“Üniversiteye gerekli yetkiler verilmeli
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği “Birlikte Kullanım ve İşbirliğinde Güncel Yaklaşımlar” sempozyumu İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
- Ege Postası
- 09.04.2014 - 12:21
Sempozyuma katılan konuşmacılar, birlikte kullanım ve işbirliğinde güncel durum ve mevcut modeller, hukuki ve mali durumlar konularında fikir alışverişinde bulundu.
“Hükümetin Taviz Vermeyeceğine İnancımız Tam”
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prıf.Dr.Mehmet Ali Malas, birlikte kullanım ve işbirliği ile ilgili 2011’de çıkan yönetmelik sonrasında yükseköğretim kuruluna ait 15 üniversitenin, Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile birlikte kullanım protokolü imzalandığını hatırlatarak bu işbirliğinin 3 yıldır devam ettiğini belirtti. “Önümüzdeki süreçte görünen o ki birlikte kullanım ve işbirliği devam edecek. Bunda hükümetin ve yönetici erkin taviz vermeyeceği kesin” diyen Prof.Dr.Malas, sempozyumu önümüzdeki süreçte birlikte kullanım ve işbirliği ile birlikte güncel yaklaşımlar veya bu iş birlikteliğinin değerlendirilmesi amacıyla düzenlediklerini söyleyerek katılan ve destek veren yetkili kurumlara teşekkür etti.
“Zorlukları Birlikte Aşacağız”
Açılışta konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uzm. Dr. Zafer Çukurova, birlikte olmanın, işbirliği ve ortak çalışmanın çok zor, taraf olmanın çok kolay olduğu coğrafyada birlikte olmayı başarma mecburiyetinde olduklarını vurgulayarak, “Ülkemiz insanının kaliteli sağlık hizmetine her koşulda ulaşması nihai hedefimizdir. Daha kaliteli bir eğitim amacı ile yapılan işbirliği protokollerinin tıpta uzmanlık eğitimi başta olmak üzere sağlık profesyonellerini yetiştirmeyi hedeflemelidir” şeklinde konuştu. Ortak çalışma kültürünü geliştirmenin zorluğuna değinen Uzm.Dr.Çukurova, buna rağmen birlikte başarma zorunluluğu nedeni ile bu zorluğun zaman içerisinde aşılacağına inandığını belirtti.
“Üniversiteye Gerekli Yetkiler Verilmeli”
YÖK Üyesi Prof. Dr. M. Murat Tuncer ise konuşmasında sempozyumdan çıkacak kararlar ve somut verilerin işbirliği protokolünün daha verimli ve daha başarılı bir şekilde yürütmesine zemin hazırlayacağını ifade etti ve: “Ülkemizde son 10 yıl içinde uygulamaya konulan, özelliklede son 5 yıl içeresinde de fiilen kendisini gösteren sağlıkta dönüşüm programı kapsamında hakikatten çok önemli ve başarılı çalışmalar yapıldı. Sonuçları somut bir şekilde gördük” şeklinde konuştu. “Ancak şu da bir gerçek; YÖK olarak, üniversiteler olarak yıllardan beri belirtiyoruz: Bu sağlıklı dönüşüm programı içeresinde üniversiteler ayağında, tıp fakültesi hastaneleri bazında bazı aksaklıklar var” diyen Prof.Dr. Tuncer, bu sorunların aşılması adına bazı adımların atıldığını hatırlatarak: “Üniversiteler bazında eğitim ile birlikte sağlık uygulamasının da üniversiteye gerekli yetkiler verilerek karşılıklı işbirliği içerisinde değerlendirilmesi gerekir” dedi.
Gün boyu süren sempozyuma katılanlar oturumlarda birlikte kullanımda güncel durum ve mevcut modeller, birlikte kullanımın Türkiye’deki geçmişi, hukuki ve mali durumu, tıp eğitimi ve sağlık hizmeti sunumu açısından önemi gibi konularda fikir alışverişinde bulundu.
Yorum Yazın