Dolar 34,2642
%0.07
Euro 37,6655
%0.17
Altın 2.908,660
%-0.03
Bist-100 9.032,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkmenistan’da Türk Fuarı

Türkmenistan’da Türk Fuarı

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta, “Ashgabat Expo Build 2013” yapı fuarı ziyaretçilere kapılarını açtı. 100’e yakın Türk firmasının katıldığı fuara, Türkmenistan hükümetinden yoğun ilgi görüldü.Sergi Köşkü’nde açılan...

  • Ege Postası
  • 18.06.2013 - 11:17
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta, “Ashgabat Expo Build 2013” yapı fuarı ziyaretçilere kapılarını açtı. 100’e yakın Türk firmasının katıldığı fuara, Türkmenistan hükümetinden yoğun ilgi görüldü.

Sergi Köşkü’nde açılan Türk fuarı, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası ile Meridyen Fuarcılık tarafından tertiplendi. Türkmenistan’dan çok sayıda bakanın katıldığı fuara, Türkiye’yi temsilen Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı iştirak etti. Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen fuar, ülkede önemli bir gündem oluşturdu. Bu yıl 5’ncisi düzenlenen ‘Ashgabat Expo Build’ yapı fuarı, Türkmen halk oyunları gösterileri ile coşkulu bir şekilde açıldı.
Fuarın açılış töreninde Türkmenistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Bayram Taganov, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un fuar katılımcılarına gönderdiği yazılı mesajı okudu. Ardından kürsüye gelen Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Türk firmalarının katıldığı fuarın iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin istenilen seviyeye ulaşmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Fuarın açılış kurdelesi, Türkmen Bakan Taganov ile Müsteşar Ahmet Yakıcı tarafından kesildi. Daha sonra resmi heyet, fuarda yer alan Türk firmalarının stantlarını gezdi. Çok sayıda Türk firmasının Türkmenistan’a ihracat yaptığı ve fuara yeni katılan firmaların olduğuna dair resmi heyete bilgi verildi.

“TÜRKİYE-TÜRKMENİSTAN İLİŞKİLERİ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”
Fuar kapsamında Türk basınına konuşan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin son yıllarda müteahhitlik sektöründe en çok iş aldığı ülkenin Türkmenistan olduğunu söyleyen Yakıcı, “Bunu sağlıklı bir şekilde sürdürüyoruz. Türkiye’nin Türkmenistan’da aldığı işlerin tutarı 34 milyar dolara yaklaştı. Son iki yılda müteahhitlik sektöründe Türkmenistan hep birinci. Biz bunu daha da arttırmayı düşünüyoruz. Bu fuara 99 Türk firması geldi. Türkmenistan’ın zenginleşmesi ve güçlenmesi, bizim zenginleşmemiz ve güçlenmemiz. İş ilişkileri belli bir seviyede ve kalitede sürdürüyoruz. Türk müteaahitlik sektörünün burada çok büyük işlere imza attığını duyuyoruz ve bundan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

BERDİMUHAMEDOV: TÜRKİYE, TÜRKMENİSTAN’IN EN ÖNEMLİ ORTAKLARINDAN
Türk Fuarı ile ilgili yazılı mesaj yayınlanan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkiye’nin Türkmenistan’ın en önemli ortaklarından biri olduğunu söyledi. Sözkonusu fuarın, iki kardeş ülkenin ekonomik işbirliği açısından önemli olduğunu söyleyen Berdimuhamedov, Türkmen-Türk ilişkilerinin yeni bir boyut kazandığını ve işbirliği alanının genişlediğini belirtti. Türkmenistan’da 600’ün üzerinde Türk firmasının bulunduğunu belirten Türkmen lider mesajında, “Türk şirketleri inşaat, enerji, ulaşım, iletişim, tekstil ve sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor. Türk firmaları Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ın yeniden imar edilmesi, Azava turizm bölgesinde çok sayıda projelerin hayata geçirilmesi, 2017 yılında yapılacak Asya Oyunları için Olimpiyat Köyü gibi çok sayıda projelerin yapımına büyük katkı sağlıyor.” İfadelerini kullandı.

Berdimuhamedov ayrıca, Türkmen-Türk işbirliğinde inşaat sektörünün özel bir öneme sahip olduğunu ve Türk şirketlerinin inşaat alanındaki projelere aktif bir katılım sağladığını belirtti.

Yüzlerce Türk inşaat firmasının kayıtlı bulunduğu Türkmenistan’da, bugüne kadar Türk firmaları toplam 35 milyar dolar değerinde 1400’ü aşkın projeye imza attı. 2012’de Türkmenistan’da üstlenilen 80 projenin toplam bedeli 4.9 milyar doları olmuştur. Bu rakam bugüne kadar Türkmenistan’da ulaşılan yıllık en yüksek proje bedelidir.






Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.