.
 


“TORBA”DA ÖĞRENCİYİ SEVİNDİREN KARAR
Torba Yasa’ya göre, il sınırları içinde büyükşehir belediyeleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde il belediyeleri ile nüfusu 10 bini geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğal gaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını faiz almaksızın 10 yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilir veya yaptırabilecek, bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabilecek; sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla taşınmaz tahsis edebilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.