Türk kirazını Çin'e sokacak proje start aldı
Kiraz üretiminde dünya lideri olan Türkiye, dünyanın en büyük ithalatçılarından Çin'e bu ürünü kiraz ihraç etmek için çaba harcıyor. Türk kirazının Çin pazarına girişinin yolunu açacak proje Manisa'nın Demirci ilçesinde start aldı. Proje ile Türk kirazında Akdeniz meyve sineği olmadığı ortaya konulacak.
- Ege Postası
- 08.08.2018 - 12:33
Dünyanın en büyük kiraz ithalatçılarından Çin, Türkiye'den kiraz ithalatına izin verirken, Akdeniz meyve sineği riskini ortadan kaldırmak için 16 günlük soğuk zincir şartı getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde Manisa'nın Demirci ilçesi ve çevresinde Akdeniz meyve sineğinin olmadığını ortaya koymak üzere 'Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Tahsis Edilmesi Projesi' başlatıldı. Projenin açılış toplantısı Demirci'de yapıldı.
Demirci ilçesinin yüksek rakımda olması ve ağırlıklı olarak kiraz yetiştiriciliği yapıldığından diğer meyve türlerinin bulunmadığı bir bölge olması nedeniyle avantajlı olduğunu belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 'Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Tahsis Edilmesi Projesi'nin Türk kirazının kalitesini ortaya koyacağını ve ihracatta Çin başta olmak üzere yeni pazarların yolunu açacağını kaydetti. Uçak, "Bu proje başarıya ulaştığında Demirci çevresindeki birçok kiraz üretim bölgesi de ari alan statüsünde değerlendirilecek. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak projenin en büyük destekçisiyiz" dedi.
UZAKDOĞU PAZARI HEYECAN VERİYOR
Uzakdoğu ülkelerine kiraz ihracatını hedeflediklerini anlatan Uçak, "Uzakdoğu pazarı yükselen alım gücü ve kiraza olan büyük ilgileri nedeniyle Türk kiraz ihracatçılarına heyecan veren bir pazar konumunda. 2018 yılında 76 bin ton ihracat karşılığı 161 milyon dolarlık kiraz ihraç ettik. Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Tahsis Edilmesi Projesi ile Türk kirazının kaliteli ve sağlıklı olduğunu ortaya koyduğumuz takdirde Çin ve Uzakdoğu pazarı kiraz ihracat rakamlarımızı rahatlıkla ikiye katlayabileceğimiz bir potansiyeli barındırıyor. Turkish Cargo ile yakaladığımız sinerji ile de kiraz ihracatında uzak pazarları yakınlaştıracağız. Dünya sofralarını Türk kirazı tatlandıracak" diye konuştu.
ÇİN BAŞKONSOLOSU TÜRK KİRAZINI BEĞENDİ
2017 yılında Çin'e kiraz ihracatının önünün açıldığını ancak 16 günlük soğuk işlem uygulama süresinin çok uzun olmasının ihracatı fiilen tıkadığını dile getiren Uçak şöyle devam etti:
"Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian'ı Kemalpaşa kiraz bahçelerinde ağırladık. Başkonsolos, Türk kirazına hayran kaldı, kaliteli kirazımızı en yakın zamanda Çin pazarında görmek istediğini ifade etti ve bunun için tüm desteği vereceğini söyledi. Çin'deki müşavirliklerimiz aracılığıyla da Çin tarafında bir baskı unsuru yaratmaya çalışıyoruz. Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Tahsis Edilmesi Projesi'nin çıktıları ile Akdeniz Meyve Sineğinden ari alanlar oluşturmaya başladıkça bizim Çin karşısındaki elimizin güçleneceğine ve bu bölgenin ihracatta öncü bölgelerden olacağına inanıyorum."
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin temel görevlerinden birinin ihracatçılara yeni pazarlar açmak olduğuna işaret eden Uçak, "Nitekim bu yıl Vietnam'a yaş meyve sebze ihracatının açılmasına vesile olduk. Hem tu tarz projelerin artmasıyla hem de önümüzdeki engellerin kalkmasıyla 2019 yılının kiraz açısından çok daha verimli bir yıl olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Manisa Demirci Ticaret ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Demirci İlçesi Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Tahsis Edilmesi Projesi toplantısında proje sorumlularından Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Dr. Mehmet Fatih Tolga tarafından sunum yapılırken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vural Güleç, birliğin çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.(DHA)
Yorum Yazın