Uşak'ı ikinci Efes yapacak antik kent
UŞAK'ın Karahallı İlçesi'nin Belediye Başkanı CHP'li Nihat Süzek, Karayakuplu Köyü'nde Hristiyanlığın kayıp mezheplerinden Montanizm'e ait kilise ve M.S. 2'nci yüzyıla ait Tymion Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılması çağrısında bulundu. Bölgede 2 bin 500 yıllık tarihi Clandras Köprüsü'nün de bulunduğunu hatırlatan Süzek, kilise ve antik kentin gün yüzüne çıkarılmasıyla, ilçeye turist akınının başlayabileceğini söyledi.
- Ege Postası
- 31.12.2012 - 14:21
MONTANİZM
Montanizm İ.S. 165 yılında Frigya'da ortaya çıkan ve ilk dönem Hristiyanları tarafından kurulan bir mezhep olarak biliniyor. Kadınlara özel bir önem veren mezhep, kadınların rahip kurulunda yer almasını kabul eden tek Hristiyan mezhebi. Kuruluşundan sonra hızla yayılan, Roma ve Konstantinapol'e kadar uzanan mezhebin Frigya uygarlığındaki ana tanrıça Kybele kültüründen etkilendiği, kadınlara toplumda ve kilise yönetiminde erkeklerle eşit rol verdiği belirtiliyor. Montanus'un Hristiyan olmadan önce Frigya bölgesinde Anadolu ana tanrıçası Kibele kültünün rahibi olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle mezhep kadın liderlerin aktif çalışma alanına girmiştir.
Hareketin Montanus'dan sonra en önemli iki ismi Priscilla/Prisca ve Maximilla isimli zengin ve dul iki kadındır. Rivayetlere göre, bu iki kadın Montanus'la tanıştıktan sonra eşlerinden boşanmış, peygamber olarak adlandırılmış ve harekete oldukça önemli katkılarda bulunmuş. Montanus kendini peygamber ilan etmiş, Pepuza'yı merkez olarak seçmiş. Anadolu'da doğmuş olmasına rağmen İtalya ve Kuzey Afrika'ya kadar yayılmış. Pepuza zaman içinde bölgenin dışında yaşayanlar için bir hac merkezi haline dönüşmüş. (DHA)
Yorum Yazın