Üniversite mezunu değil kaynakçı istiyoruz
İZMİR'in Torbalı İlçesi'ndeki organize sanayi bölgesinde en çok ihtiyaç duyulan mesleklerin başında kaynakçılık ve CNC operatörlüğünün geldiği belirtildi.
- Ege Postası
- 02.08.2016 - 11:19
İzmir'in Torbalı İlçesi'ndeki organize sanayi bölgesinde en çok ihtiyaç duyulan mesleklerin başında kaynakçılık ve CNC operatörlüğünün geldiği belirtildi. Ancak bu eğitimi veren meslek lisesinin 'metal teknoloji' bölümü yeterli sayıda öğrenci kayıt olmadığı için kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ailelere ve öğrencilere çağrıda bulundu.
İzmir'de 800'ü aşkın sanayi kuruluşunun bulunduğu Torbalı İlçesi'nde nitelikli eleman ihtiyacını büyük oranda karşılayan Torbalı Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi'nin 2016- 17 yılı için kayıtları devam ediyor. Sanayinin en çok istihdam ettiği bölümlerin başında gelen 'metal teknolojileri' bölümü öğrenciler ilgi göstermediği için kapanma tehklikesi ile karşı karşıya kaldı. Geçen yıl 55 öğrencinin kayıt yaptırdığı bölüm için iki sınıf açıldığı halde aynı bölüme bu yıl sadece 6 kişi başvurdu. 10'uncu sınıfta derslik açılması için bu bölüme 8 öğrencinin kayıt yaptırması gerekiyor. Aksi tahdirde sanayinin en çok istihdam sağladığı bu bölüm açılamayacak.
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçedeki fabrikalarda en çok kaynakçı ve CNC operatörüne ihtiyaç olduğunu hatırlatırken bu duruma tepki gösterdi. Sanayi kuruluşlarının büyük bir bölümünün metal alanında hizmet verdiğini belirten Olgun, velilere, "Çocuklarınızı endüstri meslek liselerine gönderin, Metal Teknolojileri bölümü kapanmasın. Bize üniversite mezunu değil, kaynakçı başta olmak üzere ara elaman lazım" çağrısı yaptı.
REKORTMEN İLÇE KAYNAKÇI BULAMIYOR
İlçede, 1982 yılında eğitim vermeye başlayan bölüm, ihracatta 61 ili sollayan, vergide 77 ili geride bırakan Torbalı sanayisine bugüne kadar binlerce nitelikli eleman yetiştirdi. Son yıllarda sanayinin zirve yapmasıyla önemi daha da artan bölümde bu yıl kayıt seviyesinin dibe inmesi hayal kırıklığına neden oldu. Çelik konstrüksiyon, kaynakçılık ve metal doğrama dallarına sahip olan bu bölümden mezun olanlar sanayide nitelikli eleman olarak görev alıyor. Buradan mezun olan öğrencilerin 1800 ila 2 bin 200 lira aylık ücretle işe alındığını belirten Olgun, "Sanayimizin bu bölümünü bitiren öğrencilere ihtiyacı var. Üniversiteyi bitirip işsizlikle mücadele eden yüzbinlerce gencimiz varken, gençlerimiz ayaklarına gelen bu şansı geri tepiyor. Burada ailelerin de payı var. Herkes çocuğunu öğretmen, doktor, mühendis olarak görmek istiyor. Ancak bu ülkenin bunlar kadar, kaynakçıya da doğramacıya da ihtiyacı var" dedi.
EN ÇOK ARANAN MESLEK
Torbalı sanayisinin önemli bir bölümünü araç üstü ekipmanlar, gezer vinç, demir-çelik büküm, mermer, polimer, tarım makinaları, oto yedek parça ve metal sanayi gibi alanlarda ciddi derecede kaynakçı ve CNC operatörüne ihtiyaç var. Sanayinin meslek liselerindeki bu öğrencilere ihtiyacı olduğunu belirten Olgun, şöyle devam etti:
"Metal Teknolojisi alanı fiziksel olarak zorlu bir alan olmasına rağmen piyasada en çok aranan elemanı yetiştiren bölümdür. Bölümünde yeterli düzeyde mezun olmuş öğrencilerin büyük çoğunluğu işletmelerde beceri eğitimi aldıktan sonra piyasanın üzerinde ücretler alarak çalışma hayatına devam ediyor. Her gün yüzlerce genç iş içini kapımı çalıyor. Herkes üniversite mezunu. Ama bize kaynakçı, CNC operatörü başta olmak üzere ara elaman lazım." (DHA)
Yorum Yazın