Üniversite ve borsa arasında işbirliği protokolü
Ege Üniversitesi ile İzmir Ticaret Borsası arasında tarımda ileri teknoloji kullanımı, tarımsal üretimin ve gıda işlemenin geliştirilmesi, çevreye duyarlı üretim modelleri yaratılması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Üniversite ve borsa arasında işbirliği protokolü
- Ege Postası
- 14.09.2018 - 13:36
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli arasında imzalanan protokol töreni Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nde gerçekleştirildi. Hem Ege özelinde hem de Türkiye genelinde tarım sektörünü hak ettiği noktaya taşımak için daha bütüncül politikaları hayata geçirmek gerektiğini belirten İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bu amaçla Ege Üniversitesi ile işbirliği yaptıklarını anlattı. Ege Üniversitesi ile 2000’li yılların başından bu yana kesintisiz olarak sürdürdükleri uzaktan algılamalı pamuk rekolte tahmin çalışmasının uzun vadeli planlamanın başarısının en somut örneklerinden biri olduğunu ifade eden Kestelli, yok olmaya yüz tutan, üretim alanları daralan Ege pamuğunun hem üretimi hem de kalitesini arttırdıklarını söyledi. İzmir Ticaret Borsası ile Ege Üniversitesi'nin bugünden itibaren akıllı tarım uygulamaları, tarımsal üretimde yüksek kalite ve yüksek verim ile üretim konularında birlikte hareket edeceğini belirten Başkan Kestelli, şöyle konuştu:
"Borsa olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen çiftliğinin bir tarımsal eğitim merkezi, tarım-teknoloji uygulama merkezi, sürekli eğitim merkezi, ileri teknoloji uygulamaları yapan akıllı çiftlik formatında tüm Türkiye için örnek bir modele dönüşmesini sağlayacağız. Sürdürülebilir tarımda atık yönetimi, tarımsal atıkların hammadde olarak değerlendirilmesi, atık borsası kurulması ve çevre dostu tarım uygulamaları alanında projeler geliştirip bunları hayata geçireceğiz. Ortaklaşa seminer, sempozyum ve çalıştay düzenleyeceğiz. Çocuklarımız ve gençlerimiz için sosyal sorumluluk projeleri geliştireceğiz. Yine borsa-üniversite işbirliğiyle üreticiler, işletmeler, ara elemanlar ve öğrenciler için eğitim programları hazırlayacağız. Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İzmir Ticaret Borsası Laboratuvar, Ar-Ge ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. arasında işbirliğinin geliştirilmesi için ortak hareket edeceğiz. Bu işbirliğinin, 2014 yılında İTB’nin yüzde yüz sermayesi ile kurulan ve bu yıl dünya genelinde 31 ülkeden 125 cihazın katıldığı karşılaştırma testlerinde birinci ve dördüncü sırada yer almayı başaran İZLADAŞ Merkez ve Selçuk Pamuk Lif Analiz Laboratuvarlarımızın başarı çıtasını çok daha yükseğe taşıyacağına inanıyorum."
AMAÇ TARIM 4.0'IN BAŞROLÜ OLMAK
Yeryüzünde ekilebilir alanların sürekli olarak azaldığını savunan Işınsu Kestelli, su sorununun giderek daha da ciddi hale geldiğini öne sürdü. İklim değişikliğinin üretimi tehdit ettiğini dile getiren Kestelli, "Dünya nüfusu hızla artmayı sürdürüyor. Tüm bu veriler, tarımın geleceğin en stratejik sektörlerinden biri olacağına işaret ediyor. Borsamız ile Ege Üniversitesi arasında yapılan işbirliğinin ardında yatan en önemli neden de bu, yani geleceğe bugünden hazır olabilmek. Temelinde akıllı robotlar, nesnelerin interneti, bulut teknolojileri, sensör ağları gibi kavramların olduğu; kısaca bilişim teknolojileri olarak özetlenen büyük dönüşümün, yani Tarım 4.0’ın figüranı değil başrol oyuncusu olmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda çalışıyor, üretiyor, projeler geliştiriyor ve kalıcı değerler yaratmak için büyük gayret sarf ediyoruz" dedi.
"ÜNİVERSİTEMİZ EMRİNİZDE"
Türkiye'de İTB üyeleri, sanayici, esnaf ve çiftçinin işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bilimsel çalışmaların ve proje çıktılarının arazide ürüne dönüştüğünü görmek istediklerini ifade etti. Üniversite olarak birikimlerini paylaşmaya hazır olduklarını anlatan Prof. Dr. Necdet Budak, "Birlikte Türkiye ekonomisine katkı sunmamız lazım. Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir protokol yaptık ve Bakan Ekrem Pakdemirli'ye işbirliklerine açık olduğumuzu ilettik. Akademik anlamda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağ kolu olup, bilimsel araştırmalarda bu geniş kadroyla çiftçinin eğitimine ve tarımsal yayınlara fayda sağlayabiliriz. Devlet, üniversite, borsa ve işadamları el birliğinde olursak yapamayacağımız hiçbir şey yok" dedi.
Son dönemde özel sektörün dünyadaki gübre, ilaç ve genetik anlamdaki gelişmeleri takip ettiğini belirten Rektör Budak, Ziraat Fakültesi'ne ait 4 bin dönümlük çiftliğin model fabrika olarak kullanılabileceğini söyleyerek, "Ziraat Fakültemizin çiftliğinde üretim yapıp, sizlerle birlikte uygulama ve toplumla paylaşma şansımız var. Üniversitemiz İzmir'in de Ege Bölgesi'nin de Türkiye'nin de, sizin de emrinizde. Sizler istihdam sağlarsanız biz üniversite olarak mutlu oluruz. Güçlü akademik kadromuz ile güçlerinizi birleştirirseniz çok daha iyi şeyler yaparız. Bakanımızın da desteğiyle farklı projelere imza atabiliriz" diye konuştu. (DHA)
Yorum Yazın