Türkiye'de ilk kez İzmir'de hayata geçecek
Evde sağlık ve bakım hizmeti 7-24 esasına göre çalışacak bir yapıya kavuşturulacak. Türkiye’de ilk kez İzmir’de başlaması planlanan ve üzerinde çalışılan projeyle palyatif hastalar başta olmak üzere takip altındaki hastaların ve hasta yakınlarının gece-gündüz ulaşabileceği özel bir hat olacak ve bu hattı arayanlara 7-24 esasına göre evde bakım ve tedavi hizmeti verilecek. Türkiye'de ilk kez hayata geçecek
- Ege Postası
- 19.01.2018 - 10:31
HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- İzmir İl Sağlık Müdürü Bedia Salnur ve AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli’nin girişimleriyle planlanan çalışmayla evde sağlık hizmetleri bir üst boyuta taşınarak, 7-24 hizmet veren bir yapıya kavuşturulacak.
Projeyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten İzmir İl Sağlık Müdürü Bedia Salnur, projenin ilk istasyonunun bir ay içerisinde hizmet vermeye başlayacağını müjdeledi:
“Bu sistemi kurmaya kararlıyız. Birkaç tane istasyonla başlayacağız. Başta Kerem Ali Sürekli vekilimiz olmak üzere vekillerimiz de destek veriyor. İnşallah bir ay içerisinde en azından birkaç tane istasyonu kurup, 7-24 esaslı hizmeti vermeye başlayacağız. Ondan sonra da 4-5 ay içerisinde 20 istasyonu kurmayı hedefliyoruz. Merkezde pilot olarak bir noktada başlayacağız önce. Karabağlar, Konak, Bornova olabilir. Başladık numaramız da budur diyeceğiz bir ay içerisinde.”
SALNUR: BİR İSTASYONLA BAŞLAYIP 20 İSTASYONLA DEVAM EDECEK
Projenin Sağlık Bakanlığı’na bağlı evde bakım hizmetlerinden bağımsız olarak çalışacağını dile getiren İl Sağlık Müdürü Salnur, kuracakları sistemin 24 saat ve 7 gün esasına göre çalışacağını dile getirerek, bir istasyonla başlayacakları projede istasyon sayısını 4-5 ay içerisinde 20’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi:
“Evde sağlık hizmeti Bakanlığa bağlı idi. Halk sağlığının da kendi mobil ekipleri var. Şimdi onları merkezi bir yapıda, 112 komuta benzeri bir yapıda, yine 112’nin içerisinde komuta benzeri bir yapıya büründürüyoruz. Derecelendireceğiz. 444 38 33 hattı var. O hat üzerinden de olabilir. Ya da Bakanımızla paylaştım, 112, 155 gibi üç haneli, akılda kalması kolay bir numara olmasını istiyoruz. Buna il olarak talibiz. Ambulans sayımız yeterli değil. Bunu tamamlamaya çalışıyoruz. Bir 15-20 ambulans ya da hasta nakil aracı alacağız. En kısa sürede bunları tamamlayıp yerlerini de belirleyip öncelikli olarak birkaç istasyonda başlayacağız. Ardından 15-20 istasyona çıkaracağız. 24 saat ve 7 gün esasına göre çalışacak ekipler. Mekanları ayrı olacak. Duruma göre aile hekimliklerine yakın yerler olabilir ama hastanelerin içinde olmayacak. Onların da güvenliğini sağlayacağız. Rahat ve konforlu istasyonlar olacak.”
KEREM ALİ SÜREKLİ: İZMİR PİLOT İL OLACAK, BAKANLIK ONAYININ ARDINDAN BAŞLAYACAK
Projenin hayata geçmesi için çaba sarf eden AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli de, “Evde sağlık hizmetlerinin 7-24 olması ve tek numarada toplanması esası üzerine kurulu bir sistem olacak. İzmir pilot olacak. Bakanlıktan onay alınmasının ardından başlayacak” dedi.
SÜREKLİ: MEVCUT SİSTEMİN GELİŞMİŞİ VE HER AN ULAŞILABİLİR HALİ OLACAK
AK Partili Vekil Sürekli, sistemin mevcut evde bakım hizmetlerinin daha gelişmiş ve her an ulaşılabilir hali olacağını vurgulayarak,
“Evde bakım hizmetlerini bu projeyle İzmir’de daha farklı bir boyuta taşımayı istiyoruz. Sistemle 112 gibi acil olmayan hizmetler evde verilecek. 7-24 işleyen bir sistem olacak. Planlama 112 gibi formatta olacak. Evde bakım hizmetinin 444’lü bir hattı var ama bu sistemde 112 gibi daha kolay ulaşılabilir ve akılda kalır bir hat olacak. Eve gidip evde sağlık hizmeti verilecek. Mevcut sistemin daha gelişmiş ve her an ulaşılabilir hali olacak diyebiliriz bu yeni hizmete” şeklinde konuştu.
SALNUR: TAKİP SİSTEMİ KURACAĞIZ, HASTA ARAMASA DA GİDECEĞİZ
İzmir’de palyatif durumda 9 bin kayıtlı hasta olduğunu, bu sayının zaman zaman artıp azaldığını vurgulayarak, sistemle hasta ve yakını aramasa da hastaların belli aralıklarla ziyaret ve takip edileceğini anlatan İzmir İl Sağlık Müdürü Bedia Salnur, şu bilgileri paylaştı:
“Evde sağlık hizmetleri, belediyelerin ekipleri var zaten. Hasta aradığında ekibin imkanı varsa o an ya da duruma göre planlama yapılıp randevulaşarak yapılıyor. Ama bunlar anlık talepler. İmkan nispetinde karşılanıyor. Biz takip sistemi de kuracağız. Bazı hastaları on günde bir gidip görmeniz gerekiyor. Komuta benzeri yapıda ilgili ekibe uyarıda bulunulacak. Rutine binene kadar, bu hastanın görülmesi lazım denecek. Hasta ve yakını aramasa da gidip bakılacak. Bu hasta kan sulandırıcı kullanıyordu, tetkiklerini almamız lazım denilecek. O testi yaptırmak o hasta ve yakını için aslında öyle bir eziyet ki. Artık gitmelerine gerek kalmayacak.”
SALNUR: OLUR YA AKSİ BİRŞEY OLDU, GECENİN BİR YARISI SIKINTI OLDU DİYELİM…
Hastaneye gitmekte zorlanan hasta ve hasta yakınlarının yanısıra hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı da amaçlayan Evde 7-24 Sağlık Hizmeti Projesi hakkında bilgi veren İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bedia Salnur,
“Olur ya aksi bir şey oldu. Gecenin bir yarısı bir sıkıntı oldu. Vatandaşlarımız hemen ekibi arayabilecekler. Evde sağlık hizmet ekiplerimiz sadece mesaide çalışıyor. Normalde mesai çalışan sadece 112 ekibi var. Onlar zaten hastaların hastane naklini zaten yapıyor. Ama rutin, ne olduğunu bildiğimiz, bizim takibimizde olan hastalara onları bilen bu özel ekiplerimiz gidecek. Gerekirse hastaneye götürecekler, evde yapılacak bir müdahale varsa, gece de olsa cumartesi Pazar da olsa, yapılacak. Hasta yakını daha rahat hissedecek kendini. Hasta da evinde olduğu için kendini daha rahat hissedecek. İyileşme sürecini de hızlandırmış olacağız. Hastalara iyileşme ihtimali yoksa da en azından huzurlu, rahat, kendi ortamında, gereken tıbbi müdahale yapılabilecek. Böyle bir projeyi evde sağlığı merkezi bir yapıya büründürerek gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.
HASTA VE YAKINLARINDA EKİBİN TELEFONU OLACAK VE…
“Her hastayı getirip götürmek yerine biz hastayı evinde ziyaret edip serumu takılacaksa takmak, enjeksiyonu varsa yapmak, ağrı kesicisini vermek gerektiğinde biz ekiplerimize bunların eğitimini verelim. Yatak yarası pansumanının nasıl yapılacağını öğreteceğiz. Özellikle de yoğun bakımda yatıp oradan palyatif servise aktarılan hastanın aylarca orada kalmasının gereği olmayabiliyor. Hastanede kalmak bir risk. Enfeksiyon riski de oluşabiliyor zaman zaman. Normal antibiyotiğe yanıt vermeyen enfeksiyonlara yakalanabiliyorlar. Hastanede kalması gerektiği kadar tabi ki kalacak hasta. Ama palyatif servisten sonra hasta yakınları, ‘biz hastayı götürürsek ya evde yapmamız gerekeni yapamazsak veya bir sıkıntı olduğunda nasıl geleceğiz her seferinde hastaneye'’ diyor. Biz ekiplerle palyatif servisten eve çıkardığımız hastaların eve entegrasyonunu yapacağız” şeklinde bilgi veren İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bedia Salnur,
“O ekibin telefonunun hasta yakınına vereceğiz. O ekip bir süre entegrasyonu sağlanıncaya kadar gerekirse o hastaya gerekirse her gün gerekirse belli aralıklarla hastaya ve yakınına gidip kontrol edecek. Cihazların durumuna, ilaçlarının durumuna bakacak. Gerekirse Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nden destek alacağız maddi durumu iyi olmayanlar için. Biz sizin yanınızdayız diyeceğiz yani” ifadelerini kullandı.
SALNUR: KANSER HASTALARI İÇİN DE DÜZENLİ VE SİSTEMLİ BİR TAKİP SİSTEMİ OLUŞTURACAĞIZ
Yeni sistemde cerrahisi yapılan, kemoterapi ya da radyoterapi uygulamaları yapıldıktan sonra evde bakımı sürdürülen kanser hastalarının bakım ve ihtiyaçlarının da giderileceğini dile getiren Dr.Bedia Salnur, bu konuyla ilgili olarak üniversitelerdeki onkoloji hocalarının ekipteki görevlilere eğitim vereceğini belirtti:
“Şu anda evde sağlık kapsamında kayıtlı 9 bin hastamız var. Belediyeler de evde sağlık hizmeti veriyor. Palyatif hasta sayısına bakarsa bu sayı çok çok artar. Üniversiteler de var. Örneğin; kanser hastası. Cerrahisini, radyoterapi ve kemoterapisini oluyor. Doktor ilaçlarını da veriyor. Ama çok ağrısı oluyor. Hadi tekrar hastaneye. Hastanede o anda oda yok. Hoca, bu hastaya evde sağlık hizmeti kapsamında hizmet verelim diyor. Ekiplerimiz de, ‘bu özellikli bir alan, ya yanlış yaparsam’ diyor. O nedenle ekiplerimize o hasta gruplarına özel eğitimleri de aldıracağız. Hocalarımız da ekiplere destek verecek. Gerekirse hocalarımız ekiplerin danışman hocaları olacak. Bunlar üniversiteden ilgili birimlerin hocaları olacak. Hoca ekipteki arkadaşlarımıza ilaç durumunu, ne yapılacağını söyleyecek. Şu tahlillerine bakalım, kan sayımını kan şekerini alın diyecek. Hiç hastayı yormadan tahlilleri alıp ilgili hocaya ulaştıracağız. Hastalara düzenli ve sistemli bir takip sistemi oluşturacağız.”
Yorum Yazın