Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tramvaya broşürlü tepki

Tramvaya broşürlü tepki

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak ve Karşıyaka bölgesinde hayata geçirmeyi planladığı ve önümüzdeki günlerde temeli atılacak tramvay projesi ile ilgili TMMOB’dan broşürlü tepki geldi. “Kulaktan Kulağa Tramvay” başlıklı broşürler ile İzmir halkına seslenen meslek odaları, “Rant için değil, kent ve kentli için ulaşım projeleri istiyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.12.2014 - 14:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yapılan ve vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği basın açıklamasında TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve bağlı meslek odalarının başkanları katılım gösterdi. Tramvay projesiyle ilgili İzmirlilere seslenen meslek odaları tramvay projeleriyle ilgili eleştiri, öneri ve isteklerini hazırladıkları görsel broşürler ile vatandaşlar ile paylaştı.

TMMOB NEDEN REVİZE İSTEDİĞİNİ GEREKÇELERİ İLE AÇIKLADI

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu adına Ulaşım Komisyonu tarafından hazırlanan basın açıklamasını okuyan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Rant için değil, kent için ulaşım projeleri istediklerini belirten Özlem Şenyol Kocaer, “Yaşadığımız kentte birçok davaya konu olan, plan olmadan veya plan kararları değiştirilerek projeler gerçekleştirilmekte. Kentimizde İzmir Körfezi Tüp Geçişi, Konak Tüneli gibi projeler yapılabiliyorsa, araç trafiği arttırılarak, hızlandırılarak, kent merkezi otoyola çevriliyorsa,  İzmir için de “doğru”, “çağdaş” bir ulaşım planlamasından, kent planlamasından söz edemeyiz. Doğru bir ulaşım planlaması yapılabilmesi için, mekansal planlamanın ve ulaşım planlamasının birlikte çalışılması,ulaşım çözümlerinin rant için değil, kent ve kentli için yapılması, proje bazlı bu önerilerin sisteme nasıl entegre edileceği, hangi sorunları çözmeye ya da hangi sorunları yaratmaya aday olduğuna ilişkin geniş kapsamlı değerlendirmeler yapılması, iklim değişikliğinin yaşanmasında, sera etkisinin oluşmasında önemli paya sahip olan karbondioksit emisyonlarının karayolu ağırlıklı olması nedeniyle önceliğin raylı toplu taşıma sistemlerine, bisiklet ve yaya ağırlıklı düzenlemelere verilmesi gerekmektedir” diyerek odaların taleplerini sıraladı.

“TRAMVAY ULAŞIMDAKİ SORUNLARI ARTTIRACAK”


Tramvayın dış ülkelerdeki örneklerini İzmir’deki projeler ile kıyaslayan oda başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Gelişmiş ülkelerde gerçekleştirilen örneklere bakıldığında, kent merkezleri artık yayalara ayrılmakta, yollar trafikten arındırılarak yayalara verilmekte, sosyal ve kentsel yaşamın bir parçası haline dönüştürülmeye çalışılmakta iken, kentlerimizde gündeme getirilen projeler ile yaya hakları ortadan kaldırılmaya, otomobillerin önü açılmaya çalışılmaktadır. Yine dünyada toplu taşımayı özendirici ve düzenleyici yaklaşımlar esas alınmakta, öncelikler insan ve mevcut altyapının daha verimli kullanılmasına odaklanmakta iken, son yıllarda İzmir gündemine de getirilen parçacı ve yatırımcı yaklaşımlar, kaynakları ve çevreyi tükettiği, geçici çözümler yaratıp sorunları daha da arttırdığı için çağdışı ve yanlış olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca İzmir’in en önemli sorunlarından biri haline gelen otopark sorununun çözümü konusunda başarılı uygulamalar sergilenemediğinden, yaşam çevrelerinde otopark sorunu yaşayan toplum kesimlerinin beklentileri karşılanamadığından, sokaklarda ve kaldırımlarda yaşanan özel araç işgali her geçen gün arttığından en önemli projeler dahi halk tarafından bu kapsamda değerlendirilir olmuştur” diye konuştu.

“TEPEDEN İNME PROJELERE BENZEMESİN”


Karşıyaka ve Konak Tramvay projelerinde revize taleplerinin gerekçelerini de yineleyen Kocaer, “Bu temelden bakıldığında daha çevreci ve otomobil kullanımını azaltıcı bir toplu ulaşım projesi olan tramvay, kentimiz için uygulanmasında geç bile kalınmış bir projedir. İzmir kent merkezinde kent dokusu kemikleşmiş olduğundan, bu tür etki alanı büyük olan uygulamaların gerek güzergâhının belirlenmesinde, gerekse de ulaşım planlaması açısından maksimum yarar sağlayabilmesi imkânsız hale gelmektedir. Bu bağlamda, geç kalınmış bir toplu taşıma uygulaması olsa da başta bahsedilen ilkeler temelinde kazanımları her zaman olacaktır. İzmir’in giderek artan sorunlarına yenilerini eklemeye aday, tepeden inme projelerde olduğu gibi, halkımızda ve biz meslek odaları nezdinde de plansız programsız gerçekleştirildiği kuşkusu uyandıran tramvay projesinin güzergâh belirlenmesi konusu basından takip edilir hale dönüştürülmüş, kentin gündemindeki tramvay projesinde de katılımcı bir yaklaşım gösterilmemiştir. Proje aşamasında, kentin gerçek sahipleri olan İzmir halkının ihtiyaç ve fikirleri göz ardı edilmiş, proje geliştirme sürecinde şeffaf bir yapı sergilenmemiş ve kulaktan kulağa yayılan bilgilerle yetinilmesi istenmiştir. Meslek odalarımızın sınırlı imkânlarla elde ettikleri bilgiler doğrultusunda oluşturdukları ayrıntılı inceleme raporları ve önerileri, tramvay projesini yürütmekte olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na iletilmiş, sunulan önerilerin dikkate alınarak projenin revize edilmesi istenmiştir” dedi.

“HALKI BİLGİLENDİRİN”

Şehir Plancıları Odası Kocaer, Büyükşehir Belediyesi’ne şeffaf bir proje yürütülmesi ve meslek odaları ile halka bilgi verilmesini isteyerek şunları söyledi: “Tramvay projesinin başlangıcından gelişim sürecine kadar geçen süreçte olduğu gibi, ilgili çevrelerle bilgi paylaşımı yapılmamakla birlikte, katılımcı bir yaklaşım sergilememekteki ısrarlı tutum devam ettirilmektedir. Tramvay gibi doğrudan halkın ulaşımına konu toplu taşıma sistemlerine ilişkin projelerin, halktan gizlenerek, sadece güzergâh üzerinde yaşayan kentlilerle yapılmış anket sonuçları paylaşılarak ya da bilgisayar ortamında üretilmiş süslü görselleri kamuoyuna gösterilerek başarılı sonuçlara varamayacağı gerçekliğinin kent yöneticileri tarafından benimsenmesi gerekmektedir. Bu nedenle TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Ulaşım Komisyonu tarafından hazırlanmış olan bilgilendirme broşürü ile İzmir halkının, tramvay projesi hakkında bildiklerimiz, bilmediklerimiz ve tramvay gibi toplu ulaşım projelerinde izlenmesi gereken yöntemin nasıl olması gerektiği hususlarında bilgilendirilmesi sağlanmaya çalışılacaktır. Kenti yönetenlerin, bu ve benzeri projeleri, hem projeden faydalanacak olan kent halkıyla, hem de ilgili meslek örgütleri ve uzmanlık kuruluşları ile daha geniş biçimde paylaşmasını diliyoruz.”

GÜZERGAH KARMAŞASI

Basın açıklamasının ardından geçtiğimiz günlerde Göztepe Tramvay Projesi’nde gündeme gelen güzergah değişikliğini de değerlendiren TMOOB İl Koordinasyon Kurulu, “Kulaktan kulağa eleştirilerimizi dile getiriyoruz. Umarız İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da kulağına gider. Güzergahın değiştiği yönündeki haberler tamamen söylemden ibaret. Aylardır belediyeden talep etmemize rağmen projeye ve detaylarına dair resmi bir yanıt alamadık” diyerek sitemlerini dile getirdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.