Dolar 34,2490
%0.03
Euro 37,6024
%-0.08
Altın 2.911,870
%-0.33
Bist-100 9.032,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'nin önünde 3 erken seçim senaryosu var

Türkiye'nin önünde 3 erken seçim senaryosu var

AK Parti ve CHP genel başkanları bugün üçüncü ve son kez bir araya geldi. Görüşmelerden koalisyon kararı çıkmadı. Peki şimdi ne olaca? Erken seçime gidilmesi en kuvvetli ihtimal. Bunun için masada 3 yol var: Mevcut hükümetle gitmek, azınlık hükümeti ya da seçim hükümeti kurulması.

  • Ege Postası
  • 13.08.2015 - 17:10
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bugün yapılan son koalisyon görüşmesinden olumlu sonuç çıkmaması, erken seçim ihtimalini neredeyse kesinleştirdi. Bundan sonra Türkiye’yi üç seçim senaryosu bekliyor.

MECLİS KARARI 
İlk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden seçim kararı çıkarılabilir. Halihazırdaki iktidar partisi AK Parti, mevcut hükümetle seçime gitmek için TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırabilir.

Bu seçenek devreye girdiği takdirde MHP’nin tavrının ne olacağı merak ediliyor. Partinin çekimser kalarak TBMM Genel Kurulu’na girmeme ihtimali, bir süredir Ankara kulislerinin gündeminde.

Ancak MHP her koşulda genel kurul salonuna gireceğine işaret ediyor. Bu durumda AK Parti’nin seçim kararı çıkarıp çıkaramayacağı, MHP’nin destek verip vermeyeceği merak ediliyor.

AZINLIK HÜKÜMETİ 
İkinci yol “azınlık hükümeti”… Davutoğlu, seçim takvimi ortaya konulmuş bir azınlık hükümeti için MHP’den destek isteyebilir.  Ancak MHP genel başkanı DEVLET BAHÇELİ’nin, “Erdoğan’ın telkin ve tavsiyesi ile Davutoğlu partimizi ziyareti planlıyorsa, bu görüşme düşüncesi cevap bulmayacak” sözleri, MHP’nin AK Partiye kapıyı kapatması şeklinde yorumlanmıştı.
Son açıklamalar, MHP’nin şimdilik azınlık hükümetine de sıcak bakmadığına işaret ediyor.

SEÇİM HÜKÜMETİ
Son açıklamalar, MHP’nin şimdilik azınlık hükümetine de sıcak bakmadığına işaret ediyor.
Seçim hükümeti ise son seçenek... Cumhurbaşkanı RECEP TAYYİP ERDOĞAN, 45 günlük sürenin bitiminde Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşerek geçici seçim hükümeti kurulması için görev verebilir.

Böyle bir mecliste, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi olur. Ama MHP, seçim hükümeti bile olsa HDP ile aynı hükümette yer almak istemiyor. MHP seçim hükümetine katılmazsa, kontenjanı diğer partilere dağıtılacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.