Dolar 34,2480
%0.02
Euro 37,6600
%0.08
Altın 2.914,450
%-0.24
Bist-100 9.032,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türk Sağlık- Sen: Hastaneler de kan alsın

Türk Sağlık- Sen: Hastaneler de kan alsın

TÜRK Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki üniversite ve devlet hastanelerinin kan alma yetkisinin kaldırılmasının sıkıntılara neden olduğunu belirterek, uygulamanın düzeltilmesini istedi. İzmirli Şube Başkanı yetkililere seslendi:

  • Ege Postası
  • 27.12.2015 - 17:40
Ahmet Doğruyol, İzmir'de geçen hafta trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Dr. Kemal Baştaş'ın ameliyatı sırasında 33 ünite, yoğun bakımla beraber 60 ünite civarında kan gerektiğini, kan temininde sıkıntı çekildiğini, sosyal medyadaki paylaşımlar sonucu bulunduğunu belirtti. Doğruyol, 2012 yılına kadar üniversite hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastanelerinde ve pek çok devlet hastanesinde donörden kan alınıp, hastalara verildiğini hatırlattı. 

'KULLANILMAYAN KAN ÇÖPE ATILIYOR'

2012 yılında yayınlanan bir genelge ile kan alma, ayrıştırma, hastalara kan temininde Kızılay'ın tek yetkili kurum yapıldığını kaydeden Ahmet Doğruyol, şöyle konuştu:

"Daha önce kan alabilen kurumlarımızda bulunan kan transfüzyon makineleri çürümeye terk edildi. Hastanelerde bu işi yapan deneyimli personel atıl duruma düştü. Özellikle çocuk hastanelerinde kullanılan pediatririk torba denilen bir ünite kan ya da kan ürününün 3- 4 parçaya bölünerek kullanılmasının ortadan kalkmasıyla, bir çocuk için 400 cc kanın 100 cc'si kullanılmakta geri kalan bölümü kullanılmayarak çöpe atılmaktadır. Kızılay'dan hastaneye alınan kan bir başka hastaneyle takas yapılamamaktadır. Türkiyenin yılda yaklaşık 2 milyon 200 bin ünite kana ihtiyacı varken, Kızılay yaklaşık 1 milyon 800 bin ünite kanı temin edebilmektedir." 

'KIZILAY TEKEL OLMAKTAN ÇIKARILMALI'

Kan temininde Kızılay'ın tekel olmaktan çıkarılması gerektiğini savunan Ahmet Doğruyol, şöyle devam etti:

"Eğitim araştırma hastaneleri başta olmak üzere uygun olan devlet hastanelerinde de kan alınabilmeli. Hatta bir ilin coğrafi yapısı ve nüfus yoğunluğuna göre bazı ilçe hastanelerinde de kan transfüzyon mekezi kurulabilmedir. Örneğin İzmir'de Tire ve Bergama devlet hastaneleri gibi. Konunun hassasiyetini bu açıklama ile Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu ve Kızılay yetkililerimize iletiyoruz." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.