Türkiye'nin en acı davası ertelendi
Türkiye’nin yaşadığı en büyük maden faciasının davası bugün başladı. Şehit 301 işçinin can verdiği Soma faciası davası için Akhisar'da özel salon yapıldı. 487 mağdurun yer aldığı 45 sanıklı duruşmaya Soma AŞ’nin sahibi Can Gürkan dahil 8 sanık cezaevinden bağlandı. Ancak duruşma gergin başladı. Gerginlikler ve tepkiler üzerine saat 11.40 itibariyle mahkeme karar değiştirdi. Sanıkların duruşma salonuna getirilmesi kararlaştırıldı. Duruşma 15 Nisan'a ertelendi. Türkiye'nin en acı davasında flaş karar!
- Ege Postası
- 13.04.2015 - 10:42
"Soma faciasının ilk kez yayınlanan görüntüleri İşte o dehşet anları" Videoyu izlemek için tıklayınız!!!
Soma davasında mahkeme devlet görevlilerini sordu
Soma davasında mahkeme bilirkişi raporunda olayın sorumluları arasında kamu görevlileri de olmasına rağmen, davada bu kişilere yer verilmemesi nedeniyle mahkeme kamu görevlilerinin soruşturulmasının akıbetinin ne olduğu konusunda Soma Cumhuriyet Başsavcılığına bir yazı gönderecek.
Mahkemeden yapılan açıklamada mahkemenin bugün iki karar aldığı belirtildi. Açıklamaya göre, bunlardan birisi tutuklu sanıkların 15 Nisan'daki mahkemeye getirilmesi oldu. Diğer karara göre ise, bilirkişi raporunda olayın sorumluları arasında kamu görevlileri de olmasına rağmen, davada bu kişilere yer verilmemesi nedeniyle mahkeme kamu görevlilerinin soruşturulmasının akıbetinin ne olduğu konusunda Soma Cumhuriyet Başsavcılığına bir yazı gönderecek.
Madenci yakınları Soma davası için otobüslerle Akhisar'a gitti
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili olarak açılan ve Ağır Ceza Mahkemesi bulunan Akhisar İlçesi'nde görülen davanın ilk duruşması için, madenci yakınları toplam 5 otobüsle yola çıktı.
Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen ve 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili olarak Akhisar'da görülen davayı takip etmek için Soma'da dört kişilik komisyon oluşturan madenci yakınları, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Soma Beşyol Mevkisi'ndeki Madenci Heykeli önünde toplanan ölen madencilerin yakınları basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Soma Sosyal Haklar Derneği Yöneticisi Kamil Kartal, "Soma'da katledilen 301 madencinin davasını takip etmek için Akhisar'a gidiyoruz. Kendi irademizle bu katillerden hesap sorabiliriz. Biliyoruz ki bu katilleri saklayanlar var ve bu nedenle de duruşmaya getirmiyorlar. Katillerin yüzüne bakarak sözlerimizi söylemek istiyoruz. 301 madencinin katledilmesi öyle basit bir şey değil. Devletin, kamu kurumlarının sorululuğu var. Bu sorumların hiçbiri yargı önüne şu ana kadar çıkartılmamıştı. Bugün başlayacak olan davada, yine Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla mahkemeye getirilmiyorlar. Bu haklı taleplerimizi Akhisar'da gündeme getireceğiz" dedi.
'11 AYDIR BU GÜNÜ BEKLİYORDUK'
Soma'daki faciada yaşamını yitiren madencilerden Mustafa Kocabaş'ın eşi Nursel Kocabaş da 11 aydır bu günü beklediklerini belirtip, "İlk duruşma günümüz. İnşallah istediğimiz gibi geçecek ve biz bu davanın peşindeyiz. Hiçbir şekilde bırakmayacağız. Sonuna kadar hakkımızı arayacağız" dedi.
Baret takıp, üzerinde, 301 yazısı yer alan ve faciada yaşamını kaybedan madencilerin fotoğrafları bulunan tişörtler giyen madenci yakınları, daha sonra 1'i Manisa Barosu diğerleri Soma Sosyal Haklar Derneği tarafından temin edilen 5 otobüsle Akhisar Ağır Ceza mahkemesi'ndeki duruşmayı takip etmek için yola çıktı. Bazı madenci yakınları ise kendi araçlarıyla Akhisar'a gitmeyi tercih etti.
Duruşma salonu karıştı. Madenci yakınları sanık avukatlarına saldırdı. Salona çevik kuvvet girdi. Soma’da 301 madencinin can verdiği 45 sanıklı dava, Akhisar’da başladı
Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından haklarında dava açılan 8’i tutuklu 45 sanık, Akhisar’da yargılanmaya başladı. Duruşma öncesi polis, salonun çevresinde çok sıkı önlem alırken adeta etten duvar ördü. Ayrıca bölge bariyerlerle kapatıldı. Duruşmanın yapılacağı kültür merkezine listedeki isimler dışında kimse alınmadı. 301 madenci de, eşlerinin üzerlerine giydikleri tişörtlerdeki resimleriyle duruşma salonunda yer aldı. Bu arada CHP milletvekilleri ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da duruşmayı izledi.
Soma’da geçen 13 Mayıs’ta meydana gelen maden faicasında yaşamlarını yitiren 301 işçinin ölümünde kusurları bulunduğu için haklarıda ava açılan 8’i tutuklu 45 sanık için ilk duruşma Manisa’nın Akhisar ilçesinde duruşma salonu olarak düzenlenen kültür merkezinde başladı. Sanıklardan tutuklu bulunan 8’i için, ’Olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 20-25 yıl, ’Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 37 zanlı için de, ’Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2-15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25’inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması istendi.
Duruşma başlamadan önce günlerdir hazırlık yapan polis, duruşmanın yapılacağı kültür merkezinin çevresini bariyerlerle kapattı. Ayrıca ilçeye takviye getirilen polislerle de adeta etten duvar ördü.
Birleşik Haziran Hareketi Derneği ile Manisa Sosyal Hakları Derneği öncülünde yaklaşık 600 kişilik bir grup, sabah erken saatlerinde yürüyüş düzenledi. İstasyon Mevkii'nde bir araya gelen grup, 'Soma Katliamını unutmadık. Hukuk biterse Haziran başlar', 'Kaza değil katliam işçi cinayetlerine hayır' ve 'Davamızın takipçisi katliamının hesabını soracağız' pankartları taşıdı. 'Direne Direne kazanacağız' ve 'AK Parti'den hesabı emekçiler soracak' sloganları eşliğinde davanın görüleceği salonun önündeki polis noktasına kadar yürüdü.
İKRAM ÇARDAĞI GERGİNLİĞİ
Akhisar'da, duruşmanın yapılacağı salonun yanına şehir dışından gelenlere çay ve kahve ikramı yapılmak üzere Akhisar Demokrasi Platformu tarafından kurulan iki çardak, krize neden oldu. Çardaklar, polis tarafından sökülürken, HDP ve CHP milletvekillerinin araya girip, durumu Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ile görüşmesinin ardından grup parktan uzaklaştı.
LİSTEDE İSİMLERİ BULUNANLAR ALINDI
Duruşma salonuna yaklaşık 200 metre uzaklıktaki arama noktasından sadeci, basın mensupları, milletvekilleri ve avukatlar kimliklerini göstererek geçebildi. Duruşmayı izlemek için gelenlerden, sadece mahkeme tarafından davet çıkartılar, ölen işçilerin yakınları, davaya müdahil olan mağdurlar ile tanık olarak dinlenecek kişiler, alındı. Bu sırada içeriye ölen işçilerin sadece bir yakınının alınacağı talimatı gerginliğe neden oldu. Aileler bu duruma büyük tepki gösterdi. Buraya eşlerinin çocuklarının katillerinin hesap vermesini izlemeye geldiklerini, bunun içende içeriye girmek istediklerini söyledi. Polis ile aileler arasında gerginlik çıkması üzerine araya CHP milletvekilleri Özgür Özel ile Mahmut Tanal girdi. Mahkeme başkanı ile yaptıkları görüşmelerin ardından, içeriye ölen işçilerin Akhisar'a gelen birinci derece yakınlarının hepsinin alınmasına karar verildi. Bunun haricinde CHP adına milletvekilleri, Genel başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Özgür Özel, Mahmut Tanal, Veli Ağbaba, Mustafa Moroğlu, Nurettin Demir, Alaattin Yüksel, Musa Çam, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, ÖDP Genel başkanı Alper Taş da duruşmayı izlemek için geldi.
HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da yanında partisinin milletvekilleriyle Ahkisar'a geldi ve duruşma salonuna girdi. Demirtaş'tan sonra Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de salona girdi.
CHP'li milletvekillerinden Mahmut Tanal, hem duruşma salonu girişinde polisin kamera kaydı yapmasına tepki gösterdi ve kendisinin milletvekili olduğunu fişleme yapamayacağını söyledi. Tanal ayrıca, ailelerin içeriye alınmaması konusunda ise, "Anayasal suç işliyorlardı, bunun içini görüytük. Buraya Rıza Zarrablar gelseydi ellerini kollarını sallaya sallaya girerdi" dedi.
CHP Milletvekili Özgür Özel de, “Soma davası nihayet 11 ay sonra karşılık bulması ümidiyle başlıyor. Çok geciktirildi. Adalet arayışlarının ilk kez karşılık bulmasını bekliyoruz" dedi. Polisin de hem arama noktasında hem de duruşma salonunun girişinde bir kamerayla sürekle çekim yaptığı görüldü.
301 İŞÇİ DE DURUŞMA SALONUNDA
Maden faciasında ölen 301 madencinin fotoğraflarının basılı olduğu tişörtlerle gelen eşleri duruşmayı bu şekile izledi. Tişörtlerin önünde işçilerin resimlerinin yanı sıra '301' ve 'Burada' arkasında ise, 'Unutma unutturma' yazısı yeraldı. Başlarında yine işçilerin isimlerinin yazılı olduğu siyah ve sarı baretler takan madenci eşleri, işçi aileleri adına Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak açıklama yaptı. İsmail Çolak, "Adil yargılama istiyoruz. Sanıkların duruşmaya getirilmemesini kabul edemiyoruz. Onlar da buraya gelip hesap vermeli. Biz sanıkların çocuklarımızın ölümünde kusuru bulunanların en ağır cezayı amalarını istiyoruz" dedi
TUTUKLU SANIKLARIN GÖRÜNTÜSÜ SALONDA
Bu arada tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan; maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, mahkemenin kararıyla, SEGBİS (Ses ve görüntü bilişim sistemi) ile ifade vermeleri için tutuklu bulundukları Aliağa Şakran Cezaevi'nde özel odaya alındı. Duruşma salonuna bu sanıkların görüntüler yansıtıldı. Diğer tutuksuz 37 sanıktan 33'ü de duruşmaya katıldı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen 13 Mayıs'ta, 301 işçi hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte. Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Faciadan yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi mevcut bulunan en yakın Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırlamış olduğu iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne 10 Kasım'da sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım'da 4 noksan madde sebebiyle savcılığa iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üzerine geçen Aralık'ta Soma Savcılığı'na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 mart tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, “olası kastla öldürmeö suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamaö suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi. Tutuksuz 37 zanlı için de, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmaö suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.
SANIKLAR
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 8 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan; maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.
Tutuksuz yargılanan 37 kişi ise şöyle:
Maden mühendisleri, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Caner Uysal'dan oluştu.
MAHKEME SALONU KARIŞTI
Mahkeme başkanı duruşmaya katılan tutuksuz sanık, avukat ve ölenlerin yakınlarının isimlerini tek tek tutanağa geçirdi. Bu işlem bittikten sonra mahkeme başkanı "İsmini yazdırmayan var mı'" diye sorunca, ölen işçilerin eşlerinden biri ayağa kalkıp "Adil yargılama istiyoruz" diyerek, tutuklu 8 sanığın duruşmaya getirilmemesini protesto etti. Bazı izleyiciler de görüntüdeki tutuklu sanıklara tepki gösterdi, "Takım elbiseleri giyip karşımıza geçmiş, oturuyorlar. Burada değiller, gelip burada hesap versinler" dedi. Herkes bir adna bağırmaya başlayınca salon karıştı. Mahkeme başkanı Aytaç Ballı, tepkilerin devam etmesi halinde duruşmaya ara vermek zorunda kalacağını söyledi. Bu arada madence eşlerinin yakınlarının tepkisi sanık avuklarına yöneldi. Salon karıştı, avukatlar dışarıya güçlükle çıktı. Polis salona geirerek düzeni sağlamaya çalıştı.
SANIKLARIN GETİRİLMESİ İÇİN DURUŞMA ERTELENDİ
Avukatlardan gelen talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya, kısa bir ara verildi. Daha sonra Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı, tutuklu sanıkların duruşmalara getirilmesine karar vererek, duruşmayı 15 Nisan'a erteledi.
'SİNEMA İZLEMEK İSTEMİYORUZ'
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın ilk duruşması Akhisar'da olaylı başladı. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tanık ve sanık avukatlarının yanı sıra 37 tutuksuz sanıktan 33'ü katıldı. Tutuklu bulunan 8 sanık ise, SEGBİS (Ses ve görüntü bilişim sistemi) ile Aliağa Şakran Cezaevi'nden duruşmaya katıldı.
SALONA POLİS ÇAĞRILDI
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın başında, müdahil olarak katılan ailelerin de yine isimleri tek tek kayda alındı. Bu işlemin bitmesinin hemen ardından mahkeme başkanı “Tamam mı'" sorusunu yöneltmesinden sonra salon biranda karıştı. Bu soruya işçi yakınlarından birisi, “301 kişi biter mi'" diyerek tepki gösterdi. Bu söz üzerine bütün salondaki onlarca işçi yakını hep birlikte ayağa kalktı. "Biz burada sinema izlemek istemiyoruz. Takım elbiselerini giyip nasıl karşımıza çıktıla? Sanıkların buraya getirilmesini istiyoruz" diye bağırdı.
SANIK AVUKATLARI DURUŞMADAN ÇIKTI
Bu gelişme üzerine işçilerin yakınları, ayrıca sanık avukatlarının bulunduğu alana doğru gitmek istedi. Mahkeme başkanının talebi üzerine içeriye polis girdi. Ayrıca sanık avukatları da can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle dışarıya çıktı. Milletvekillerinin de bu sırada görüntü aldığı dikkat çekti.
YARGILAMA BAŞKA YERE ALINIR DİYE YATIŞTIRDILAR
Olayların büyümemesi için işçi ailelerinin avukatları araya girdi ve olayların devam etmesi halinde, güvenlik gerekçe gösterilip duruşmaların başka bir ile alınabileceğini, bunun için sakin olmaları gerektiğini söyleyip madenci yakınlarını sakinleştirdi. Ardından da işçi ailelerinin avukatlarından Selçuk Kozağaçlı söz aldı.
Kozağaçlı, mahkemelerin Türkiye'de bu tür toplumsal olaylardan hep kaçtığını söyleyip, “Ama siz başından beri bu duruşmayı yapmak için çabaladınız. Buraya mahkeme salonu yaptırdınız. Adil yargılama yapacağınızdan şüphemiz yok. Ama aileler bunu bilmez. Onlar sanıkların burada olmasını ister. Onların gözlerinin içine bakmak ve hesap sormak ister. Ailelerin tepkisi bundandır. Onun için tutuklu sanıkların da buraya getirilmesini talep ediyoruz. Adil yargılama yapacağınız ancak bu şekilde gösterirsiniz" dedi.
Sanık avukatlarının salonu terk etmelerini de eleştiren Kozağaçlı, “Avukatların ve sanıkların can güvenliğinin sorumlusu biziz. Teminatı biziz. Onlar işçilerin canlarını korumadılar, ama biz onlarınkini koruruz. Avukatların böyle dışarıya çıkmaları tehlikeli. Çünkü önlerinde hem milletvekilleri, hem sendikacılar vardı. Ayrıca bariyerler vardı. Aileler bir şey yapmayacaklardı" dedi.
Avukatlardan Zeynel Balkız ile diğer avukatlar ise, kami görevlileri hakkında da soruşturma açılmasını ve onlarla ilgili ne gibi gelişmeler bulunduğunun sorulmasını talep etti.
TUTUKLU SANIKLAR DURUŞMAYA GETİRİLECEK
Bu talepler üzerine ailelere seslenen mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sanıkların mahkeme salonuna getirilmemesiyle ilgili kararlarının yanlış anlaşıldığını, kararlarında can güvenliğini gerekçe göstermediklerini, bunun farklı yansıtıldığını söyledi. Aytaç Ballı ayrıca, “Sayın aileler, lütfen sakin olun ve mahkememize güvenin" dedi. Duruşma savcısının avukatlardan gelen taleplere, itirazının olmadığını söylemesiyle de mahkeme başkanı duruşmaya 5 dakika ara verdi.
Aranın ardından mahkeme başkanı Aytaç Ballı, SEGBİS sistemiyle ifadelerin alınamayacak olmasından dolayı tutuklu sanıkların da duruşma salonuna getirilmesine, kamu görevlileri hakkındaki soruşturmanın akibeti için Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına karar verip duruşmayı 15 Nisan'a erteledi. Duruşma bittikten sonra aileler bu kez de tutuksuz sanıklara tepki gösterip salondan ayrıldı.
DEMİRTAŞ AÇIKLAMA YAPTI
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facia ardından 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın ilk duruşmanın ertelenmesi ardından siyasilerden açıklamalar geldi. Duruşma çıkışı Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile açıklama yapan HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Soma'daki maden faciasıyla ilgili yargılamanın sonucu bir yüzleşme ve hesaplaşmanın ortaya çıkmasını umduklarını söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:
"Tüm ülkenin yüreği, aklı duruşma salonundaydı. Yaşanan facianın büyüklüğü nedeniyle adaletin sadece mahkeme salonunda yerini bulması mümkün değil. Mahkeme heyetinin yapacağı yargılama ile iyi kötü bir adalet çıkarmaya çalışacağına inanıyorum. Ancak sanıklar hakettikleri cezayı alsalar bile Soma katliamının hesabının sorulduğu anlamına gelmeyecek. İçeride yargılanan sanıklar, tüm bu olup bitenlerin tek sorumlusu değildir. Tek bir siyasetçi bugün sanık sandalyesinde değildir, tek bir siyasi sorumlu hesap vermiyor. Şu küçük mahkeme salonundan 301 madenci şehidimize dair hepimizin vicdanını rahatlatacak bir adaletin çıkmasını beklemek haksızlık olur. Facia siyasetini getirip buradaki üç yargıcın üzerine yüklemek de yanlıştır. Elbette sanıklar cezasız kalmamalı. Kim suç işlemişse patronundan denetçisine, müfettişine kadar kim sorumluysa kesinlikle hakettiği cezaları almalı ama adalet bu gibi katliamlarda kapsamlı bir hesaplaşmayı yüzleşmeyi gerektirir. Biz de tüm muhalefet olarak biz de kendi sorumluğumuzu kendi payımızı görmeliyiz. Yeterince mücadele edemediğimiz için, işçilerin emekçilerin hakları yeterince örgütleşemediğimiz için etkili muhalefet yapamadığımız sistemi dönüştüremediğimiz için bizler de sorumluyuz. İktidarlar paraya tapmaktan sermayeye tapmaktan vazgeçmeyecektir. Soma'da adalet arayışı vicdani bir duruş, ahlaki bir duruştur. Acılı aileler yara bu kadar sıcakken tepki gösterir. Sanıkların, mahkemenin de anlayışlı olması lazım. Kolay kolay kapanacak bir yara değil. Toplumsal dayanışmayı güçlendirmemiz lazım. İnşallah buradan elbirliğiyle bir yüzleşme, hesaplaşma çıkarmayı başarırız."
ÖZEL: HATADAN DÖNÜLDÜ
CHP Milletvekili Özgür Özel, duruşma başlarken açıklık ilkesini ihlal etme gibi endişeleri olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Duruşmaların yüz yüze yapılması kuralı ihlal edildi. Duruşma bir şehirde, sanıklar bir başka şehirde İzmirdeydi. Hukuken ihlalle başladı duruşma. Ancak CHP milletvekilleri olarak mahkeme heyetine itiraz ettik. Önce şehit aileleri içeriye alındı. Daha sonra her basın yayın kuruluşunun içeri girmesi sağlandı. İki gün sonra tutuklu sanıklarının getirilmesi kararıyla önemli bir hatadan dönüldü. Sanıklarının getirilmesine karar veren mahkeme ama, Adalet Bakanlığı'ndan gelen bir yazıyla bu sonucun doğduğu ortaya çıktı. Mahkeme aldığı iki kararla Akhisar'da açan bir çiçek gibi oldu. Elbette bir çiçekle bahar gelmez ama bahar bir çiçekle başlar. Döneminin başbakanı, enerji bakanı ve çalışma bakanı yargılanmadan da Soma'ya adalet gelmez."(DHA)
Yorum Yazın