Dolar 33,9917
%-0.21
Euro 38,0034
%0.26
Altın 2.829,400
%0.95
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vahit Kirişci: Şap hastalığına karşı 12 milyon aşı üretildi

Vahit Kirişci: Şap hastalığına karşı 12 milyon aşı üretildi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığına ilişkin "Bu akşam itibarıyla 12 milyon civarında bir aşımız üretilmiş olacak. 9,5 milyon aşıyı sahaya sevk ettik. Aşılanan hayvan sayımız bu akşam 4,5 milyonu bulmuş olacaktır. Aşılanması gereken tüm hayvanlar tamamlanıncaya kadar bu yasaklar da devam ediyor olacak" dedi.

  • Ege Postası
  • 07.04.2023 - 16:28
  • Güncelleme: 07.04.2023 - 16:28

Türkiye’nin farklı illerinde yaklaşık 2 aydır görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle bazı illere hayvan giriş ve çıkışları yasaklanırken, hayvan pazarları da kapatılmıştı.

Bakan Kirişci, Türkiye'de ilk defa görülen büyükbaş hayvanlara özgü SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin bugün ŞAP Enstitüsü Müdürlüğü'nde açıklama yaptı.

SAT-2 serotipi şap hastalığına karşı bu akşam itibarıyla 12 milyon civarında aşı üretiminin olduğunu belirten Kirişci, 9,5 milyon aşıyı sahaya sevk ettiklerini belirtti. Aşılanan hayvan sayısının bu akşam 4,5 milyonu bulacağını kaydeden Kirişci,  “Aşılanması gereken tüm hayvanlar tamamlanıncaya kadar bu yasaklar da devam ediyor olacak” dedi.

Büyükbaşta 17 milyon, küçükbaşta 56,3 milyon hayvan varlığının olduğunu ifade eden Kirişci, açıklamasında şunları söyledi:

"BULAŞMA HIZI OLDUKÇA YÜKSEK: Şap hastalığı sığır koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanların viral bir hastalığı olarak ifade edilebiliriz. Bulaşma hızı oldukça yüksek. Hastalık ciddi anlamda eğer gerekli tedbirler alınmazsa ekonomik kayıplara neden oluyor. Et ise ette kayıplara, sütse sütte kayıplara neden oluyor.

7 TANE SEROTİPİ VAR: Şap hastalığını oluşturan virüsün 7 tane serotipi var. Her bir serotipe karşı işin zorluğu da burada ayrı bir aşı geliştirmek ve aşılama yapmak durumda kalıyorsunuz. Ülkemizde hayvanlarımız yılda iki kez bu hastalığa karşı aşılanmaktadır. Bağışıklık süresi maalesef aynı covidi hatırlayalım. Bağışıklık süresi şap hastalığında da aşılanmış olsa bile süre kısa olduğu için mücadelemizi zorlaştırmaktadır.

HASTALIĞIN O TİPİ SEROTİPİ GÖRÜLMEYE DEVAM EDİYOR: Şap hastalığının O tipi serotipinin görülmeye devam ediyor. Ülkemizin Trakya gibi şap hastalığından aşırı ari bir bölge olduğunu da özellikle belirtmek istiyorum. Bu son yaşamış olduğumuz süreçte şöyle gelişti. Ocak 2023’te Irak’tan bize gönderilen numunelerde ilk defa görmediğimiz SAT-2 serotipi 3 Şubat 2023 tarihinde bizim enstitü tarafımızdan tespit edilmiştir. Aşı üretim çalışmalarına başlanmış SAT-2 aşısı 37 gün gibi kısa bir sürede üretilip kullanılabilir hale gelmiştir.

9,5 MİLYON AŞIYI SAHAYA SEVK ETTİK: SAT-2 önce sınır ilimizde görüldü ve kendi ürettiğimiz aşılarla bunlara ivedilikle müdahalemizi gerçekleştirdik ve hastalığın ülkemizdeki yayılmasının da önüne geçmiş olduk. Hayvan varlığımızın tamamının aşılanacağını kamuoyuna vatandaşlarımıza da paylaşmak isterim. Bu akşam itibarıyla 12 milyon civarında bir aşımız üretilmiş olacak. 9,5 milyon aşıyı sahaya sevk ettik. Aşılanan hayvan sayımız bu akşam 4,5 milyonu bulmuş olacaktır. Aşılanması gereken tüm hayvanlar tamamlanıncaya kadar bu yasaklar da devam ediyor olacak.

NİSAN SONU İTİBARIYLA HASTALIK SÖNÜMLENMİŞ OLUR: 4,5 milyon hayvanı aşıladık. Başlangıçtaki seyrimizle bugünkü aşılama kabiliyetimiz arasında iyileşme yönünde trend var. Gerek kesim gerekse ithalat ve ihracatla ilgili herhangi bir kısıt söz konusu değil. Hayvanların kesiminde bu süreçler işliyor. Nisan sonu itibarıyla inşallah hastalık tamamıyla sönümlenmiş olur ve Türkiye'de artık SAT-2 konusu gündemimizden düşmüş olur diye ümit ediyorum."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.