Dolar 38,4260
%0.03
Euro 43,8515
%0.21
Altın 4.094,670
%-0.13
Bist-100 9.348,00
%-0.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali Selami Altınok, devam eden arkeolojik kazı alanlarını ziyaret etti

Vali Selami Altınok, devam eden arkeolojik kazı alanlarını ziyaret etti

Aksaray Valisi Selami Altınok, eşi Gülhan Altınok ile Acemhöyük, Aşıklıhöyük ve Güvercin Kayası arkeolojik kazı alanlarını ziyaret etti. Vali Altınok; beraberinde Jandarma Garnizon Komutanı Albay Mehmet Aytekin, Jandarma Asayiş Şube Müdürü...

  • Ege Postası
  • 07.09.2013 - 16:55
Aksaray Valisi Selami Altınok, eşi Gülhan Altınok ile Acemhöyük, Aşıklıhöyük ve Güvercin Kayası arkeolojik kazı alanlarını ziyaret etti.

Vali Altınok; beraberinde Jandarma Garnizon Komutanı Albay Mehmet Aytekin, Jandarma Asayiş Şube Müdürü Yarbay Hakan Eşikgen, İl Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Eken, Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ile ilk olarak Yeşilova beldesi sınırları içerisinde bulunan Acemhöyük kazı alanında incelemelerde bulundu.

Vali Altınok, Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan’dan, Acemhöyük'te yapılan arkeolojik kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Acemhöyük’ün, Millattan Önce 3 bin yıl önce Eski Tunç Çağı'nda iskan edildiğini ifade eden Acemhöyük Kazı Başkanı Aliye Öztan, höyükte M.Ö 18. yüzyıla ait Anadolu’nun en büyük iki saray yapısı, saray mutfakları, atölye nitelikli hizmet binaları ve konutların bulunduğunu söyledi. Asur Ticaret Kolonileri çağında en parlak dönemlerini yaşayan şehirde, 2 ayrı saray kalıntısının bulunduğunu ifade eden Öztan, kazılarda Acemhöyük’ün, döneminin en önemli ticaret merkezleri arasında yer aldığını, bunun, kazılarda çıkan eserlerle ortaya konduğunu belirtti.
Öztan, Acemhöyük kazılarında çok değerli eserlere ulaştıklarını, bu eserlerin Anadolu Medeniyetler Müzesi, Niğde ve Aksaray Müzesi'nde sergilendiğini bildirdi. Öztan, bu yıl yapılan kazılarda, Aksaray’da bulunan en eski ilk yazılı tablet olabilecek bir eser bulduklarını, yazı içeriğinin okunması için çalışma başlattıklarını ifade etti.

Acemhöyük kazı alanını gezerek bilgi alan Vali Selami Altınok, Aksaray’ın her bölgesinde kültür ve tarih zenginliği olduğunu, bu zenginliğin Aksaray turizminin bir değeri olarak ziyarete açılması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Aksaray’ın, kültür ve turizmde potansiyelinin iyi olduğunu, bu potansiyelin açığa çıkarılması ve turizm alanında kente bir değer, ekonomik anlamda da katkı sunması gerektiğini, bu yönde de ilgili kurumların gayret sarf ettiğini belirtti.

Vali Selami Altınok, daha sonra Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya köyünde 1989 yılından itibaren kazı çalışmaları süren Orta Anadolu’nun ilk yerleşik topluluklarına ilişkin şaşırtıcı bulguları ortaya koyan Aşıklıhöyük arkeolojik kazı alanında incelemelerde bulundu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ve Dr. Güneş Duru’nun başkanlık ettiği kazılarda, günümüzden 10 bin 500 yıl önce avcı toplayıcı göçer toplulukların yerleşik yaşama geçiş süreçleri ortaya çıkarıldı. Aşıklıhöyük ile ilgili Vali Selami Altınok’a bilgi veren Mihriban Özbaşaran, Aşıklıhöyük'te bu yıl yapılan çalışmalarda Orta Anadolu'da ilk kamusal alan ve ilk mahalle olgusunun ortaya çıktığı en eski yerleşme yerlerinin bulunduğunu söyledi.

Aşıklıhöyük yanında kazı ekibi tarafından yerleşmenin hemen kıyısına inşa edilen Deneysel Tarihöncesi Aşıklı Köyü’nü gezen Vali Selami Altınok, inşa edilen 10 bin yıl öncesi canlandırma evler sayesinde ziyaretçilerin Aşıklı evlerinin içinde o dönem insanlarının yaşam biçimlerine ilişkin bireysel deneyimleri yaşayabileceklerini söyledi.

Vali Selami Altınok, daha sonra Demirci kasabasını ziyaret etti. Güvercinkayası Kazı Başkanı Prof. Dr. Sevil Gülçur ve kazı ekibi tarafından kazı evinde karşılanan Vali Selami Altınok, M.Ö 5 bin 200’lü yıllara dayanan Orta Kalkolitik döneme tarihlenen Güvercinkayası kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kazı başkanı Gülçur, kazılarda kale sur yapı örneklerinin en eskisi olarak ilk defa görüldüğü Güvercinkayası yerleşmesinde, kentleşme öncesinin, sosyoekonomik ve sosyopolitik devinimleri hakkında, önemli verileri barındırdığını belirtti.
Kazılarda elde edilen buluntuların Aksaray Müzesinde sergilendiğini belirten Gülçur, örnek ev modeli ile M.Ö 5200’lü yıllarda yapılan bir evin inşaa edildiğini dönemin yaşamına dair örnekler sunulduğunu belirtti.

Vali Selami Altınok yaptığı değerlendirme açıklamasında, Aksaray’ın çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığı, ortaya çıkarılması gereken, turizme kazandırması gereken çok önemli değerleri olduğunu söyledi.

Yapılan kazıların yıllardır devam ettiğini çok sayıda önemli eserin ise ortaya çıkarılarak insanların gezmesi ve görmesi için hazırlandığına vurgu yapan Vali Altınok, ‘’Devam eden kazı çalışmalarında görüldüğü gibi Aksaray hem insanlık tarihine ışık tutan, tarihsel süreçte önemli bir ticaret merkezi veya hep ilklerin yaşandığı bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Aksaray hm geçmiş medeniyetler, hem Selçuklu, Osmanlı medeniyetleri, Ticaret yolu olarak bilinen tarihi İpekyolu üzerinde bildiğimizden duyduğumuzdan çok daha önemli bir konumda bulunuyor. Biz bu kenti sahip olduğu bu zengin tarih ve kültür değerlerini en iyi şekilde koruyarak ve en iyi şekilde kullanarak Aksaray ve ülke turizmine kazandırmak istiyoruz. Bu yönde gayret eden başta kazı başkanı hocalarımız ve ekiplerini tebrik ediyorum. Kadim şehir Aksaray’ın her yönüyle ülkemizde ve dünyaya en iyi şekilde tanıtmak başta bizlerin ve bütün Aksaraylıların en önemli görevi olduğunu düşünüyorum.’ diye konuştu.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.