Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tramvay tamam ama Konak Tüneli...

Tramvay tamam ama Konak Tüneli...

Kentin merakla beklediği projelerden olan ve İzmir’deki toplu taşıma sorunlarının giderilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulaşım Ana Planı kapsamında hayata geçirilen Tramvay Projesi’nin ihalesine sayılı günler kala tartışmalar bitmek bilmiyor. Eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın tramvayın kenti böleceğine dair eleştirileri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan sert karşılık bulurken, İzmir’deki meslek odaları temsilcileri ise Yıldırım’ın eleştirilerin siyasi olduğunu vurgulayarak, tramvaydan önce Konak Tünelleri’nin masaya yatırılması gerektiğini dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 28.01.2014 - 12:41

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- AK Partili Büyükşehir Adayı Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde katıldığı bir ziyarette, tramvay projesinin İzmir kamuoyunda yeterince tartışılmadığını, sahile paralel taşımacılığın kenti ikiye böldüğünü, sahille şehrin arasındaki bağı daha da fazla keseceğini öne sürmesi sonrasında başlayan tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Tramvay projesine sıcak bakmadığını ifade eden Yıldırım’ın bu sözleri meslek odaları tarafından siyasi bir eleştiri olarak yorumlanırken, asıl bölünmeye yol açan etkenin sahilden geçen karayolu olduğu ve tramvaydan önce Konak Tünelleri’nin getireceği sıkıntıların tartışılması gerektiği konusunda ortak bir görüş ile eleştiriye eleştiriyle karşılık geldi.

“KONAK TÜNELİ KADAR YANLIŞ DEĞİL”

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, “Kent içi ulaşım sorunlarının çözümü Ulaşım Ana Planına uymalıdır. Metropoldeki nüfusu 3 milyonu aşan bir kentin ulaşım sorununun da raylı sistemler ile çözülmesi zorunludur. Projelerin yer seçimlerinde kentlinin denizle ilişkisi de göz önünde bulundurulmalıdır. İnsanların kıyıyı kullanmasına engel olmamak gerekir. Koşullar değerlendirildiği zaman, İzmir’in tramvay projesi Konak Tüneli Kadar yanlış değildir. İzmir’deki en yanlış ulaşım projesi Konak Tüneli’dir. Eğer tartışılacaksa bu tartışılmalıdır. Uygulamada yaşanan sıkıntılar da zamanla çözülecektir. Tramvayın kenti bölüp bölmeyeceği, hızı, durak sayısı, sefer sıklığı ve yaratacağı yoğunluk ile ilişkilidir. Konak Tramvayı’nda da eleştirilerimiz oldu ve gerekli düzenlemeler yapıldı. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda çok güçlü bir trafik akışı var. 6 şeritli hızlı bir yol var. Şu anda bile insanlar oradan kıyıya rahatça geçemiyor. Tramvay gelince bunun daha da zor olacağını belirterek, tramvayın iç yol olan Mithatpaşa Caddesi üzerinden geçmesi önerisinde bulunduk. Ama Konak Tüneli projesi, şehir içi ulaşımda hiçbir talebe yanıt vermeyen ve kent merkezini tüketen bir projedir” diyerek tramvay projesinin doğru şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.

“YILDIRIM’IN ELEŞTİRİLERİ SİYASİ”

Tramvayla ilgili eleştirileri değerlendiren Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ise, “Odamızın kurmuş olduğu ulaşım komisyonu projeyi enine boyuna incelemeye devam ediyor. Tramvay projesi kamu yararı gözeten olumlu bir projedir. Karşıyaka ve Alsancak’ta taşıt ve yaya trafiğinin yoğun olduğu noktalardan da geçiyor. Proje hayata geçirilirken, yaya güvenliği de kapsamlı bir şekilde göz önünde bulundurulmalıdır. Toplu taşımayı destekleyen bir projedir. AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın söylemleri bence siyasidir. Tramvay projesinin kenti ikiye bölmesi gibi bir durum söz konusu değil. Özellikle sahilden 6 şeritli bir yol geçtiğini düşünürsek, tramvayın kenti böleceği yönünde eleştirilerde bulunmak bilimsel gerçeklere dayanmamaktadır. Tramvayın kenti ikiye böleceğini düşünmüyorum” dedi.

“TRAMVAY DESTEKLİYORUZ, OLUMLU BİR PROJE”

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi ise tramvaydan ziyade sahilden geçen karayolunun bir bölünmeye yol açtığını dile getirdi ve, “Oda olarak bir görüşümüz vardı. Tramvay projesi kent ulaşımı için olumlu bir projedir. Sahilde asıl bölünmeye yol açan 6 şeritli bir yol var. Tramvaydan önce ele alınması gereken nokta budur. Kentte otobüslerin yarattığı trafiğinin azaltılması yönünde bir çabadır ve bu projeyi bu yüzden destekliyor ve önemsiyoruz. Konak Tramvayı’nda Alsancak’ta yer alan ağaçlar ile ilgili güzergah konusunda eleştirilerimiz oldu ve proje değişti. Bu da olumlu bir gelişmeydi. Proje konusunda eksikleri, görüşlerimizi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletiyoruz. Uygulama aşamasında yaşanabilecek sıkıntıları iyi takip etmek gerekir. Binali Yıldırım’ın söylemlerine gelince, öncelikle plansız, projesiz olarak ve usulsüz bir şekilde başlayan Konak Tünelleri’ni masaya yatırmak gerekir. Konak Tünelleri temelinden yanlış bir projedir. Bu proje sahildeki trafik yükünü de arttıracağı gibi, kentlinin sahille ilişkisine darbe vuracaktır. Ve tüneller tamamlandığında ciddi sıkıntılar yaşatacaktır. Konak Tünelleri’nin hem Yeşildere hem de Konak tarafı sorunludur. Tramvayı eleştirmeden önce bu sıkıntıları göz önünde bulundurmak gerekir” diye konuştu.  

“TRAMVAYIN KENTİ BÖLECEĞİNE İNANMIYORUM”

Tramvayın denizle karayı birbirinden böleceğini ve kente olumsuz etki yaratacağı gerekçesini savunan Binali Yıldırım’a “Biz bu projeyi kentli ile birlikte planladık” diyerek geçtiğimiz günlerde eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu projeye ilişkin şunları belirtmişti; “Biz tüm İzmirli hemşerilerimizle konuştuk. Tramvayın kenti böleceğine inanmıyoruz. Proje bittiğinde, yürüyen bantlar ve sanat eseri köprüler ile kent kıyıya bağlanacak. Ve bittiği zaman kenti bölmeyecek. Raylı sisteme geçişi hızlandıracak. Kentin havasını kirletmeyecek. Dışa bağımlığı azaltacak. Trafiği rahatlatacak. Kent için, kenti için tüm bu avantaj ve karlarını sıralarsak, bize göre son derece önemli.  Biz bu projeye İzmirli hemşerilerimizle beraber karar verdik. 26 Şubat’ta ihalesine çıkacağız. Umarım bir aksilik olmaz, başlarız. Üç yılda bitirilmesini öngörüyoruz. 2017 başında da tramvay ile seyahat etmeye başlarız. Proje Karşıyaka tarafında İZBAN ile, Halkapınar tarafında da metro ile buluşacak.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.