Dolar 34,2509
%0.32
Euro 37,8295
%0.15
Altın 2.923,180
%0.25
Bist-100 8.898,00
%-1.27

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'de yaklaşık 400 bin alzheimer hastası var

Türkiye'de yaklaşık 400 bin alzheimer hastası var

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 400 bin alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Ellili yaşlarda ortaya çıkan hastalık, 80 ve üzerindeki kişilerde daha çok görülüyor.     21 Eylül,...

  • Ege Postası
  • 20.09.2013 - 12:12
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 400 bin alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Ellili yaşlarda ortaya çıkan hastalık, 80 ve üzerindeki kişilerde daha çok görülüyor.

    21 Eylül, Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Nöroloji Klinik Sorumlusu Doç.Dr.Yasemin Biçer Gömceli, söz konusu hastalıkla ilgili bilgi verdi. Alzheimerin öğrenme, konuşma, akıl yürütme, yargılama, iletişim ve günlük yaşam etkinliklerini olumsuz etkileyen beyin hastalığı olduğunu belirten Gömceli, yaşlılık hastalığı olarak bilinen rahatsızlığın hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Hastalığın yaşlanan kişilerin korkulu rüyası haline geldiğini ifade eden Gömceli, "Hastalık nadir de olsa 40 ve ellili yaşlarda da görülüyor. Ancak alzheimer hastalığının 65 yaşın üzerinde, 15 kişiden bir kişide görüldüğü tespit edilirken, 80 yaş üzerinde 2 kişiden birinde görüldüğü tespit edildi. Kadınlarda ise erkeklere oranla bu sıklık daha fazla. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, bugün dünyada yaklaşık 38 milyon, Türkiye’de ise 350-400 bin alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor." diye konuştu.

    Alzheimerın yavaş ilerleyen sinsi bir hastalık olduğunu açıklayan Gömceli şu bilgileri verdi: “Beyindeki sinir hücrelerini yok etmeye başlayan hastalık önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkıyor. Örneğin, hasta bir gün önce ne yaptığını, ne yediğini hatırlayamaz hale gelir. Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük işleri aksamaya başlar, sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir. Bu durum da kişinin psikolojisini bozar ve psikolojisi bozulan hasta ise içine kapanık bir hale gelir. Konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve yatağa mahkum bir yaşam sürmeye başlar.”

    Hastalığın tedavisinde erken tanının önemli olduğunu kaydeden Gömceli, kesin nedenleri bilinmediğini kaydederek alzheimera sebep olan bazı unsurları şöyle sıraladı: Kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletinin bozulması, çeşitli zehirli maddeler.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.