Türkiye’nin ilk arıcılık müzesi
MUĞLA'da 3 bin 900 üyesi bulunan Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından 2010 yılında kurulan Türkiye'nin ilk Arıcılık Müzesi'nde, 1900'lü yıllardan bugüne kadar kullanılan kovanlarla arıcılık eşya ve aletleri sergileniyor. Müze, 2012 yılında 3 bini aşkın kişi tarafından ziyaret edildi.
- Ege Postası
- 15.03.2013 - 13:02
MUĞLA- MAYBİR tarafından Türkiye'de ilk kez 2010 yılında Muğla'da açılan Arıcılık Müzesi'ne gelen tüketicilerin arcılığın nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade eden MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, il genelinde arıcılığın tarihinin çok eskilere dayandığını belirtti. Şahin, "Muğla'da ilk bal üretimi Yörükler tarafından başlatılmış. Yaptığımız araştırmalara göre dünyaca ünlü çam balının tarihinin 1900'lü yıllara dayandığını tespit ettik. Arıcılık Müzesi'nde arıcılık tarihinde kullanılan tarihi kovanlar ve diğer malzemeler yer alıyor. Tüketiciler müzeye geldiklerinde arıcılığın nasıl yapıldığını, tarihçesini çok iyi bir şekilde öğreniyor. Şeffaf kovanlarda arıların bal yapma safhaları dakika dakika izlenebiliyor. Müze içinde kum, mermer, doğal taş ve resim sanatları gibi dallarda sanatçılarımızın arıcılıkla ilgili yapmış oldukları eserler sergileniyor. Tüketiciler sinevizyon gösterimiyle doğru bal üretiminin nasıl yapıldığını görüp organik bal konusunda bilgilendiriliyor" dedi.
Ziya Şahin, Muğla'nın önemli bir turizm kenti olduğuna dikkat çekti. Şahin, "Müze turizm sektöründe bölgenin tanıtımı açısında önemli bir görev üstleniyor. İlimize gelen turistler bal üretiminde bir dünya markası olan Muğla'yı daha yakından tanıma fırsatı buluyor. Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen ziyaretçiler Arıcılık Müzesi'ni ziyaret ederek hem çam balımızı hem de kentin zenginliklerini tanıma fırsatını yakalamış oluyor" diye konuştu. Yaklaşık 800 bin liraya mal olan müzeyi 2012 yılında 3 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği bildirildi. (DHA)
Yorum Yazın