Dolar 34,2710
%0.09
Euro 37,6360
%0.01
Altın 2.915,670
%-0.2
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üç döneme dört formül

Üç döneme dört formül

AK Parti'de üç dönem kuralını esnetmek için geliştirilen dört formül.

  • Ege Postası
  • 07.03.2014 - 10:06
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın “Benden sonra değiştirseniz de hakkımı helal etmem”sözünden, “Partim isterse 3 dönem kuralını kongreye götürebiliriz. Ama benim şahsi düşüncem 3 dönem görev, 1 dönem dinlenme yönünde” sözleri, AK Parti ’de uygulanan, ‘üç dönem sonra siyasete bir dönem ara verme’ kuralını yeniden tartışmaya açtı.

İşte AK Parti'de kalması muhtemel isimler!

AK Parti’de üç dönem kuralını kaldırmak için dört formül dile getiriliyor. En popüleri Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın adıyla anılıyor. İşte parti içerisinde konuşulan formüller:

HAYATİ YAZICI FORMÜLÜ: Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın her ortamda dile getirdiği bu formüle göre, bu konuda bir karar alınırsa, kongreyi toplamaya gerek kalmayacak. Parti tüzüğünü yazan ekibin başında bulunan Yazıcı, tüzükteki 153’üncu maddenin bunun için sibop olduğunu söylüyor. Yazıcı’nın formülüne göre, 153’üncü maddedeki ‘tüzükte yapılacak işlemlerle ilgili öngörülmüş süreleri kısaltmaya, yasaların amir hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla MKYK yetkilidir’ hükmü kongre toplanmadan üç dönemi kaldırmaya yeterli olacak. Ancak bunun için Erdoğan’ın vize vermesi gerekecek.

BÜLENT TURAN FORMÜLÜ: AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan’a göre de üç dönem yasağı sadece Tayyip Erdoğan için kaldırılmalı. Turan, parti tüzüğünde sadece genel başkaları kapsayacak değişiklik yapılması gerektiğini, dolayısıyla bunun da Erdoğan’ın önünün açılması sonucu doğuracağını dile getiriyor. Turan, bu tezini geminin kaptansız kalmaması gerektiği şeklinde açıklıyor.

ÖRGÜT İSTEDİ FORMÜLÜ: Bu formülle, AK Parti il örgütlerinden biri, parti tüzüğündeki üç dönem sınırlamasının Anayasa’nın ‘seçme ve seçilme’ hakları maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle yerel mahkemede dava açtırır. Bu dava sonucu, AK Parti tüzüğünü değiştirmek zorunda kalır. Bu formül, parti içerisinde en itibar edilen ve en sorunsuz çözüm olarak dile getiriliyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, 3 dönem yasağının ‘ilahi kural’ olmadığını belirterek, Başbakan Tayyip Erdoğan için kaldırılabileceğini söylüyor.

TÜZÜK KONGRESİ FORMÜLÜ: Erdoğan’ın önceki gün “Benim böyle bir talebim yok. Ancak partim isterse kongreye giderim” sözlerinin karşılığı olan formül ise parti üyelerinin imza toplayarak, tüzük kongresi yapılmasını sağlamaları olarak biliniyor. Erdoğan, bu konuda inisiyatif kullanmayacak, ancak partililerin imzası ile tüzüğün 132’nci maddesi değişecek.

AK Parti’de 73 milletvekili üç dönem kuralına takılıyor. Bu listenin başında Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Nihat Ergün, Binali Yıldırım, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı, Taner Yıldız, Recep Akdağ, Faruk Çelik, Egemen Bağış, Ömer Çelik, Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Salih Kapusuz gibi isimler bulunuyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.