Türk doğaltaşının yeni rakibi İtalya
Türk doğaltaş ihracatçıları yeni rakip olarak İtalyan meslektaşlarını seçti. Türk doğaltaş ihracatçıları dünya piyasalarında fiyatta rekabet etmek yerine işlenmiş ürün üretip kalite ve tasarımla rekabet edecek. Türkiye’ye daha fazla döviz kazandırıp 2023 hedeflerini tutturacak.
- Ege Postası
- 27.01.2017 - 14:52
Ekonomi Bakanlığı Koordinasyonu'nda, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve İzmir İtalyan Ticaret Odası işbirliğinde 22-26 Ocak 2017 tarihleri arasında düzenlenen "İtalya Ticaret Heyeti Organizasyonu"na katılan Türk doğaltaş ihracatçıları İtalyan doğaltaş sanayicilerinin üretim ve pazarlama metotlarını yerinde görme fırsatı buldu. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, 1980 sonrasında Türkiye'nin dünya doğaltaş sektörüne güçlü bir oyuncu olarak girmesi sonrasında İtalyanların Türk doğaltaş sanayicileri ile fiyat yönünden rekabet edemediği için uç ürün olarak tabir edilen işlenmiş ve katma değeri yüksek ürün ihracatına yöneldiğini, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin de aynı yolu izlemesi gerektiğini ifade etti. İtalya'da mermer ocaklarını, mermer fabrikalarını ve mermer fabrikaları için makine üreten tesisleri gezdiklerini anlatan Kaya, "İtalya Ticaret Heyeti Organizasyonu"na İzmir'den, Denizli'den, Antalya'dan, Burdur'dan, Sivas'tan, Ankara'dan katılan Türk doğaltaş sektörünün güçlü firmalarının temsilcileri İtalyan meslektaşlarımızın tasarım ve Ar-Ge ile mermere kattıkları katma değeri yerinde görmüş oldular. Meslektaşlarımızın hepsi bundan sonraki süreçte Türk doğaltaşını daha katma değerli ihraç etmek için motive oldu. Bu tür organizasyonları doğaltaş ihracatçılarımızın talepleri çerçevesinde Ekonomi Bakanlığımızla işbirliğinde devam ettireceğiz" dedi.
İtalya Ticaret Heyeti Organizasyonu davetini aldığında İtalyanlar'ın uç ürün işleme tekniklerini görme, mermer ocaklarındaki üretim metotlarını yerinde inceleme amacıyla katılmaya karar verdiğini belirten Arslanlar Marble Yöneticisi Hüseyin Arslan, İtalya Ticaret Heyeti Organizasyonu’nun çok verimli geçtiğini ikili iş görüşmelerinde kontak kurduğu bir firma ile ticarete başlamak üzere olduklarını, İtalya Ticaret Heyeti sonrasında mermerde işlenmiş ürün üretimine yoğunlaşma kararı aldığını söyledi. Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen “İşlenmiş Doğaltaş Sektöründe Tasarım Odaklı İhracatın Geliştirilmesi" adlı URGE projesine de katıldıklarını anlatan Arslan, “Makine teçhizatlarının nihai ürünü nasıl yapacağını biliyoruz. Mermerde ebatlı ürünlerin dışında nasıl uç ürün üretebiliriz. O konuya yoğunlaşmalıyız. Mevcut ürünlerde rekabetten dolayı fiyat düşüyor o nedenle nihai tüketiciye işlenmiş ürün satmalıyız. Bir evin yüzde 2-3’ü mermer, bu oranı yüzde 30’a çıkarabiliriz. Mobilya kaplamalarda, merdivenlerde, banyo, mutfak zemin kaplamalarında, mermerin dayanıklılığını arttırarak cephe kaplamasında kullanılabilir" dedi. İtalya’da doğaltaş kültürünün yerleştiğini gözlemledikleri bilgisini aktaran Dursun Marble Genel Müdürü Mustafa Gökçen Uğur, İtalya’nın iç piyasanın güçlülüğünün, ihracatta İtalyanların elini güçlendirdiğini, tasarıma yoğunlaşarak işlenmiş ürün üretimini üst seviyeye çıkaran İtalya’nın doğaltaş sektörünün 7.5 milyar dolar yıllık ihracat rakamına ulaştığını anlattı. Türkiye’nin 2 milyar dolar ihracat rakamının iç piyasasının güçlendirilerek ve işlenmiş ürün ihraç ederek 2023 yılı hedeflerine ulaşılabileceğini savunan Uğur, “Biz de ucuz olsun da nasıl olursa olsun mantığı var. İtalyanlar daha katma değerli mal satıyor. Mermerinin kıymetini biliyor. Türk firmaları olarak fiyatta değil kalitede rekabet etmeliyiz. Biz fiyatta rekabet ediyoruz. Benim ürünüm İtalyanın ürününden kaliteli. Biz kaliteyi yakaladık. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri dışında Avustralya, Rusya, Polonya, Güney Afrika, Romanya, Cezayir, Japonya gibi yeni pazarlara açılmalıyız. Bu ülkelere ticaret heyeti organizasyonları olmalı" dedi. (DHA)
Yorum Yazın