Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye’nin Çin’de 'Saraydan Kız Kaçırma' gururu

Türkiye’nin Çin’de "Saraydan Kız Kaçırma" gururu

2013 Çin'de Türk Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Türk sanatçılar, Mozart'ın klasik operası "Saraydan Kız Kaçırma" yı ilk kez yurt dışından gelen bir grup unvanıyla sergiledi.Pekin’deki Milli Sanatlar Merkezi'nde (NCPA)dün...

  • Ege Postası
  • 02.05.2013 - 11:55
2013 Çin'de Türk Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Türk sanatçılar, Mozart'ın klasik operası "Saraydan Kız Kaçırma" yı ilk kez yurt dışından gelen bir grup unvanıyla sergiledi.
Pekin’deki Milli Sanatlar Merkezi'nde (NCPA)dün akşam düzenlenen operayı, Türkiye Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü sanatçıları sahneledi. Ekipte, opera yönetmeni Yekta Kara ile 11 Türk operacı ve 54 kişilik filarmoni orkestrası yer aldı. Bazı Çinlilerin, operanın ilk perdesinden sonra verilen 20 dakikalık arada ve operanın ilerleyen bölümlerinde salondan ayrıldığı görüldü. Sanatçıların, oyunun kimi yerlerinde Çincede ‘’merhaba’’, ‘’teşekkür’’ ve ‘’buyurun’’ manalarına gelen basit cümleleri kullanması salondakileri güldürdü. Operada Türkçe, İngilizce, Almanca ve İspanyolca da kullanıldı. Merkezdeki Altın Salon’da sergilenen oyun, bugün de sahnelenecek.

Türk sanatçılar, Wolfgang Amadeus Mozart'ın ünlü eserini ilk kez Çin’de sergilemenin gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Özel olarak, opera konuşma diliyle müzik dramının karışık olduğu Alman stili Singspiel şeklinde hazırlanan Saraydan Kız Kaçırma, 231 yıldır farklı ülkelerde sahneleniyor. İlk kez 1782’de Viyana’da sergilenen eser, 13 yıldır Devlet Opera ve Balesi tarafından sergileniyor.
Eserin konusu ise şöyle: Belmonte adlı bir İspanyol soylusu, uşağı Pedrillo ile birlikte, 18. yüzyılda Selim Paşa'nın Akdeniz kıyılarındaki sarayında tutsak olarak bulunan sevgilisi Konstanze ve onun İngiliz hizmetkarı Blonde'yi kurtarmaya çalışıyor. Bu konuda önlerindeki engellerden biri ise Selim Paşa'nın harem bekçisi Osman’dır.

Operasının sonunda Selim Paşa, inanılmaz bir hoşgörü örneği sergileyerek dört yabancıyı da bağışlayıp, özgür bırakır. Bu tavrıyla Selim Paşa, büyük övgü alır. Sevgililer de birbirlerine kavuşmanın ve ülkelerine geri dönmenin mutluluğunu yaşar.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.