Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üçkuyular'da bilirkişi şoku: Dev AVM projesine yargıdan veto

Üçkuyular'da bilirkişi şoku: Dev AVM projesine yargıdan veto

Üçkuyular’da Doğuş Holding tarafından yapılması planlanan dev AVM projesiyle ilgili açılan iptal davasında bilirkişi heyetinden şok rapor geldi. Üçkuyular'da bilirkişi şoku

  • Ege Postası
  • 20.04.2016 - 12:50

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üçkuyular’da mevcut semt pazarı, ilçe terminali ve ESHOT garajının bulunduğu alanda AVM, rezidans ve otel yapılmasına olanak sağlayan imar planlarının iptali istemi ile açılan davada bilirkişi incelemesi tamamlandı. Davacı hak sahipleri adına son gelişmeleri kamuoyuna aktaran Avukat Mustafa Kemal Turhan, proje için kritik öneme sahip imar değişikliğinin bilirkişi heyeti tarafından veto edildiğini ve tümden iptalinin de gündeme geldiğini duyurdu. Turan yaptığı açıklamada ayrıca söz konusu davanın son 50 yıl içerisindeki en büyük yolsuzluk olduğunu savundu ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ile ilgili bürokratlar hakkında 1 milyon liralık tazminat davası açacaklarını duyurdu.

Üçkuyular’da yıllardır devam eden AVM krizinde yine flaş bir gelişme yaşandı. Mahkemenin bir önceki bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporları reddetmesi neticesinde yeniden inceleme yapılırken, bilirkişi davalı İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi’ni haksız buldu. Bu gelişmeyle birlikte mevcut semt pazarı ve ilçe terminalinin olduğu alanda Doğuş Holding tarafından yapılacak AVM projesinin önünü açan imar planlarının iptali gündeme geldi. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporlarında ayrıca belediyeler tarafından yapılan söz konusu imar değişikliğini kamu zararına yol açtığı tespitine yer verilirken, Doğuş Holding’in Türkiye’nin en büyük AVM’lerinden bir tanesini hayata geçireceği projeyle ilgili yeni bir plan çıkmazı da kapıya dayandı.

“SON 5O YILIN EN BÜYÜK HIRSIZLIĞI”

Bölgedeki davacı mülk sahipleri adına yaptığı açıklamada, yargı sürecine bine yakın mülk sahibinin daha müdahil olacağını duyuran Avukat Mustafa Kemal Turan, “Burada çok büyük bir haksızlık var. Yaşanan durum son 50 yılın en büyük hırsızlığıdır. Biz “Hırsız var” diye bağırıyoruz. 2007 yılından bu yana hukuk mücadelesi veriyoruz. Doğuş Holding 2 milyon lirayı çalarken suçüstü yaptık. Bu dava bir imar davası değil, ahlak davasıdır. Üçkuyular’daki vatandaş mağdur olurken, Doğuş’a rant verildi. Metro projesinin girişi çıkışları bile AVM projesine göre ayarlandı. Belediyler arsasını sattı, manzarası açılsın diye benzinlik satıldı. Yerel yönetim burada yatırımcıya kıyak yapmıştır. Eskiden mülk sahiplerine yapılaşma izni verilmeyen bu kamuya ait yeşil alan, pazar alanı ve yol statüsündeki sosyal donatı alanları Doğuş Holding tarafından tarla fiyatına satın alındı. Daha sonra belediyeler tarafından yapılan imar değişikliği ile emsal ve yoğunluk artışı getirilen Üçkuyular’daki bu devasa alan ticarete açıldı ve değeri milyonlarca dolar arttı. Belediyeler Doğuş için ne varsa yaptı. Üstelik buradaki garaj ve semt pazarı gibi alanlar için muadili bir alan da yaratılmadı. Kamunun malı niye elinden alınd? Holdinge belediye kasasından kıyak yapıldı” dedi.

1 MİLYON LİRALIK TAZMİNAT DAVASI YOLDA

Yaşanan sürece “Arsa spekülasyonu” ve “İmar tefeciliği” benzetmesi yapan Avukat Turan, “İbreti alem olsun diye bu zarara yol açan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, geçmişte Büyükşehir Belediye meclis üyeliği yapan, Doğuş grubunun avukatlığını üstlenerek bu işin takibini yapan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ve ilgili bürokratlar hakkında İzmirliler adına 1 milyon liralık tazminat davası açacağız” diyerek yargı sürecinin devam edeceği sinyalini verdi.

“ÜÇKUYULAR’DA İMAR TEFECİLİĞİ YAPILDI”

Mülk sahipleri adına itiraz gerekçelerini 8 ana başlıkta açıklayan Mustafa Kemal Turan şunları kaydetti: “Balçova Arsa Mağdurları olarak bilinen beş bin aileye imar zulmü yapan Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi tam tersi uygulama ile Doğuş A.Ş.’ye arsa spekülasyonu ve haksız imar kazancı elde etme imkanı sağlamışlardır. Bu alandaki planlama yanlışlıkları için açılan 15 tane dava vardır. Burada yapılan imar değişikliği ile Doğuş A.Ş.’ye spekülasyon imkanı verilmiştir. Bu arsa spekülasyonundan sonra Doğuş A.Ş’ye verilen haksız ve hukuksuz imar yapılaşma hakkı ile tüm Balçova ilçesindeki maliklerinden 15 kat daha fazla haksız kazanç elde etmesine neden olunmuştur. Bu duruma göre Doğuş A.Ş. 2 milyon lira haksız kazanç elde etmektedir ki, bu açıkça imar tefeciliğidir. Doğuş A.Ş’den yasal olarak kamuya terk yüzde 40 yerine yüzde 22 alındığından ötürü Büyükşehir Belediyesi ek kamulaştırmalar yapmak zorunda kalmıştır. Yani Doğuş A.Ş. için hiç gereği yok iken 35 milyon liralık kamulaştırma bedeli belediyenin kasasından çıkmıştır. Burada hukuksuzluk ve haksızlık vardır. Doğuş A.Ş için imar kanuna aykırı olarak imar planında açık pazar alanı, taşıt yolu, resmi tesis alanı, yeşil alan, çocuk parkı, yaya yolu ve benzeri gibi tüm İzmir halkının kullanacağı alanlar ticaret merkezine çevrilmiştir. Doğuş A.Ş’ye yasal yapılaşma hakkının 6 katı verildiği için bu yoğunluk bölgenin ulaşımını felç edecektir.”

“ÇATLAYINCAYA KADAR YİYİN!”

Turan son olarak “Ya Doğuş Holding herkes gibi olsun, ya da herkes Doğuş Holding gibi şanslı olsun” diyerek imar hakkı konusunda tüm vatandaşlara eşitlik istediklerini belirtti. Sözlerine Tevfik Fikret’in dizleri ile son veren Avukat Mustafa Kemal Turan şunları kaydetti: “Yiyin efendiler yiyin, bu iştah sizin, doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin…”

CHP'Lİ BAKAN'DAN AÇIKLAMA

Avukat Turan'ın kendisi hakkında yönelttiği iddialarla ilgili bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise, "Üçkuyular'da Doğuş Holding tarafından yapılması planlanan AVM projesinin iptali için açılan davayla ilgili basında geçen haberlerde şahsıma yönelik yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Mustafa Kemal Turan adlı zatın şahsımı da içerecek şekilde basına yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamakla birlikte, içeriği tamamen yalan ve iftiradır. Doğuş grubunun ya da bu gruba ait herhangi bir şirketin avukatlığını hiçbir zaman yapmadığım gibi tarafımda vekaleti de bulunmamaktadır. Bahis konusu alanın planlaması merhum Belediye Başkanımız Ahmet Priştina döneminde yapılmıştır. Söz konusu alanda gayrimenkul sahipleri lehine benim meclis üyeliği döneminde yapılmış herhangi bir emsal artışı ve imar düzenlemesi bulunmamaktadır. Hakkımda asılsız basın açıklaması yapan bu şahıs yıllardır Balçova Arsa Mağdurları üzerinden umut tacirliği yapmaktadır. Benim kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlığa ihtiyacım yoktur. Kendisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağımı ayrıca gerçeğe aykırı beyanı sebebiyle manevi tazminat davası açacağımı basın ve kamuoyu ile paylaşırım" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.