Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye turizminin hukuksal sorunları mercek altına alındı

Türkiye turizminin hukuksal sorunları mercek altına alındı

Gazi Üniversite’si ve Turgut Özal Üniversite’sinin hazırladığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği ‘Türkiye Turizminin Hukuksal Sorunları’ çalıştayı sona erdi. Etkinlikte, Türkiye turizminin çeşitli dallarındaki...

  • Ege Postası
  • 18.04.2013 - 16:07
Gazi Üniversite’si ve Turgut Özal Üniversite’sinin hazırladığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği ‘Türkiye Turizminin Hukuksal Sorunları’ çalıştayı sona erdi. Etkinlikte, Türkiye turizminin çeşitli dallarındaki hukuksal sorunları ele alındı. Çalıştay'da masaya yatırılan sorunlar ve çözümler önerileri arasında; sigorta, turist rehberleri, işletmelerin haksız rekabeti, tüketicilerin sıkıntıları, çevre ve deniz turizmindeki hukuksal düzenlemeler öne çıktı.

SİGORTALAR GERÇEK ÜCRET ÜZERİNDEN YATIRILMIYOR

Toplantıda; insan kaynaklarının hukuksal sorunları arasında sigortaların gerçek ücret üzerinden yatırılmaması maddesi vurgulandı. Bu soruna çözüm olarak ise ilgili bakanlıkların teftişlerinin daha etkin ve sonuç odaklı yapılması öngörüldü.

TURİST REHBERLERİ SINAV PUANLARI DÜŞÜRÜLSÜN

Turist rehberleriyle ilgili sorunlar arasında, turist rehberlerine yönelik düzenlenen YDS puanının 80’den 70’e düşürülmesi maddesi dikkat çekti. Bu maddenin yanında turist rehberlerine yönelik dil sınavlarının niteliğinin iyileştirilmesi de çözüm önerileri arasındaydı.

BAKANLIKTAN BELGE ALMAYAN İŞLETMELERİN HAKSIZ REKABETİ

Turizm yatırımcılarının ve işletmecilerinin hukuksal sorunları arasında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belge almamış işletmelerin haksız rekabeti vardı. Bu soruna çözüm olarak denetimin sadece kayıtlı tesislere değil kontrol mekanizması genişletilerek tüm tesislerin denetiminin yapılması önerisi yerini aldı.

TÜKETİCİ HAKLARI HUKUKSAL SORUNLARI

Tüketici hakları içinde hizmet sektörü ile ilgili soyut mal, ürün üzerine yasal unsurların bulunmaması sorununa çözüm olarak, tüketici haklarına yeni bir düzenleme ile ayrı bir bölüm düzenlenerek, genel tüketici hakları hizmet sektörüne uyarlanmamalı maddesi öne çıktı.

ÇEVRENİN HUKUKSAL SORUNLARI

Turizm yörelerinde yapılan yatırımların, ekosistemlerin yeterince korunamaması sorununa karşılık, hassas ekosistemlerin bulunduğu yörelerde yapılacak eko turizm faaliyetlerinin ayrıntılı olarak ve bilimsel bir platformda planlanması çözüm önerisi sunuldu.

DENİZ TURİZMİNİN HUKUKSAL SORUNLARI

Deniz turizminde çok fazla mevzuatın olması ve yetki karmaşasına dikkat çeken turizmciler, bu soruna karşılık, mevzuatların birbirleri ile çelişen yerlerinin düzenlenmesi ve yetki dağılımının düzenlenmesini istedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.