Dolar 34,1710
%0.1
Euro 38,1563
%-0.23
Altın 2.914,580
%-0.64
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'de o an zaman durdu

Türkiye'de o an zaman durdu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77'nci yılında anılıyor.Atatürk'ün hayatını kaybettiği 09.05'te Türkiye saygı duruşuna geçti ve hayat 2 dakika durdu. Anık Kabir'de düzenlenen törende Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Erdoğan 2023 hedeflerine vurgu yaptı.

  • Ege Postası
  • 10.11.2015 - 11:45
Vefatının 77’nci yılda saygı ve özlemle andığımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk için yurtta ve dünyanın değişik noktalarında anma törenleri düzenlendi.

"LİDERLERDEN 10 KASIM MESAJI" OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

10 Kasım törenlerinde gözlerin çevrildiği iki nokta Anıtkabir ve Dolmabahçe Sarayı oldu.

"ÜNLÜLER İÇİN ATATÜRK: OLMAZSA OLMAZ" OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77. yılında anılıyor. Atatürk Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Cevdet Yılmaz, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi, Atatürk'ün mozolesine bıraktı. Atatürk'ün 77. yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de "ti" sesi ve sirenler eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu.Saygı duruşu sırasında gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

'2023 HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deftere şunları yazdı: "Aziz Atatürk, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin banisi olarak vefatınızın 77. yıl dönümünde şahsınızı bir kez daha hürmetle yad ediyoruz. Cumhuriyetimizin ilanının 92. yıl dönümünü geride bıraktığımız bu dönemde, bize işaret ettiğiniz 'muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma' hedefi doğrultusunda tüm gücümüzle çalışmayı sürdürüyoruz. 'Dahili ve harici bedhahlara' rağmen Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı için belirlediğimiz hedeflere ulaşarak vasiyetinizi yerine getirmiş olacağız.Bu vesileyle şahsınız ve silah arkadaşlarınızla birlikte tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.Türkiye Cumhuriyeti, inşallah ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun." 

Resmi törenin ardından Anıtkabir vatandaşların ziyaretine açıldı. Avluyu hıncahınç dolduran vatandaşlar sevgi saygılarını göstermek için Atatürk’ün mozolesini ziyaret etti. Bu sırada bazı vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

VATANDAŞLAR DOLMABAHÇE'YE KOŞTU
Atatürk ölümünün 77. yılında hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'nda törenle anıldı. Saat 09:05'de Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri büyük bir tekne ile Dolmabahçe Sarayı'nın önüne geldi. Atatürk için saygı duruşunda bulunan öğrenciler ardından da 10. Yıl Marşını söyledi .Bu sırada sarayın bahçesinde bekleyen bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Dün geceden bu yana Dolmabahçe önünde demir atan askeri gemi de saat 09.05'te siren çaldı.


Bu arada Anıtkabir bugün saat 20:30'a kadar açık kalacak.



PAVEY: ARTIK AKLIMIZLA SEVME VAKTİ
Atatürk'ün yaşamını yitirdiği odada tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanvekili Şafak Pavey de katıldı. Atatürk'ün yaşama gözlerini yumduğu yatağa çiçekler bırakıldı. Saat 09.05'te sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Atatürk'ün yatağının başında nöbet tutan askerin gözleri doldu. TBMM Başkanvekili Şafak Pavey ardından anı defterini imzaladı. Pavey deftere, "Mirasınızı taşıyanlar olarak bugüne kadar sizi hep yüreğimizle sevdik. Artık aklımızla sevme vaktindeyiz" diye yazdı. 


KORELİLER DE ANDI
Törenin ardından Atatürk'ün odası, vatandaşların ziyaretine açıldı. Genç yaşlı yüzlerce vatandaş sırayla odayı ziyaret etti. Yatağa çiçek bırakan vatandaşların birçoğu gözyaşlarını tutamadı. Anmaya turistler de katıldı. Güney Koreli onlarca turist Atatürk'ü andı. Koreli bir turist ziyaretin ardından, "Burada bulunmaktan büyük onur duyuyorum" dedi. 

SİYAH ÖNLÜKLERLE KATILDILAR
Ünye'den gelen ve kendilerine dünkü çocuklar adını veren ve siyah önlükler giyen bir grup saray önünde andımızı söyledi. 

AKŞAMA KADAR AÇIK
10 Kasım'de Dolmabahçe Sarayı akşam saat 18:00'e kadar vatandaşların ziyaretine açık olacak. 





Aramızdan ayrılışının 77’nci yılında gönüllerden sevgisi eksilmeyen Büyük önder Atatürk İstanbul Taksim’de de anıldı. Bu sırada küçük bir serçe Taksim Anıtı’ndaki Atatürk heykelinin parmaklarına konuverdi. Kendisi için o andaki en güvenilir yerde bir süre dinlenen serçe daha sonra uçarak gözden kayboldu. Doğan Haber Ajansı muhabiri Mustafa Özdabak da bu güzel anı ölümsüzleştirdi.


Bazı vatandaşlar dev Türk bayrağı eşliğinde Barbaros Bulvarı’ndan Dolmabahçe Sarayı’na kadar yürüdü.Saat tam 9:05’te saygı duruşu yapıldı ve binlerce vatandaş Ulu Önder’e saygı ve özlemlerini göstermek için Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret etti.

6,5 KİLOMETRELİK İNSAN ZİNCİRİ
Anadolu yakasında ise binlerce kişi , Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı Sahili Yürüyüş Yolu arasında yaklaşık 6.5  kilometrelik "Ata'ya Saygı Zinciri 'oluşturdu.



Kadıköy Belediyesi Gönüllülerinin öncülüğünde dördüncüsü düzenlenen "Ata'ya Saygı Zinciri"nde, binlerce insan el ele tutuşarak saat 09.05'te saygı duruşunda bulundu. Saygı zinciri sonrasında tekneler de sahil boyunca kıyıya yanaşarak sirenleriyle destek verdi. Su jetleri geçiş yaparken, paramotorcular da  havada bayrak açtılar. 


09.05'TE HAYAT DURDU 
Atatürk'ün hayatını kaybettiği 09.05'te Türkiye'de hayat durdu. Atatürk'ü anmak için saatlerin 09.05'i gösterdiği sırada sirenler çaldı, çok sayıda araç, yol üzerinde bir anda durarak korna çalmaya başladı.


Araçlarından inen sürücüler ve o sırada yolda yürüyen kişiler, Atatürk'ün hayata veda ettiği saatte 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Atatürk'e şükran ve minnet dolu binlerce kişi Anıtkabir ve Dolmabahçe’de uzun kuyruklar oluşturdu.







Saat 09.05'te  Atatürk Havalimanı'nda Boğaziç Köprüsü'de hayat durdu. 


Saatler 09.05'i gösterdiği anlarda Türkiye'nin hemen her yerinde olduğu gibi Vatan Caddesi'nde de hayat durdu. Vatan Caddesi'nde araçlarıyla seyir halinde olan bazı sürücüler Ata'ya saygı için araçlarını durdurarak saygı duruşunda bulundu. Bazı sürücüler de klaksonlarına basarak saygı duruşuna eşlik etti. Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki dev Türk bayrağı da yarıya indirildi.


'ATA İÇİN SAYGI DALIŞI'
Maltepe Belediyesi, Atatürk'ün ölümünün yıldönümünde denizde anma etkinliği düzenledi.09.05'teki saygı duruşunun ardından, "Ata'ya Saygı Dalışı" kapsamında dalgıçlar denizden Atatürk'ün gözlerinin yeraldığı tabloyla çıktı.


ATATÜRK MÜZESİ AÇILDI
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 77. yılı dolayısıyla Beşiktaş'ta ise saygı yürüyüşü yapıldı. Kadıköy'de Atatürk'ün hayatını kaybetmesinin 77. yılı dolayısıyla "Ata'ya saygı zinciri" oluşturuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen Şişli’deki Atatürk Müzesi, yeniden hizmete açıldı. Açılış törenine İBB Meclisi 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, Şişli Kaymakamı Salih Işık, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü katıldı. Restorasyon çalışmaları 734 bin liraya mal olan Atatürk Müzesi için, Atatürk’ün silikon heykeli yaptırıldı. Ayrıca Atatürk’ün kişisel eşyaları ile Türk ressamlara ait 11 adet yağlı boya tablo restorasyondan geçirildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.