Uludağ çileğinde yaşanan verim kaybı endişelendirdi
Bursa’dan başka hiçbir bölgede yetiştirilemeyen ve doğal kokusuyla nam salmış Uludağ çileğinde ki son 6 yılda yaşanan yüzde 40’lık üretim kaybı, MÜSİAD’lı işadamlarını harekete geçirdi.Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği...
- Ege Postası
- 21.05.2013 - 16:26
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi sektör kurullarının bu defaki konusu Uludağ Çileği oldu. MÜSİAD Bursa Şubesi Gıda-Tarım Sektör Kurulu, Uludağ çileği diye bilinen Tioga türü çilekte görülen verimlilik kaybını masaya yatırdı.
Türkiye’deki çilek üretim artışına rağmen Uludağ Çileği’ndeki gerilemenin endişe verici olduğunu belirten MÜSİAD Bursa Şubesi Gıda-Tarım Sektör Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, bunun için, “MÜSİAD, Uludağ çileği’ ne sahip çıkıyor” konulu mini bir çalıştay düzenleme ihtiyacı hissettiklerini ifade etti.
FİDELERİN YENİLENMESİ LAZIM
Üretim kaybında yaşanan düşüşün temel sebeplerinin yaşlı çilek fideleri olduğunu belirten Sayılgan, “Bu işin çözümü hiç zor değil. Yeter ki biz bir masa etrafında bir araya gelelim. Bu fidelerin yenilenmesi için destekleme şart.” diye konuştu.
MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni ise devlet teşviklerinin tarım kesimiyle buluşturulması gerektiğini belirterek, “Tarım kesimine yönelik çok ciddi teşvikler var. Üreticilerimiz yani çiftçilerimizin bu teşviklerden yararlanabilmesi için biraz daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor. Bu sebeple ilgili tüm kesimler ellerini taşın altına koymalıdır.” dedi.
2013 YILI KİRAZ-ÇİLEK-İPEKBÖCEĞİ YILI
Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise, Bursa’nın Türkiye’deki çilek üretim alanlarında ilk sıralarda geldiğini belirterek, Uludağ çileğinin kent ihracatındaki yerine vurgu yaptı. Vali Yardımcısı Usta, fidelerdeki verimsizliğin yanısıra pazar payının azalmasının da sorun oluşturduğuna işaret etti.
Valilik olarak her yılı bir tarım ürünü yılı olarak belirlediklerini hatırlatan Usta, bu yılın ise Bursa Valisi Şahabettin Harput tarafından Kiraz, çilek ve ipekböceği yılı ilan edildiğini sözlerine ekledi.
Üretimi sekteye uğratan sorunların başında teknik yetersizliğin geldiğini savunan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı da yetiştiricilikten gelen sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğine dikkat çekti. Çalı, çileğin narin yapısına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yorum Yazın