Türkologlar, Türkçe Olimpiyatları’nın geleceğini tartıştı
Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 11.'si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nda Türkologlar da buluştu. Ankara Kızılcahamam’da bir araya gelen akademisyenler, yaptıkları çalıştayla Türkçe öğretiminin son...
- Ege Postası
- 02.06.2013 - 18:13
Çalıştaya, 33’ü yabancı olmak üzere yaklaşık 50 akademisyen katıldı. Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, 10 yıl önce bir öğretmenin Türkçe’ye teşvik fikri ile başlayan çalışmasının bugün dünya çapında bir etkinliğe dönüştüğünü söyledi. Bu yıl 5 kıtadan 2 bin öğrenci ile dünyanın mevcut nüfusunun yüzde 80’ine ulaşıldığını aktaran Sağlam, "15 bin öğrenci arasından seçilen gençler, buraya geliyor. Onun için biz bunlara olimpiyat diyoruz. Çünkü onlar kendi ülkelerinin şampiyonu." dedi.
Programa katılan öğrencilerin, 15 gün boyunca Türkiye’nin en güzel yerlerini gezdiğini vurgulayan Tertip Heyeti Başkanı Sağlam, "Bu süre zarfında öğrenciler ortak dil olarak Türkçe konuşuyor. Bizim amacımız, Türkçe’nin dünyada daha yaygın bir hale gelmesini sağlamak. Diğer taraftan, bugün dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde onlara uzlaşmayı, başka insanların değerlerine saygılı olmayı, insanları sevmeyi, barışı ve sevgiyi aşılamaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. Dünyada barışı temsil eden sivil toplum kuruluşlarının varlığına dikkat çeken Sağlam, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu okullardaki öğretmenlerimiz gerçekten söylediklerini şahsi hayatlarında da uygulayan gençler. Meslek hayatlarında da uyguluyorlar. Yani, bir öğretmen olarak bizim öğretmenlerimiz gecesi gündüzü olmayan, gerektiğinde bir zenci çocuğun başını okşayarak, onun dönüp ‘Benim hayatımda hiçbir beyaz başımı okşamadı.’ dedirten çocuklar. Günlük hayatlarında rol model olan insanlar. Bir şeyi tavsiye etmek çok kolaydır ama uygulamak zordur. Bu çocuklar bunu yaşarlar. Hayatlarında her zaman değerlere saygılı, barıştan yana, uzlaşmadan yana, hiç ağızlarından kötü laf çıkmaz. Bunu etraflarındaki insanlar bir süre sonra görürler, anlarlar. Türkçe Olimpiyatları’na ve o okullara saygı böyle başlıyor."
"OLİMPİYATLARA HER YIL YENİ BRANŞ EKLENİYOR"
Geçen yıldan beri, Türkologları bir arada buluşturduklarını kaydeden Türkçe Olimpiyat Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Özbay, "Türkçe Olimpiyatları'nın bilimsel yönüne nasıl katkıda bulunabiliriz tartışıyoruz. Türkçe öğretiliyor ancak bilimsel boyutunda ne gibi eksiklikler var onu paylaştık." dedi. Türkçe Olimpiyatları'na her geçen gün değişik branşlar eklendiğini ifade eden Özbay, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkçe Olimpiyatları ilk başladığında 62 öğrenci ile katılım olmuştu. 11.'sini yaptığımızda ise 2 bin öğrenciye ulaştık. Bu nedenle Türkiye'nin 55 ilinde değişik etkinlikler yapıyoruz. İlk zamanlarda yarışma kategorileri azdı. Bu yıl bu kategori 20'ye yükseldi. Türkçe Olimpiyatları'na katılmak için 15 bin öğrenci yarışmalara katıldı. Buraya 2 bin finalist geldi. Dünyada 200 bin öğrenci Türkçe öğrenmeye çalışıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz."
"ÇALIŞMALARA DÜNYA BARIŞINA KATKI ÖDÜLÜ KOYALIM"
Türkçe Olimpiyatları Genel Sekreteri Tuncay Öztürk de olimpiyatların yeni bir alan daha açmış olduğunu kaydetti. Bu yıl ve geçen yıl, Türkoloji buluşmaları ile çalışma alanı oluşturduklarını aktaran Öztürk, şu bilgileri verdi:
"Temel amaç olimpiyatların bilimsel yönünü ortaya koymak. Akademisyenlerin görüşlerini alarak olimpiyatların eksiklerini gidermek, yeni güzelliklere kapı aralamak. 45 akademisyen ile konuştuk. Önümüzdeki yılların yol haritasını çizmiş olduk. Buradaki çalışmaların bilimsel yönünü dünya barışına katkı ödülü koyalım. UNESCO, Nobel adayları diyelim, bir pratik yaşanıyor 140 ülke genci bir araya gelerek barış ortak paydasında aynı duyguları paylaşıyor. Bundan sonraki süreçler doğası olarak gelişecektir. Bir organizasyon ile barış gelmez, en azından şunu net ifade edebiliriz. Biz barış tarafındayız savaşları durdurmayız ama gönlümüzdeki duygu düşünceleri hoşgörülü bir arada vermeye çalışıyoruz, niyetimiz budur."
Türkçe Olimpiyatları Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ise çalıştayın sonucunu açıkladı. Akalın, olimpiyatların geleceğiyle ilgili çalışmaların masaya yatırıldığını belirterek, "Gelecek yıllarda neler yapılabilir, olimpiyatların mahiyeti nasıl geliştirilebilir, ne tür adımlar atılabilir, 2 gün boyunca bunları tartıştık. Çok verimli oldu. Yeni dallar eklenmesi, yeni yarışma alanlarının belirlenmesi, içeriğin daha zenginleştirilmesi için önerileri aldık. Bunların hepsini Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti olarak değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı. Akalın, gelen öneriler arasında yurt dışındaki öğrencilerin Türkçe kısa film çekerek yarışmaya katılmaları ile karikatür yarışmasının yapılması gibi önerilerin büyük oranda ilgi çektiğini kaydetti.
Yorum Yazın