Dolar 32,7525
%-0.25
Euro 35,0851
%-0.54
Altın 2.450,330
%-0.3
Bist-100 10.648,00
%-0.31

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'de ilk olacak projeye start

Türkiye'de ilk olacak projeye start

Türkiye’nin yerinde ve yüzde yüz uzlaşıya dayalı ilk kentsel dönüşüm projesi Uzundere’de resmen start aldı. Projenin temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümle bir gönül projesine imza attıklarını belirtti "Kimse yerinden yurdundan olmayacak" dedi Dönüşümde Türkiye ilki: Uzundere start aldı

  • Ege Postası
  • 17.12.2016 - 13:20

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar Uzundere semtinde gerçekleşen 1’inci etap temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ev sahibi Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun yanı sıra, Folkart Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü, oda ve dernek temsilcileri, mahalle muhtarları, belediye bürokratları ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

KOCAOĞLU: BURADA KAZANAN BELEDİYE DEĞİL, VATANDAŞ OLACAK

Törende yaptığı konuşmada dönüşümde adalet vurgusu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kentsel dönüşümün eski örnekleri var. 2004 yerel seçimleri sürecinde kentsel dönüşüm konuşulmaya ve belediye başkanları tarafından bu konuda fikir jimnastikleri yapılmaya başlandı. Zaman içerisinde gecekondulaşma dediğimiz, çarpık yapılaşma dediğimiz bir süreç yaşadık. Bugün artık bu binalar, yollar, olmayan parkalar ve spor alanları günümüzün şehirciliğini ve ihtiyacını karşılamıyor. Artık kentsel dönüşüm gerekiyor. Karşımızda iki tane mevzuat var. Belediye yasası ve 6306 sayılı yasa. Yaptığımız planlamalar sonucunda kentin yüzde 45’inin yani İzmir’de 47 bin dönüm alanda ve 18 ayrı bölgede kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini tespit ettik. Bu da uzun ve zahmetli bir çalışma süreci gerekiyor. Uzlaşıma dayalı, katılımcı bir anlayış gerekiyor. Açtığımız uzlaşma ofislerinde vatandaşımızla görüşerek bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Burada ve diğer 6 projemizde yerinde dönüşüm esastır. Binalar değişecek, etrafının da konforu artacaktır. Hedefimiz budur. Bizim kentsel dönüşümde bir ilkemiz var. Buradan örnekle, 280 tane konut 28 civarında işyeri yapılacak. Bu konutlarda yüklenici firmanın aldığı pay ve aldığı kar haricinde burada ne değer üretiliyorsa, burada yaşayan vatandaşlara kalacaktır. Belediyeye, merkezi hükümete çöp bile kalmayacak. Belediyenin avantajı, kenti güzelleştirmek, insanını daha sağlıklı binalarda yaşatmak, ülkenin ve kentin kalkınmasına katkıda bulunmak olacak. Her şey vatandaşa kalsın, biz onun mutluluğunu yaşayıp görevimizi yerine getirelim…” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GÜVEN UNSURUDUR”

Konuşmasının devamında Uzundere’de yaklaşık 4 yıl süren proje hazırlıklarını özetleyen Başkan Kocaoğlu, “İnşaatı başlayan bölgede tüm tapular Büyükşehir Belediyesi bünyesine geçmiştir. Kentsel dönüşümün önemli bir ilkesinden bahsediyorum… Yüklenici firma bizimle muhatap olacak. Koşulları, işin şartnamesi belli. Mal sahipleri yüklenici firma ile muhatap olmayacak. İnşaatı kontrol eden ve sorumlulukları yerine getiren taraf biz olacağız. Yüklenici firma ve vatandaşı birbirine karşı biz koruyacağız. Belediye burada her iki taraf için de güven unsurudur. Diğer yerlerde uzlaşmayla yapılan kentsel dönüşümde büyük sıkıntılar yaşandığı malum…. Burada bir çekim merkezi oluşturulacak. Kimse yerinden, yurdundan, komşusundan ayrılmayacak. Herkes daha güvenli, daha kaliteli, daha modern ve daha estetik konutlarda yaşam sürecek” dedi. Kocaoğlu, ayrıca projenin ikinci etabı için de 2017 yılının ilk yarısında ihaleye çıkacaklarını kaydetti.

“KİMSE YERİNDEN, YURDUNDAN, KOMŞUSUNDAN OLMAYACAK”

Kent genelinde 7 ayrı alanda devam eden kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili gelinen noktayı da aktaran Aziz Kocaoğlu sözlerine şöyle son verdi. “İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümle birlikte 35-40 bin yeni konut sunacak. Konut arz talep oranını bir elin dengelemesi gerekiyor. Bu el İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin elidir. Kimsenin mağdur edilmemesini sağlayacağız.  Kentin geneline baktığımızda, her tarafta kentsel dönüşüme örnek olmak istediğimizi, ivme kazandırmak istediğimizi görürsünüz. İlki başarmak zor. Bundan sonra vatandaşlarımızın da güvenin tesis ederek daha hızlı ilerleyeceğiz. Kentimizi bir an evvel daha güzel yapmak için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Bir sihirli değnek ile bu işlerin 2-3 senede yapılmaması mümkün değil. Bu bir süre. Elbette hedefimiz 70 yılda bitirmek değil ama bu süreç ekonominin ve hayatın kurallarına göre devam edecek. Bu proje kimsenin ama kimsenin gönlü kırılmadan, kimsenin hatırı zedelenmeden gerçekleştirilmiş bir projedir. Bu bir gönül projesi, bir dayanışma projesidir. Bu proje güzel İzmir’imize yakışan bir projedir.”

SELVİTOPU’NDAN HÜKÜMETE KRİTİK ÇAĞRI

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise “Bugün İzmir ve Karabağlar için önemli bir gün. Uzundere’deki kentsel dönüşüm İzmir açısından oldukça önemli bir proje. Kentsel dönüşümün başlangıcının Karabağlar’da olmasından ötürü büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bugün burada yerinde dönüşümün ilk uygulaması gerçekleşiyor. Projenin gerçekleşmesinde katkılarından ve fedakarlıklarından ötürü Başkan Aziz Kocaoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bizim açısından kentsel dönüşümün amacı insanların aynı yerde yaşamına devam etmesini sağlamaktır. Türkiye’de imar anlamında büyük eksikler var. Mevcut yasalarla dönüşümün gerçekleşmesi oldukça zor. Bazı yasal düzenlemelerle bu işin önü açılabilir. Bu gerçekleşirse birçok kentimiz rahatlar. Kentlerimiz 50-60 yılda bu hale geldi. Birdenbire sihirli bir değnek ile dönüşümü sağlamak mümkün değil” dedi ve yeni yasal değişiklikler yapılarak kentsel dönüşümün önünün açılması için hükümete çağrı yaptı.  

PROJE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MİLAT OLACAK

Uzundere’de yapılacak konutlar, 68 ile 131 metrekare arasında değişen, 2+1 ve 3+1’lik farklı tiplerde olacak. Mevcut kullanımlar dikkate alınarak projelendirilen işyeri büyüklükleri ise 18 metrekare ile 230 metrekare arasında değişiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ikinci etabı için ise 2017 yılının ilk yarısında yapım ihalesine çıkılması planlanıyor.

22 AYDA TAMAMLANACAK

Bölgede başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının toplam 22 ayda tamamlanması planlanıyor. Proje tamamlandığında 32 hektar alanda 3500 birim konut / konut altı ticaret ile merkezi iş alanında ticaret, ofis ve otel kompleksi, rekreasyon alanında projesi Karabağlar Belediyesi ile birlikte yürütülen gençlik merkezi,  buz pisti,  yarı olimpik yüzme havuzu, basket, futbol sahaları, tenis kortu gibi spor, eğitim ağırlıklı bir spor kompleksi, sosyal ve kültürel merkezler, pazar alanı, otopark alanları, yeşil alanlar ve yenilenmiş alt yapısı ile yakın çevresi için çekim merkezi olacak yeni bir yaşam alanı kazanılacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.