Türk askeri Musul'dan çekiliyor: Emir Başbakan'dan
Reuters'a konuşan askeri kaynaklar: Yeni düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyindeki Türk askerlerinin bir bölümü Başika kampından ayrılıyor.
- Ege Postası
- 14.12.2015 - 11:54
Bağdat’ın yanısıra, Tahran ve Moskova’nın da tepkisine neden olan 400 kadar asker ve 25 kadar tanktan bir kısmının bu sabah Irak’ın kuzeyinde bir başka yere intikal ettiği bildirildi.
Askeri kaynaklar yapılanın “çekilme” değil “yeniden tanzim olduğunu” belirterek, “Başika’daki Türk unsurlarından bir kısmı yeni düzenleme kapsamında kampın kuzey bölgesine intikal ettiler, 10-12 araçlık bir konvoydan oluşan askeri birlikte zırhlı araçlar ve tanklar da yer alıyor” bilgisini paylaştılar.
REUTERS: TÜRK ASKERİ KUZEYE İNTİKAL ETTİ
Reuters'ın haberine göre askeri kaynaklar, Türkiye'nin Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika kampındaki askerlerinin bir bölümünün yapılan yeni düzenleme kapsamında kuzeye doğru intikal ettiğini söyledi.
Reuters'a konuşan kaynaklar geçen Cuma günü Başbakanlık tarafından açıklanan "yeni düzenleme"yi hatırlatarak bu çerçevede Başika kampındaki Türk askerlerinin bir bölümünün kuzeye doğru intikal ettiğini belirtti.
ANADOLU AJANSI DA DOĞRULADI
Anadolu Ajansı da haberi doğrulayarak şu haberi servis etti:
"Irak'ta Başika bölgesindeki konuşlu Türk askeri unsurlarından bir kısmının, yeni bir düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal ettiği öğrenildi.
Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Musul'daki Başika bölgesinde konuşlu Türk askeri unsurlarından bir kısmı, aralarında tankların da bulunduğu 10-12 araçlık konvoyla yeni bir düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal etti.
Söz konusu intikalin, yeni bir düzenleme kapsamında yapıldığı vurgulandı."
4 Aralık’ta Musul’un Başika ve Zelikan Kampı’na yerleşen Türk birliği ağır silahlar, tanklar ve toplarla donanmıştı. Bağdat, Türk ordusunun bölgeden çekilmesi için önceki gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) başvurdu. Türkiye ise Bağdat’la yapılan anlaşma üzerine asker gönderildiğini ve çekilmenin söz konusu olmadığını duyurmuştu.
Merkezi IŞİD’in işgalinde olan Başika, Musul’un kuzeydoğusunda, IŞİD karargahlarına da 10 kilometre mesafede bulunuyor. Başika’nın çevresi ve kente nazır yükseltileri ise Peşmerge Güçleri’nin kontrolünde. IŞİD, Başika’nın adını Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra "Dua" olarak değiştirmişti.
Türk Silahlı Kuvvetleri artan güvenlik riski nedeniyle 4 Aralık'ta Başika'ya yeni birlikler göndermiş, bu sevkiyat Irak merkezi hükümetinin tepkisine neden olmuştu.
Bölgeye 25 tank sevk edilirken, buradaki Türk askeri sayısı da 600’e ulaşmıştı. Türk askerleri, peşmergeyi eğitmek için Irak'ın Musul kentine bağlı Başika bölgesinde bir askeri kamp kurmuştu
FİDAN VE SİNİRLİOĞLU BAĞDAT'A GİTMİŞTİ
MİT müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri müsteşarı Feridun Sinirlioğlu Bağdat'taki temaslarının ardından kampın yeniden tanzim edileceği belirtilmişti.
Başika’nın emri Başbakan’dan
Başika için geri çekilme talimatının Başbakan Davutoğlu'ndan geldiği, askerin tümüyle çekilmeyeceği ve Irak'la yeni mekanizma oluşturulacağı öğrenildi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin, ay başında Başika’ya gönderdiği takviye birliklerinin çekilme işlemi, bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla gerçekleştirildi.
Sözcü’ye bilgi veren hükümet kaynakları, çekilme kararının MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşari Feridun Sinirlioğlu’nun geçen hafta Bağdat’a yaptıkları ziyaretin ardından, Ankara’da yapılan değerlendirme sonucunda alındığını kaydettiler. Sinirlioğlu ve Fidan’ın Iraklı yetkililerle yaptıkları görüşmeler çerçevesinde, Başbakan Davutoğlu’nun da hafta sonunda TSK’ya Başika’daki “takviye birliklerinin geri çekilmesi” talimatı verdiği belirtildi. Ankara’daki hükümet kaynaklarına göre, Başika’daki Türk askeri varlığının tümü değil, sadece Aralık ayı başında gönderilen takviye birlikler geri çekilecek.
IRAK PAZARLIĞI YÜKSEK TUTTU, TÜRKİYE BAŞİKA’DAN TAKVİYEYİ ÇEKMEYE RAZI OLDU
Edinilen bilgiye göre, Başika’daki Türk askeri varlığının bir bölümünün geri çekilmesinde, Bağdat yönetiminin yapılan müzakerelerde “taleplerini çok yüksekte tutması” etkili oldu. Bağdat yönetimi, görüşmelerde sadece Başika’daki Türk askerlerinin tümünün değil, Süleymaniye’deki Türk askeri varlığının tümünün de geri çekilmesini istedi.
SÜLEYMANİYE’DEKİ BİRLİK SADDAM DÖNEMİNDEN BU YANA ORADA
Türkiye’nin Irak’la Saddam Hüseyin döneminden bu yana Süleymaniye’de bir Türk özel timi konuşlu bulunuyor. Bağdat yönetimi, Aralık başında Başika’ya takviye gönderilmesinin ardından çıkan gerginlikte, sadece Başika’daki askeri varlığı değil, Süleymaniye’deki Türk askerlerini de pazarlık konusu yaptı. Ankara da bunun üzerine, Başika’ya sonradan gönderdiği takviye kuvvetleri geri çekme kararı aldı. Yetkililer, Irak’la Türk askerinin görev yapmasının önünü açacak, Ankara-Bağdat güvenlik işbirliğini derinleştirecek yeni mekanizmalar üzerinde görüşmeler yapılması konusunda da uzlaşmaya varıldığını bildirdiler.
Yorum Yazın