Dolar 32,6831
%-0.21
Euro 35,0962
%0.03
Altın 2.444,300
%-0.25
Bist-100 10.343,00
%-2.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Uzmanlardan çağrı: 'TOKİ konutları bölgesi Afet Bölgesi ilan edilmeli'

Uzmanlardan çağrı: "TOKİ konutları bölgesi Afet Bölgesi ilan edilmeli"

JEOLOJİ Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, heyelanın meydana geldiği, binalar ve zeminde çatlakların oluştuğu Çiğli Evka-5 Mahallesi ve TOKİ konutlarını kapsayan alanın Bakanlıkça Afet Bölgesi ilan edilmesi ve vatandaşların masrafları TOKİ tarafından karşılanarak güvenli bir yere yerleştirilmesini önerdi. Murathan, binaların jeolojik ve jeoteknik etüdraporları olmadan yapılmasının skandal olduğunu söyleyen Murathan, AFAD 7 binanın boşaltılması isterken TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin'en "Endişe edecek bir durum yok" açıklamasının kendilerini endişelendirdiğini açıkladı. Uzmanlardan çağrı:

  • Ege Postası
  • 08.05.2015 - 12:01
İZMİR - Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan ve heyelan meydana gelen Çiğli Evka-5 Mahallesi TOKİ konutları bölgesiyle tespitler yapan uzman Hakkı Batur Demiray basın toplantısı düzenlendi. Basın toplanıtısı bazı TOKİ konut sakinleri de izledi. Bölgede ilk heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle 2011 yılında meydana geldiğini belirten Murathan, yaptıkları incelemde TOKİ konutları ve ilköğretim okulu zeminle birleşim yerinde çatlaklar, yarıklar, kabarmalar, oturmalar, bina içinde duvarlarda kolonlarda çatlaların gözle görülür boyutta olduğunu söyledi.

HEYELANIN NEDENLERİ

Murathan, heyelanın başlıca nedenlerinin Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yapılarının, yamaç üzerine yapılırken, temel düzenlemelerine ait kazı malzemelerinin doğal şev üzerine sıkıştırılmamış serbest malzeme olarak dökülerek yamacın kontrolsüz olarak yüklenmesi, yamaçta yer alan eski kuru dere yataklarının, temel düzenlemelerine ait kazı malzemeleri ile doldurularak binaların bu sıkıştırılmamış dolgular içine oturtulması ve böylece yamacın doğal drenajının engellenmesi olduğunu söyledi. Murathan, bunların dışında bina atık suları ve yüzey sularının drenajının yapılmamış olmasının da nedenler arasında sayılabileceğini belirtti.

Heyelan sahasının onaylı bir jeolojik -jeoteknik etüt çalışması olmadan imara açıldığına dikkat çeken Murathan, "Gerek projelendirme ve gerekse uygulamada bu tip, özellikle yamaçlara oturan yapılarda, 'Bir şey olmaz' şeklindeki 'Tevekküle' dayalı mühendislik alışkanlıklarından kaynaklanan bir durum da var. Bu İzmir'de ilk de değildir. Kadifekale, Narlıdere Hasaniçyer İlköğretim Okulu örneklerinde gördük. Ayrıca Yapı Denetim mevzuatında tecrübeli jeoloji mühendislerinin yeralmaması da TOKİ konutlarının kaymasına neden olan en önemli etmendir" dedi.



SKANDAL

Murathan, TOKİ yetkililerinin bölgede onaylı imara esas jeoloiji ve jeoteknik etüt çalışması bulunmamasıyla ilgili olarak Harmandalı Belediyesi'nin eskiden sözkonusu bölgeyi imara açtığı, kendilerini de zemin etüdü yaptırdığı savunmasını açıkladığını belirterek "Bir alanda konut olması için orasının güvenli alan olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Harmaladlı Belediyesi geçmişte bu etüdleri yaptırmamış. Peki TOKİ gibi yüzbinlerce konut yapan bir kuruluşun, yüzlerce insanın can güvenliğini dikkate alması gerekirken bu etüd raporlarını olmadan inşaatlara girişmesi skandaldır. Ancak, bu zihniyet Karadeniz'de de dere yataklarına konutlar yaptı" dedi.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ; BİR YAĞIŞ YILI İZLENMELİ

Murathan, Jeoloji Mühendisleri Odası olarak önerilerde de bulundu. Öncelikle, heyelan sahasının, bu arada gelişebilecek olası bir depremin de etkisini yaşamadan, Bakanlık tarafından acilen afet bölgesi ilan edilerek, TOKİ konutları sakinlerinin TOKİ tarafından tüm masrafları karşılanarak güvenli yerlere yerleşmeleri sağlanması gerektiğini belirten Murathan "Heyelan sahasının yeni başlamış bulunan detaylı jeolojik- jeoteknik etüdü ivedi olarak tamamlanmalıdır. Bu etüdün önerileri doğrultusunda alanın duraylılığını sağlayıcı projeler geliştirilerek içerisinde konunun uzmanı jeoloji mühendislerinin de bulunduğu şantiye ve kontrollük (yapı denetim) teşkilatlarınca bu projeler ivedi olarak uygulanmalıdır. Heyelan sahasında kayma nedeniyle oluşan çok sayıda ve çeşitli boyutlardaki çatlağa, yağmur ve benzeri suların drene olmasını önleyici önlemler alınmalıdır. Çalışmalar sırasında düzenli ölçümler yapılmalı ve en az bir yağış yılı boyunca hareket izlemeleri yapılıp, alanın duraylılığının tam olarak sağlandığından ve bundan sonra bir tehdit oluşturmayacağından emin olunduktan sonra alan yerleşime açılmalıdır" dedi.

AFAD BAŞKA TOKİ BAŞKA SÖYLÜYOR

TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin'in bölgede bir günlükyaptığı ziyarette söylediği "Endişe edecek bir durum yok" sözüne tepki gösteren Murathan, "İlki 2011 'de yaşanmış. Binalarda ve zeminde bu kadar çatlağa, kaymaya neden olan heyelan Avrupa'da herhangi bir ülkede olsa, burada yaşayan insanlar tahliye edilir, güvenli alanlara yerleştirilirdi. Başkan Yardımcısı'nın 'endişe edecek durum yok" sözü bizi endişelendirdi. AFAD 7 binanın boşaltılmasını istiyor. Başkan Yardımcısı böyle söylüyor. AFAD uyarı yapmış. TOKİ gerekeni yapmalı. Vatandaşın taşınmasını sağlamalı. Sonra d a mühendislik önlemleri almalı" dedi. 

Hakkı Batur Demiray da TOKİ konutların üzerindeki Evka-5'in de heyelandan etkilendiğini, yolların çatladığını, altyapının zarar gördüğünü söyledi. Kanalizasyon ve temiz su sızıntası olduğunu, her gün vidanjörlerin buradan su çektiğini belirten Demirayı, "Alttaki kayma, üst bölümü de etkilemiş. Sonra, burası da altta etki ediyor. Kısırdöngü" dedi. 

TOKİ sakinleri Bülent Uyumaz ve Reşik Dukan ise evlerinde çatlaklar olduğunu, bir an önce taşınacaklarını söyledi. Ancak, evlere hale taksit ödediklerini belirten TOKİ sakinleri, bankaların peşinatı geri verebileceklerini söylediklerin, diğer ödemelerin kiraya sayılacağını belirttiklerine dikkat çekerek mağduriyetlerinin önlenmesini istedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.