Dolar 34,6424
%0.25
Euro 36,5046
%0.56
Altın 2.928,440
%0.36
Bist-100 9.671,00
%0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türeli: KOBİ'lerin ciddi sorunları var

Türeli: KOBİ'lerin ciddi sorunları var

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, AKP döneminde ülke ekonomisinde var olan sorunların giderek ağırlaştığına dikkati çekerek, “İstihdamın artırılması ya da işsizliğin azalması diye bir şey yok. Bunlar hükümet masalından ibaret. İşsizlik Türkiye ekonomisinde yüzde 10’lar seviyesinde stabilitekazandı. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasında önemli rolleri olan KOBİ’lerin ciddi sorunları var” dedi

  • Ege Postası
  • 18.03.2015 - 14:02
Türeli, TBMM Genel Kurulu’nda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında verilen gensoru önergesi üzerinde söz aldı.
“AKP döneminde ülke ekonomisinde var olan sorunlar çözülmek bir yana gittikçe ağırlaşmaktadır” ifadesini kullanan Türeli, “İstihdamın artırılması ya da işsizliğin azalması diye bir şey yok. Bunlar hükümet masalından ibaret. İşsizlik Türkiye ekonomisinde yüzde 10’lar seviyesinde stabilitekazandı. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasında önemli rolleri  olanKOBİ’lerin ciddi sorunları var” diye konuştu.
Türkiye’de 2 milyon 646 bin 117 KOBİ bulunduğunu belirten Türeli, KOBİ’lerin çalışan sayısı bakımından toplam girişimlerin yüzde 99,8’ini, istihdamın yüzde 75,8’ini, katma değerin yüzde 54’ünü, yatırımların yüzde 53’ünü ve ihracatın yüzde 59’unu karşıladığını söyledi.
KOBİ’lerin çalışan sayısı üzerinden kategorize edildiklerinde mikro, küçük ve orta ölçekli olarak 3 ayrı gruba ayrıldıklarını belirten Türeli, şöyle devam etti:
“Bu üç ayrı grubun kendi içinde sorunları farklıdır. Bunların finansmana ulaşımları, pazarlama desteklerinden yararlanması da farklılaşmaktadır. KOBİ dediğimiz zaman, temel anlamda ekonominin hemen hemen tümünü oluşturan işletmelerden bahsediyoruz ama ekonomi içindeki ağırlığı bu önemiyle örtüşmemektedir. KOBİ’lerin ciddi anlamda desteğe ihtiyacı vardır. Ülkemizde 2,6 milyon KOBİ bulunurken ihracat yapan KOBİ sayısı 50 binde kalmaktadır. Yani, KOBİ’lerin yalnızca yüzde 1,9’u, yüzde 2’si ancak ihracat yapıyor, dış pazarlara açılabiliyor.”
 
-KOSGEB DESTEK PORGRAMLARI-
 
Türeli, konuşmasında KOBİ’lere yönelik KOSGEB destek programlarına da değindi. TÜİK tarafından bu konuya ilişkin hazırlanan rakamlara işaret eden Türeli, “2012 yılında destek alan KOBİ sayısı 27 bin 161’dir. Destek miktarı 293,5 milyon TL’dir. KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ sayısı yüzde 1 ya da 2 civarında. Olur mu böyle şe? KOBİ desteklerinin arttığı falan yok. KOBİ’ler için ciddi tedbirlerin alınması ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
 
-“HÜKÜMET KOBİ’LERE KARŞI İLGİSİZ”-
 
KOBİ’lerin ciddi sorunları olduğunu vurgulayan Türeli, bunların başında “kurumsallaşma sorunu”nun geldiğini ifade etti. Türeli, “Kurumsallaşma, kurallara ve ilkelere bağlı bir sistem kurulması demektir. Bunun içerisinde amaç ve hedeflere uygun bir örgüt yapısının oluşturulması, iş ve görev tanımının yapılması, işletme içi süreçlerin yönetimi, denetimi ve raporlanması konuları yer almaktadır. Bu açıdan baktığımızda, Türkiye'nin çok ciddi bir kurumsallaşma sorunu var, Bunda, tabii, KOBİ’lerin belli bir kesiminin kayıt dışı olmasının da etkisi de var” diye konuştu.
KOBİ’leri nitelikli eleman eksiklikleri bulunduğunu ifade eden Türeli, diğer sorunları şöyle sıraladı:
“-Nitelikli eleman eksikliği önemli problemlerden biri. Nitelikli eleman almak demek belli maliyetlere katlanmak demek, ona gerekli çalışma ve iş yaşamını kurmak demek. Nitelikli eleman bulunmadığı zaman o KOBİ’nin bir şey üretebilmesi pek mümkün olmuyor.
-KOBİ’lerin, yenilikçilik faaliyetleri zayıf, yeni bir alana girme oranları düşük, yeni ürün geliştirmeleri zayıf, AR-GE harcamaları düşük, teknoloji getiremiyorlar. Böyle bir yapının içinde KOBİ’ler kendi yağlarıyla kavruluyor ama hükümet olarak buna ilgisiz kalıyorsunuz.
-KOBİ’lerin markalaşma problemi bulunuyor. Buralarda katma değeri düşük mal ve hizmet üretimi yapılıyor. İşletmelerin büyük bir çoğunluğunun herhangi bir kalite belgesi bulunmuyor.
-KOBİ’lerin pazarlama sorunları var. Dış pazara açılım durumları zayıf ve ihracat bilinçleri düşük durumda bulunuyor.”
Türeli, “Sonuç olarak, AKP iktidarları döneminde hem ekonomi genel anlamda kötüye doğru gitmiş, yapısal problemler ağırlaşmış hem de KOBİ’lerin problemleri çözülmemiştir. CHP iktidarında Esnaf ve KOBİ Bakanlığı kurarak KOBİ’lerin sorunlarının çözümünü hızlandıracağız ve ayakta kalmalarını sağlayacağız” diye konuştu.



 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.