Dolar 34,6400
%0.24
Euro 36,3542
%0.15
Altın 2.910,750
%-0.25
Bist-100 9.654,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türeli 'Sulak alanlar tehlike altında'

Türeli 'Sulak alanlar tehlike altında'

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, sulak alanların teker teker kuruduğunu belirterek, “Sulak alanlarımız HES’ler, barajlar ve tarım alanı açma faaliyetlerine kurban ediliyor. Durdurun bu yağmayı, talanı. Sulak alanlarla birlikte ülkemizin geleceğini de yok ediyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 13.02.2015 - 11:49
Türeli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası bilimsel araştırmaların, ülkemizde son 60 yılda yaklaşık 2 milyon hektar sulak alanın kuruduğunu gösterdiğini ifade etti.
Bunun yanı sıra bu sulak alanlarda yaşamlarını sürdüren binlerce hayvan türünün de neslinin tükendiğini vurgulayan Türeli, şöyle devam etti:

“Nitekim Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan “Doğu Akdeniz’de Tatlısu Biyoçeşitliliğinin Durumu ve Dağılım” adlı raporda, ülkemizde son yıllarda yok olan sulak alan miktarının hızla arttığı,  kuruyan sulak alan miktarının Marmara Denizi’nden daha büyük bir alana ulaştığı vurgulanmaktadır. Söz konusu raporda ayrıca, tarım için sulak alanların kurutulması, yeraltı su rezervlerinin yok edilmesi, yanlış enerji politikaları nedeniyle barajlar ile nehirlerin önünün kesilmesi ve sayıları binleri bulan nehir tipi hidroelektrik santraller (HES) ile derelerin kurutulması, sulak alanların yok oluşunun en önemli nedenleri olarak gösterilmektedir.” 

Sulak alanların HES’ler, barajlar ve tarım alanı açma faaliyetlerine kurban edildiğini vurgulayan Türeli, “Durdurun bu yağmayı, talanı. Sulak alanlarla birlikte ülkemizin geleceğini de yok ediyoruz” dedi. 

-“ YOK OLUŞ…”- 

Türeli, konuya ilişkin olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi hazırladığını ifade etti. 

Türeli’nin önergesinde şu sorular yer aldı:

“-Sulak alanların yok olması neden durdurulamamaktadır'

-Ülkemizde bulunan sulak alanların kurumasının önüne geçilmesine yönelik olarak Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdı? Çalışma varsa hangi yöntemleri içermektedir'

-2003-2014 döneminde yıllar itibarıyla kaç hektar sulak alan kurumuştur'

-2003-2014 döneminde kuruyan sulak alanlar hangi bölgelerde yer almaktadır'

-2003-2014 döneminde HES veya baraj yapımı nedeniyle kuruyan sulak alan miktarı ne kadardır'

-2003-2014 döneminde tarım alanı açılması için kurutulan sulak alan miktarı ne kadardır'

-2003-2014 döneminde kuruyan sulak alanlarda yaşamlarını sürdüren hangi hayvan türlerinin nesli tükenmiştir'

-Nesli tükenen türler arasında endemik olanlar bulunmakta mıdır'”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.