Tramvay için Büyükşehir'e kritik çağrı
Geçtiğimiz gün Konak Ve Karşıyaka Tramvay projelerini masaya yatıran Mimarlar Odası'nın ardından şehir plancılarından da projeye eleştiri ve revizyon önerisi geldi. İzmir'in tramvayları hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayan Şehir Plancıları Odası, Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunarak ihalesi tamamlanan projenin daha sağlıklı ve stabil şekilde işleyebilmesi için önerilerinin dikkate alınmasını istedi.
- Ege Postası
- 09.08.2014 - 01:15
TRAMVAY İÇİN 21 MADDELİK REVİZYON ÖNERİSİ
İhale aşaması tamamlanan ve yapım çalışmalarına başlanacak Konak ve Karşıyaka Tramvayı ile ilgili inceleme raporu hazırlayan TMMOB Şehir Plancıları Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşıma nefes aldıracak yeni çalışmasıyla ilgili tespit edilen eksikleri paylaştı. Ön kabul verdikleri projeyle ilgili genel olarak olumlu görüş sunan meslek odası, eksiklerin minumuma indirilerek sağlıklı bir toplu ulaşım sağlanabilmesi için projede revizyon talebinde bulundu. Projenin kent ile etkileşimini ele alan ve kritik noktaları değerlendiren şehir plancıları, 21 ana başlıkta toplanan önerileri konusunda hatırlatmada bulundu.
"KARMA YOL" UYGULAMASINI ÖNERDİLER
Hazırlanan rapor içerisinde öne çıkan başlıca madde olan güzergahlar konusunda radikal bir çözüm sunan Şehir Plancıları İzmir Şubesi, her iki sahil şeridinde de tramvayın ana yola alınarak otopark ve yeşil alanların korunmasını istedi. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda bulunan 13 bin 71 metrekare yeşil alan ile otoparklara ayrılan 22 bin 7 metrekarelik alan ile Karşıyaka Sahili'ndeki (Cemal Gürsel Caddesi-Hasan Ali Yücel Bulvarı) 25531 metrekarelik yeşil doku ve 906 metrekarelik otopark bölümünün korunmasını isteyen meslek odası, bunun yerine "Karma yol" uygulamasına gidilerek, mevcut taşıt yolundan 8 metrelik kısmın tramvaya ayrılmasını önerdi.
KARŞIYAKA'DA BİSİKLETLERE ÖZEL ÖNLEM
Kentin ve kentlinin deniz ile olan etkileşiminin devamı için yurt dışındaki uygulamaları örnek göstererek belediyeye kritik çözüm önerileri sunan şehir plancıları, belediyenin benzer hedefle uygulamaya koyduğu Kıyı Tasarım Projesi'nin de başarılı olması için kıyıya erişimin korunmasını istedi. Buna göre özellikle yaya geçişlerinde riskin kaldırılması için gerekli güvenlik önlemleri ve modern kent mobilyalarının kullanılmasını isteyen meslek odası, özellikle projenin Karşıyaka bölümünde tramvay yolunun bisiklet yolunu kestiğini belirterek, mevcut kullanımın korunması gerektiğini paylaştı.
OTOPARK HATIRLATMASI
Diğer yandan, hazırladıkları raporda tramvay projelerinin mevcut otopark alanlarını kaldırmasına rağmen, belediye tarafından somut bir otopark çözümü ortaya konmadığını da hatırlatan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, konu hakkında özen gösterilmesini isteyerek, toplu ulaşıma entegrasyon açısından "Park et-devam et" şeklindeki çözümlerin desteklenmesi ve arttırılması gerektiğine de dikkat çekti.
ARAÇ VE YAYA GÜVENLĞİ İÇİN EK TEDBİR İSTEDİLER
Yaya-tramvay, yaya-taşıt ve yaya-deniz açısından projede birtakım güvenlik eksikleri de tespit eden meslek odası, mevcut hali ile denize çıkan güzergahlarda "ikinci bariyer" etkisi yaratacağını savunduğu projeyle ilgili olarak, yaya güvenliği ve araç güvenliği için Karşıya Vapur iskelesi, Konak Meydanı gibi yoğun bölgelerde ek tedbirlere gidilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
TARİHİ MEYDANLARLA İLGİLİ KRİTİK HATIRLATMA
Tramvay güzergâhında yer alan ve kent belleğinde yer tutan Lozan, Montrö ve Konak Meydan'larının mümkün olduğu kadarkorunmasını da isteyen Şehir Plancıları Odası, Büyükşehir Belediyesi'ne tespit edilen sorunlarını sunduğu dosyasında ayrıca, kentmerkezinde yayaların yoğun olduğu alanlarda trafik akışının engellenerek yayalaştırmalar yapılması yönünde de tavsiyede bulundu.
"PROJENİN DETAYLARI KONUSUNDA BİLGİ ALAMADIK"
Her iki tramvay projesiyle de ilgili önemli eleştirilerde bulunan ve projenin mevcut hali ile ciddi eksikler içerdiğine değinen Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, "Proje ile ilgili detayları bilmiyoruz. Kamuoyu ile paylaşılan üç boyutlu çizimler ve güzergah haritası dışında bir bilgimiz yok. Elimizdeki tek veri bunlar. Detaylı raporlar ve analizlere ulaşamadık. Eğer proje bu haliyle ihaleye çıktıysa ciddi eksikler var demektir. Büyükşehir Belediyesi'nden projeyle ilgili kapsamlı bir açıklama gelmedi. En son gerçekleştirilen toplantıda sunduğumuz dosyamızla ilgili geri dönüş alamadık. Belediye yetkilileri ile talep ettiğimiz yeni bir toplantı da yapamadık ve görüşlerimizi detaylı biçimde kendilerine sunamadık" diyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulundu. Öte yandan, belediyenin tramvayla ilgili anket çalışmalarıyla ilgili de tespitlerini paylaşan Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, "Anket çalışması sadece tramvay güzergahının geçtiği bölgelerde yapıldı. Yapılan anketler öncesinde sağlıklı sonuçların alınabilmesi için halka projeyle ilgili gerekli bilgilendirme yapıldı m? Genel itibarı ile tüm İzmir'e hitap eden bu ulaşım projesiyle ilgili niye kısıtlı bir bölgede anket ve araştırma yapıldı'" dedi.
ŞEHİR PLANCILARI ODASI ULAŞIM KOMİSYONU TARAFINDAN HAZIRLANAN İZMİR TRAMVAYI İNCELEME RAPORU:
Yorum Yazın